Menü

Tuvalu


Tuvalu

Nüfusu : 11.097

Yüzölçümü : 26 km²

Para Birimi : Avustralya Doları, Tuvaluan Dollar

Resmi Dil : İngilizce, Tuvalyanca

Telefon Kodu : +688

Saat Farkı : (GMT+12) 9 saat fark. Türkiye saati Tuvalu saatinden 9 saat geridir.

Konsolosluk Bilgileri : Wellington Büyükelçiliği görev bölgesindedir.

Kıta : Okyanusya

Vize Durumu : Tuvalu’ya seyahat edecek olan Türk vatandaşları vizeye tabidir.
 

Tuvalu Hakkında

Tuvalu, tropikal adalar içinde baş tacı sayılan yerlerden biridir. Sıra dışı bir tatil geçirmek isteyenler Tuvalu’da yer alan beyaz kumlara, turkuaz okyanusa, ülkenin iklim ve kültürüne bayılacaklardır. Oldukça küçük bir ülke olmasına karşı Tuvalu, oldukça cazip bir tatil adresi olmaktadır. Tuvalu, Büyük Okyanus ortalarında, Asya ile Okyanusya kıtalarına yakın noktada yer almaktadır. Tuvalu ülkesi 9 tane adadan ve bunların adacıklarından meydana gelen bir ülkedir. Elbette asıl olarak Okyanusya kıtasına bağlı konumdadır. Tuvalu o kadar küçük bir ülkedir ki benzetme yapılacak olursa Türkiye’deki İstanbul ilinin bir semti kadardır. Ülkenin içinde yaşayan insan sayısı da yine benzetmek gerekirse İstanbul’un ortalama bir mahallesi kadar olmaktadır. Tuvalu, dünyadaki en küçük üçüncü ülkedir.

Tuvalu, deniz seviyesine çok yakın bir ülkedir. Öyle ki ani bir tsunami olayında bu ülke yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir. Avustralya ve Hawaii’nin ortasında bulunan Tuvalu; Samoa, Fiji ve Kiribati ülkeleriyle komşu durumdadır. Parlamenter demokrasi sistemiyle yönetilen ülkede başkent Fongafale şehridir. Ülkedeki resmi diller İngilizce ve Tuvalu dilleridir. Ülke, uzun yıllar boyunca köle ticaretine konu olmuştur. Bununla birlikte ülke İngiliz sömürgesi olarak da kullanılmıştır. 1978 senesinde ise bağımsızlığını ilan etmiştir. Ülke halkı bağımsızlık gününü 1 Ekim’de kutlamaktadır.

Tuvalu’da Şehir içi Ulaşım

Tuvalu oldukça küçük bir ülkedir. Bu nedenle ülkeyi gezerken ulaşım açısından sorun yaşanmamaktadır. Küçük bir ülke olmasın karşın ülkede toplu taşıma mevcuttur. Merkez ada olan Funafuti’de tek bir anayol vardır ve bu anayol üstünde tek hat çalışmaktadır. Adalar arası ulaşımda ise özel botlar kullanılabilir. Yani herhangi bir feribot hizmeti ya da saati belli olan bir ulaşım aracı yoktur. Başka bir adaya geçmek isteyenler, kişilerle anlaşma sağlayarak onların botlarını kullanmaktadırlar. Bu konuda genel anlamda sıkıntı yaşanmamaktadır. Çünkü ülke halkı, ülkelerine gelen turistlere oldukça sıcakkanlı davranmaktadır

Tuvalu’ya Ne zaman ve Nasıl Gidilir?

Ülkede ılıman iklim hakimdir. Sıcaklık farkları çok yüksek değildir. Sıcaklıklar ortalama olarak 28-35 derece arasında değişmektedir. Bu aralık yaz aylarında 38-40 derece civarlarında olmaktadır. Ülkeyi ziyaret etmek için en uygun olay aylar mart ayından ekime kadar olan aylardır. Çünkü bu dönemde ülkede fazla yağış görülmez. Tabi bu aylar arasında özellikle ilkbahar ve sonbahar ayları ülkeyi gezmek açısından çok daha güzel olmaktadır.

Tuvalu’ya Türkiye’den direkt uçuş bulunmamaktadır. Tuvalu’ya yapılan uçuşlar genelde Fiji’den olmaktadır. Bu doğrultuda İstanbul-Güney Kore- Fiji aktarmalı bir yol izlenebilir. Ya da İstanbul-Hawaii- Fiji ile İstanbul-Avustralya-Fiji güzergahları da izlenebilir. Kısacası ülkeye gitmek için birden fazla aktarma yapmak gerekmektedir.

Tuvalu’da Nerede Kalınır?

Ülkede oldukça şirin oteller bulunmaktadır. Hatta bu oteller daha çok pansiyon gibi gözükmektedirler. Ancak oteller böyle küçük olsalar da hizmetleri oldukça lükstür. Ayrıca Tuvalu’da çok fazla sayıda otel yoktur. Belki de toplasak bir elin parmağını geçmezler. Ancak Tuvalu’ya giden turist sayısı da belli olduğundan kalınacak yerle ilgili olarak çok fazla sıkıntı yaşanmaz.

Tuvalu’da Gezilecek Yerler

Tuvalu’da harika bir doğa ve tadını çıkarılacak mükemmel bir okyanus vardır. Bunun dışında oldukça küçük olan bu ülkeyi gezmek epey keyifli olacaktır. Funafuti, ülkenin başkentidir ve aynı zamanda en kalabalık adadır. Öyle ki ülke nüfusunun yarısından fazlası burada yaşamaktadır. Başkent olan bu ada baştan sona keyifle gezilebilir. Aynı zamanda zaten her yer plajdır. İstenilen yerde denizin tadı doyasıya çıkarılabilir. Funafuti Koruma Bölgesi, dünyada görülecek en güzel yerlerdendir. Burası korumaya alınmış olan mercan resifi ve deniz hayatıdır. Burada pek çok deniz canlısı yaşamaktadır. 1999 senesinde yaşamsal çeşitliliği korumak amacıyla kurulmuştur. İçerisinde yeşil kaplumbağalardan deniz kuşlarına dek pek çok hayvan bulunur. Başkentte yer alan dünya savaşı kalıntıları görülecek başka bir yerdir. Bu küçük ülke bile savaştan nasibini almıştır. Bölgede savaş zamanından kalan siperleri ve hava araçlarını görmek mümkündür. Fetu Ao Lima Kilisesi de başkentte gezilecek olan noktalardan bir tanesidir.

Tuvalu, pullarıyla ve kartpostallarıyla oldukça ünlüdür. Bu nedenle gezilecek yerler listesinde Tuvalu Postanesi de bulunur. Postaneye gidip çeşitli pullardan ya da kartpostallardan alınabilir. Ayrıca kimilerinin üstüne ülke tarihi de işlenmiştir. Tuvalu Ulusal Kütüphanesi, gezilecek noktalardan biridir. Öyle ki bu kadar küçük bir ülkede olması insana ayrı bir keyif vermektedir. Ülke anakaraya oldukça uzak olduğundan istenilen şeylere ulaşmakta sıkıntı yaşanabilir. Bunlara kitap da dahildir. O nedenle kütüphanede Tuvalu halkını çalışırken ya da kitap okurken görmeniz mümkündür. Tuvalu Kadın El Sanatları Merkezi, yerli kadınların kendi elleriyle yaptıkları ürünlerin yer aldığı bir merkezdir. Yerli kadınlar bu ürünleri denizden çıkardıkları kabuklardan, adadaki doğal taşlardan veya buna benzer bir sürü materyalden yapmaktadırlar. Burası ada üstünde hediyelik alınabilecek belki de tek yerdir.

Funafala, Funafiti’nin ikinci kalabalık olan adacığıdır. Burada habitat ve kültür çok daha fazla korunmuştur. Bu bölgede ülkenin kendine has olan mimarisi görülebilir. Küçük balıkçı evleri oldukça şirindir. Okyanusun nerede başlayıp nerede bittiğini kestirmekse olanaksızdır. Bu bölgede yerlilerle tanışmak ve dinlenmek keyifli olabilir. Zaten vakti olanlar Tuvalu’daki tüm adaları ve adacıkları gezmektedirler. Bu hayli ilginç bir deneyim olabilir. Ülke geneli en çok deniz turizmi için tercih edilir. Denizin, güneşin ve kumun tadını çıkarmak bu ülkede hayli büyüleyici olmaktadır.

Tuvalu’da Yemek Kültürü

Ülkenin geleneksel yiyecekleri arasında muzla yapılan farklı yiyecekler, Hindistancevizi, ekmek ağacı meyvesi, farklı deniz ürünleri, domuz eti ve deniz kuşları yer almaktadır. Pulaka (Tuvalu’ da yetişen bir ürün) da geleneksel yiyecekler arasındadır ve ülkenin en önemli karbonhidrat kaynağıdır. Protein içinse deniz ürünleri tüketilir. Ülke mutfağında uçan balık özel bir yere sahiptir. Domuz etiyse daha çok kutlamalarda kullanılır.

Tuvalu’da Eğlence ve Festivaller

Ülkedeki sahil bölgelerde eğlenmek için çok fazla alternatif vardır. Gece hayatını sevenler ülkede yer alan barlarda ya da otellerin eğlence mekanlarında oldukça keyifli vakit geçirebilirler.

Tuvalu’da Alışveriş

Ülkede yer alan Tuvalu Kadın El Sanatları Merkezi, hediyelik almak için belki de tek seçenek olan yerdir. Buradaki ürünler yerli kadınların el emeği olan ürünlerdir. Hem kendinizi hem de sevdiklerinizi şımartmak için ideal olabilirler.

Tuvalu’da Bilmeniz Gerekenler

Tuvalu, sular altında kalma tehlikesi olan bir ülkedir. Küresel ısınmadan dolayı bu tehlike mevcuttur. Ülke halkı bu nedenle göç etmeye bile başlamıştır. Tabi memleketlerini bırakmak istemeyenler de hayli çoktur. Avustralya ve Yeni Zelanda gibi ülkeler, Tuvalu’dan gelecek olan göçmenler için kapılarını açmışlardır.

Tuvalu ekonomisi, oldukça gelişme gösteren bir ekonomidir. Ülkede en önemli sektörse tarımdır. Ülkedeki başlıca ihracat ürünleriyse; balık ve hindistancevizidir. Almanya, Tuvalu ülkesinin en büyük ihracat ortağı olmaktadır. Ülkedeki nüfusun yüzde doksan yedi gibi büyük bir oranı Protestan’dır. Bunun dışında ülkede çok az sayıda Ortodoks Hristiyanlar ve Müslümanlar bulunur. Tuvalu, genel olarak güvenilir bir ülkedir. Öyle ki şiddet suçları çok nadirdir.