Menü

Jamaika


Jamaika

Başkent : Kingston

Nüfusu :  2,881 milyon (2016)

Yüzölçümü : 10.991 km²

Para Birimi : Jamaika doları

Resmi Dil :  Patois

Telefon Kodu : +1

Saat Farkı : (GMT+5) Türkiye Jamaika saatinden 8 saat ileridedir.

Konsolosluk Bilgileri : Bulunmamakta.

Kıta :  Kuzey Amerika

Vize Durumu : 90 gün vizesiz.Daha fazlası için vize işlemleri gerekmekte.
 

Jamaika  Hakkında

Jamaika hızlı yaşamların içinde olmayan bir okadar yavaş bir ülkedir.Ayrıca bir özelliği daha olan Jamaika çok rahat yaşayanların ülkesidir.Jamaika uzun yıllar boyunca kölelikle uğraşmış ve bunun için uğraşlar vermiştir.Ancak küçük ve bir okadarda köleleşmelerle uğraşan Jamaika bir okadar da köklü kültüre sahiptir.Jamaika 1962 yıllarında bağımsızlığı kazanmış ve müzik kültürünü çok ileri taşımış bir ülkedir.

Ülkeden bir çok müziği ile ünlenen isimlerde çıkmıştır.Başta Bob Marley,Shaggy,Sean Paul,Jimmy Cliffi,Grace Jones,Shabba Ranks gibi dünayaca ünlü isimlerin ülkesidir.

Özellikle ülkede HIV virüsü tehlikesi çok fazladır.Dilencilik aşırı derece yaygın hale gelmiştir.

Jamaika ’ya Ne zaman ve Nasıl Gidilir?

Jamaika'ya gitmek isteyen kişiler için en uygun dönemlerden biri aralık ve nisan aylarıdır.Bu zamanlarda ülke hem fazla kalabalık değil hemde iklim şartlarının en uygun zamanlarıdır.Bu zamanlarda tropikal iklimin yağışları durmuş olur ve gezmek için daha fazla vakit ayırmış olursunuz.Özellikle şubat aylarında gidilmesi dahilinde Bob Marley'in doğum günü kutlamalarının ülke çapında konserler ve etkinliklerine katılma şansınız dahada artmaktadır.Bu kutlamaları kaçırmamanız gerektiğini belirtmeliyiz.

Jamaika bir ada ülkesi olduğundan ulaşım için en iyi koşul havayollarıdır.Ancak Türkiye'den Jamaika'ya direkt uçuş bulunmuyor.Bunun için Küba,Amerika ya da avrupadan aktarmalı bir şekilde Jamaika'ya ulaşabilirsiniz.Normalde Jamaika Türkiye'ye vize uygulamıyor.Fakat aktarmalı bir uçuş olacağından aktarma yapacağınız ülkeyi iyi seçmeniz ve o ülkenin vize koşullarını karşılamanız gerektiğini unutmayın.Jamaika'ya gidebilmeniz için ayrıca deniz yollarıda mevcuttur.

Jamaika ’da Gezilecek Yerler

Dunn Nehri Şelaleleri : Jamaika'nın Ocho Rios şehrinde yer alan tam olarak 55 metre yüksekliğe sahip muhteşem bir şelaledir.Ayrıca karayiplerin en ünlü şelalerinden biridir.

Blue Mountains yani Mavi Dağlar :Jamaika'da bulunan en uzun dağ sıralarında yerini almaktadır.Yüksekliği 2,226 metredir.Ayrıca milli park olarak korunmaktadır.

Green Grotto Mağaraları : Jamaika'nın kuzey bölgesinde yer alan bir mağaradır.Ayrıca ülkenin en turist çeken bölgelerinden birine sahiptir.1,525 metre uzunluğu ve 12 metre derinliğe sahiptir.

Bob Marley Müzesi : Jamaika'ya geldiğiniz mutlaka görmeniz gerekenlerden biri Bob Marley'in Müzesidir.Müze Kingston da yer almaktadır.Bob Marley ile ilgili tüm herşey bu müzede bulunmakta ve saklanmaktadır.Tarihi bir ev müzesi'dir.

Jamaika ’da Yemek kültürü

Jamaika mutfağının baharatlarıyla meşhur olduğunu tüm dünya bilmektedir.Ancak Jamaika mutfağını bu kadar çeşitli kılan etkenlerden biride İngiliz,İspanyol,Afrika,Çin ve Hindistan mutfağının etkilerindendir.Bu sayede Jamaika mutfağı hem çok lezzetli hemde çok zengindir.Farklı türlerde pişirme teknikleri olan Jamaika mutfağında bir çok farklı meyve ve sebzeler kullanılmaktadır.

Deniz mahsülleri oldukça fazla sevilmektedir.Ada ülkesi olduğu için genelde meyve ve deniz ürünleri tüketilmekte.Ayrıca Asya kültüründe olduğu gibi Jamaika'dada sokakta yeme kültürü bulunmakta.Bunlara rağmen biftek ve tavukda yemeklerde kullanılmaktadır.

Jamaika mutfağında Rastafaryan diye bilinen yemek vejeteryan ve veganlar için oldukça sevilmektedir.İçerisinde sadece sebze ve meyveler bulunmaktadır.

Jamaika ’da Eğlence ve Festivaller

Jamaika'da eğlence denilince akla ilk gelenlerden biride müziktir.Ülkede her sene farklı türlerde müzik festivalleri yapılmaktadır.

Bob Marley için düzenlenmiş festivale katılmadan dönmemeniz gerekir.6 şubat doğum gününden itibaren 1 hafta boyunca eğlence ve müzikli festivaller yapılmaktadır.

Ekim aylarında yapılan bir diğer festival ise Afrika Jamfest festivalidir.Genellikle müzik,dans ve moda akımını birleştiren bir konsepte sahiptir.

Mart aylarında düzenlenen bir diğer festivallerden biri ise SKAZZ festivalidir.Ska ve cazz müziğinin birleştiği bir eğlencedir.