Menü

Nepal


Nepal

Nüfusu : 28,98 milyon 

Yüzölçümü : 147.181 km²

Para Birimi : Nepal Rupisi

Resmi Dil : Nepali

Telefon Kodu : +977

Saat Farkı : (GMT+5.5) 2 saat 30 dakika fark. Türkiye saati Nepal saatinden 2 saat 30 dakika geridir.

Konsolosluk Bilgileri : Yeni Delhi Büyükelçiliği'nin görev bölgesindedir.

Kıta : Asya

Vize Durumu : Kapıda Vize / 15, 30, 90 gün

Vize 15, 30 ve 90 gün olmak üzere sınırda ücretle alınabiliyor. Bir vesikalık fotoğraf da yanınızda bulundurun ama yoksa da sınır kapısındaki makinaları kullanabiliyorsunuz. 
 

Nepal Hakkında

Nepal; Tibet, Hindistan ve Çin arasında yer alan ve Himalayalar’ın en yüksek olan on noktasından sekizine sahip olan bir ülkedir. Ziyaretçilerine doğa, dağcılık, tarih, meditasyon ve yoga gibi geniş bir deneyim alanı sunar. Küçük ve fakir bir ülke olmasına karşılık son derece misafirperver ve sıcak bir ülkedir. Ülkede var olan Hindu ve Budist kesimden dolayı Nepal’de çok sayıda stupa, tapınak ve manastır vardır.  Dünyadaki en barışçıl ülkelerden biri olan Nepal, tam manasıyla UNESCO Kültür Mirasları favorisidir. ‘’Dünyanın Çatısı’’ olarak bilinen Nepal, doğası ve coğrafyasıyla ziyaretçilerine unutulmaz anlar yaşatmaktadır.

Nepal, 8.848,13 metre ile dünyadaki en yüksek nokta sayılan Everest Tepesi’yle ünlü olan bir ülkedir. Gelişmekte olan ülkeler kategorisinde yer alsa da Nepal’in insanda merak uyandıran bir havası vardır. Nepal, Avrasya ile Hindistan karalarının birleştiği alandadır. Zaten Himalayalar da bu kesişim sonucunda ortaya çıkmıştır. Kathmandu, ülkenin başkentidir ve aynı zamanda burası ekonominin ve tarihin merkezidir. Başkent için ülkedeki medeniyet merkezi denilebilir. Yedi adet vilayet ve yetmiş beş adet bölgeden oluşan Nepal, çok dilli, çok dinli ve çok kültürlü bir ülkedir. Nepalce, ülkenin resmi dilidir. Ülke nüfusunda yüzde kırk beş gibi bir oran bu dili, anadil olarak benimsemiş durumdadır. Bunun dışında ülkede çok farklı diller ve dört farklı işaret dili kullanılır.

Nepal, MÖ altıncı yüzyılda Budizm’in kurucusu olan Gautama Buddha’nın etkili olduğu bölgedir. Bölgede küçük krallıklar hüküm sürmüştür. Maurya İmparatorluğu MÖ 250 yıllarında bu bölgeye hâkim olmuştur. Bu imparatorluk Hindistan’ın oldukça büyük bir bölümüne hâkim olan imparatorluktur. MS dördüncü yüzyılda bir Hindu güç olan Gupta İmparatorluğu bölgede hüküm sürmüştür. Zaman geçtikçe Licchavi Krallığı güçlenmiş ve Nepal’i de kendi bünyesine dahil etmiştir. Zamanla bu krallığın yerini de farklı güçler almıştır. Tam manasıyla bugünkü Nepal’in temelleri, Nepal Krallığı ile atılmıştır. Prithvi Narayan Şah, bu krallığın kurucusudur ve pek çok krallık birleştirilerek bir sonuca ulaşılmıştır. Ülke krallıktan sonra anayasalı monarşiye, daha sonraysa Cumhuriyet’e geçmiştir. 

Nepal’de Şehir içi Ulaşım

Ülkeye hava yolu ile ulaşıldıktan sonra taksilerle şehir merkezine gidilebilir. Genel olarak ucuz bir ülke olan Nepal’de ulaşım için de aynı durum geçerli olur. Bu nedenle ulaşım için büyük bütçeler ayrılmasına gerek kalmaz. Elbette dikkatli olmakta fayda vardır. Özellikle de taksi kullanımında mutlaka fiyat anlaşması sağlanmalı, ondan sonra taksiye binilmelidir. Aksi halde yüksek ücretlerle karşı karşıya kalınabilir. Bunun yanı sıra pek çok şehirde minibüs ve otobüs kullanımı da mevcuttur. Halkı tanımak ve daha ucuz bir ulaşım sağlamak isteyenler için toplu taşıma da tercih edilebilecek bir seçenektir. Toplu taşımanın yaygın olması bir avantajdır. Ancak toplu taşımanın kalabalık olabileceği de unutulmamalıdır. Ayrıca Nepal’de trafik genel olarak karışık bir haldedir ve kural ihlali fazladır. Bu sebepten dolayı ülke trafiğinde araç kullanmak çok zor bir hal alabilir.

Nepal’e Ne zaman ve Nasıl Gidilir?

Ekim-mayıs arası dönem ülkeyi ziyaret etmek için en ideal olan dönemdir. Çünkü haziran-eylül arasındaki aylarda muson yağmurları vardır ve hava çok sıcaktır. Ocak-mart arası olan dönemdeyse havalar çok soğuktur. Bu nedenle en ideal olan zaman ekim-mayıs arası dönem olur. Ancak Himalayalar’a tırmanış yapmak isteyenler, genelde seyahat için kış aylarını tercih etmezler. Çünkü kış aylarındaki hava şartları tırmanış için çok da uygun değildir. Bölgede karlı ve set bir hava hâkîmdir.

Nepal’e gitmek için hava yolu ulaşımı kullanılabilir. Başkent Kathmandu ’ya aktarmasız olarak yapılan uçuş seferleri vardır. Bu sayede kolay bir ulaşım sağlanmış olur. Aktarmasız olarak yapılan uçuşların süresi yaklaşık olarak yedi-sekiz saat arasıdır. Ancak dileyenler aktarmalı uçuş seçeneklerinden de faydalanabilmektedir. Nepal uçak bileti fiyatları için Ucuzauc.com üzerinden İstanbul - Katmandu uçak bileti aramsı yapabilirsiniz.

Nepal’de Nerede Kalınır?

Nepal genel anlamda ucuz bir ülke olduğundan dolayı bu durum konaklama alanında da kendini göstermektedir. Diğer ülkeler baz alındığında Nepal’de konaklama ücretlerinin oldukça uygun fiyatlarda olduğu söylenebilir. Ülkede her zevke ve bütçeye hitap edebilen mekanlar vardır. Dileyenler beş yıldızlı otelleri tercih ederken dileyenlerse küçük pansiyon işletmelerde konaklama yapabilir. Başkent Kathmandu için ilginç olan bir durum söz konusudur. Başkentte şehir merkezinden uzaklaşıldıkça, otel fiyatlarında artış yaşanır. Çünkü şehir merkezinde kalınacak çok sayıda yer vardır. Oteller, pansiyonlar ve hosteller şehir içinde çok fazla sayıdadır. Bu nedenle çok daha lüks ve büyük konaklama mekanları şehrin dışında yer almaktadır.

Nepal’de kimi zaman elektrik tasarrufundan dolayı elektrik kesintileri yaşanabilir. Bu durumun sorun teşkil etmemesi için kalınacak yerin dikkatli bir şekilde seçilmesi gerekir. Kalınacak yerde elektrik kesintisinde kullanılabilecek alternatif çözümlerin olması mühimdir. Bu nedenle Nepal’de konaklama yaparken hem lokasyon hem bütçe hem de kalınacak yerin sahip olduğu özellikler bir arada değerlendirilmelidir.

Nepal’de Gezilecek Yerler

Nepal oldukça güzel ve farklı bir seyahat deneyimi sunmaktadır. Tapınaklar, harika bir doğa, tarih, farklı kültürel özellikler, meditasyon ve daha pek çok güzellik bu ülkede ziyaretçilerini beklemektedir. Ülkenin başkenti oldukça baş döndürücü bir atmosfere sahiptir. Burada ziyaret edilebilecek pek çok nokta bulunur. Boudhanath Stupa, bunlardan biridir. Burası harika bir Budist Tapınağı’dır. Ancak içine girmek mümkün değildir. Tapınağın etrafında bulunan kafelerde dinlenip, ibadet edenleri seyretmek ve tapınağın diş mimarisini görmek mümkündür. Burasıyla ilgili ilginç olan bir şey de yapının etrafının saat yönünde dönülmesi gerektiğidir. Bu, zorunlu bir durumdur. Zaten ziyaretçiler farkında olmadan kalabalığı takip ederek saat yönünde ilerlerler. Thamel Meydanı da şehirdeki önemli noktalardan 

biridir. Öyle ki Türkiye’deki İstanbul Taksim Meydanı ne demekse Nepal’deki Thamel Meydanı da o demektir. Ayrıca başkentte yer alan Durbar Meydanı da görülmeye değerdir. Ayrıca bu meydanda Kumari’nin (yaşayan çocuk tanrıça) Evi de bulunur. Kumari, her gün saat on bir buçukta pencereye çıkar ve ibadet etmeye gelenlerle turistlere görünür. Patan ve Bakhtapur şehirlerinde de yer alan Durbar Meydanlarının her biri görülmesi gereken yerlerdir.

Nepal’deki gezilecek noktaların içinde oldukça önemli olan bir başka yerse Pashupatinath Tapınağı’dır. Tapınak, Bagmati Nehri’nin yanında yer alır ve burada ölü yakma ritüelleri gerçekleşir. Hindu cenaze törenlerinin yapıldığı yer olan tapınakta alevleri tutuşturma görevi çocuklardadır. Erkek bir kişi ölmüşse en büyük oğlan beyazlar giyinerek alevleri tutuşturur. Kadın bir kişi ölmüşse de aynı işi en küçük oğlan gerçekleştirir. Swayambhunath Tapınağı ya da diğer bir adıyla Maymun Tapınağı gezilecek başka önemli bir noktadır. Burası UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndedir ve harika bir atmosferi vardır. Tapınak etrafında alışveriş yapılabilecek dükkanlar vardır. Burada dua çarkları çevrilebilir, meditasyon yapılabilir ve tapınaktan gelen ilahi sesleri eşliğinde yürünebilir. Tapınak oldukça yüksek bir noktadadır ve şehre adeta tepeden bakmaktadır.  

Bakhtapur, tarihi bir şehirdir. Öyle ki bu şehir, UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ndeki pek çok eserin sahibidir. Durbar Meydanı, Golden Gate, Bhairabnath Tapınağı ve Nyatapola görülmesi gereken yerlerin başında gelir. Patan şehri de ülkede var olan en estetik ve en güzel tapınaklara ev sahipliği yapmaktadır. Şehirde görülmesi gereken yerlerin başında, mermer işçiliği bakımından oldukça ünlü olan Bhimsen Tapınağı, fil heykelleriyle ünlenmiş Viswanath Tapınağı, Vishnu ve Yognarendra Tapınakları gelir. Pokhara şehri ise sakin ve doğal bir şehirdir. Ayrıca bu şehir trekking ve dağcılık faaliyetlerinin de başkenti sayılır. Öyle ki bu şehirde bambaşka bir ülkeye gitmiş gibi hissedilebilir. Ülke genelinde yoga ve meditasyon yaygın olsa da Pokhara bu alanda da oldukça iyidir. Şehirde gezilmesi ve vakit geçirilmesi gereken yerlerse; Fewa Gölü, Sarangkot ve World Peace Pagoda olmaktadır. Ayrıca bu şehirde yamaç paraşütü yapmak da oldukça meşhurdur.

Lumbini, Nepal’in güney tarafındaki bir şehirdir ve burası Buddha’nın doğduğu yerdir. Bu nedenle şehrin önemi büyüktür. Ayrıca burada Monastic Zone isimli bölge çok ünlüdür. Bu bölge, yirmi dokuz değişik ülkenin Budist Manastırlarının bir arada bulunduğu bölgedir. Budizm’in merkezi olan bu yer Hinduların da hac merkezidir. Bölgede yer alan manastırlar görülmeye değerdir. Her ülkenin mimari tarzı farklı bir şekildedir ve b yönüyle de oldukça dikkat çekicidir. Lumbini ’de Monastic Zone dışında, Maya Devi Tapınağı yani Buddha’nın doğmuş olduğu ev ve World Peace Pagoda mutlaka görülmelidir.

Chitwan Milli Parkı, ülkedeki milli parkların en büyüğüdür. Burada Afrika’daki safari deneyimini yaşamak mümkündür. Park içerisinde fil, geyik, timsah gibi pek çok hayvan ve nesli tükenmekte olan Bengal Kaplanları vardır. Burada jeep safarisi yapılabilir. Ayrıca gölde kano gezintisi yapmak da oldukça keyiflidir. Nepal demek aynı zamanda Everest demektir. Pek çok macera sevenler için bu tepe oldukça ideal bir adrestir. Ayrıca ülkenin neredeyse her bölgesinde harika tapınaklar bulunur. Gidilen bölgeye göre bu tapınaklar mutlaka ziyaret edilmelidir.

Nepal’de Yemek Kültürü

Nepal’in ulusal yemeği, Daal bhaat tarkaari isimli yemektir ve pirinçle mercimekten hazırlanır. Yemek hazırlandıktan sonra bölgesel sebze olan tarkaari ve değişik sebzelerle birlikte sunulur. Bu yemek ulusal bir yemek olduğundan dolayı hem evlerde hem de restoranlarda sıklıkla bulunmaktadır. Nepal halkının yemek kültüründe oldukça etkili olan bir durum söz konusudur. BU durum, Hindu adet ve yasaklarıdır. Öyle ki inek veya sığır etinin çok fazla tüketilmemesinin sebebi budur. Bu etler çok fazla tüketilmeseler de istenilen zaman bulunabilir haldedirler. Nepal’de denenmesi gereken lezzetlerden biri de zencefilli çaydır.

Nepal’de Eğlence ve Festivaller

Ülkenin doğası başlı başına bir eğlencedir. Deniz paraşütü, yamaç paraşütü, kamp, trekking, doğa turları ve daha pek çok keyifli aktivite Nepal bünyesinde mevcuttur. Bu aktiviteler sayesinde kişiler oldukça hoş vakit geçirirler. Gece hayatındaysa Nepal’in çok aktif olduğu söylenemez. Ülke genelinde (başkent de dahil), sadece içki içilebilecek mekanlar bulunabilir. Bu mekanların sayısı da oldukça azdır.

Ülke festival bakımından oldukça zengindir. Genellikle dinsel temalı festivaller yapılır. Hindular tarafından kutlanan Yanai Purnima, çocukların erkekliğe geçiş yaptığı bir festivaldir. Erkekler pamuk ipliği denilen şeyleri giydiklerinde artık bedenlerini, akıllarını ve konuşmalarını kontrol edebildikleri anlamına gelir. Kadınların oruç tuttukları ve dua ettikleri Teej isimli festival de oldukça ilginçtir. Bu festival aslında günümüzdeki kadınlar gününe eş değer özelliktedir. Bu nedenle festivalde halk dansları ve müzik vazgeçilmez ikililerdir. Tanrıçanın şeytanı yenmesinin kutlandığı festival Daşain ve Tanrıça Lami’ye adanan festival Tihar da oldukça ilginç festivallerdir. Bu iki festival tüm ülke genelinde kutlanır.

Nepal’de düzenlenen festivaller;

1.  Mayıs / Haziran

  • Buddha Jayanti / Buddha’nın doğum günü zamanında yapılan hac etkinliğidir.

2.  Ağustos / Eylül

  • Gai Jatra / Ölüm tanrısı olan Yamaraj için düzenlenir. Festivalde korkma ve tapınma temelleri bir aradadır.

Nepal’de Alışveriş

Nepal’de maskeler, heykeller, çaylar, Khukuri bıçakları ve ülkeye özgü olan baharatlar oldukça popüler hediyelik ürünlerdir. Ancak oldukça ilginç olan hediyelerin başındaysa Thangka isimli ürün gelir. Bu ürün, pamuk veya iplikten yapılır ve genelde ürün üstünde Budist tanrıların resimleri yer alır. Tahtadan yapılan çanaklar da oldukça meşhur ürünlerdir. Öyle ki bu çanaklar eski dönemlerde meditasyon ve sağlık amaçlı kullanılmışlardır.

Alışveriş yapmak isteyenler genelde şehirde kurulan tezgâhları tercih ederler. Çünkü bu tezgahlarda kişilerin aradıkları her şey bulunabilmektedir. Dikkat edilmesi gereken noktaysa pazarlıktır. Çünkü pek çok üründe etiket bulunmaz. Bu nedenle satıcıyla pazarlık edilerek en iyi fiyata ulaşılabilir. Bu durum ülke geneli için geçerlidir. Yani sadece turistlere özgü olan bir durum değildir.

Nepal’de Bilmeniz Gerekenler

Nepal’de de Hindistan’da olduğu gibi inekler kutsal kabul edilmektedir. Öyle ki ülke yollarında çok fazla sayıda inek görülebilir. Nepal Dua Bayrakları da sık görülen bir başka şeydir. Bu bayraklar gücü, merhameti, bilgeliği ve barışı simgelerler. Nepal’de neredeyse her sokakta denk gelinebilecek bir diğer şeyse Bob Marley şarkılarıdır. Bob Marley, ülke tarafından çok sevilir. Nepal halkı yüzde seksen ikiye yakın bir oranla Hindu dinine inanırlar. Hinduizm inancı oldukça baskındır. Ancak bunun yanı sıra Lumbini bölgesi Budistler için son derece önemlidir. Ülkedeki Budist oranı yüzde dokuzlarda olsa da Nepal’de diğer ülkelere göre Budizm ile Hinduizm arasında fark çok fazla yoktur. Bu iki din dışında ülkede yüzde beş oranında Müslüman bir kesim bulunur.

Nepal, büyük ülkelerin tam olarak kesişim noktalarında yer alan bir ülkedir. Ülke tarihi ve ekonomisi de bu konumdan oldukça etkilenmiştir. Nepal, üretken toprakların var odluğu bir ülkedir. Bu nedenle de Nepal’deki halk bir tarım halkıdır. Ülkenin sahip olduğu geçiş noktaları sayesinde, ülkedeki ticaret alanı da önem kazanmıştır. Bu iki alan dışındaysa turizm, ekonominin dayandığı dallardan bir diğeri olarak karşımıza çıkmaktadır. Çünkü ülke iki büyük din için oldukça önemli bölgelere sahiptir. Ayrıca sahip olduğu doğa da ülke turizmi için çok önemlidir. Everest Tepesi ve Himalayalar dünyaca üne kavuşmuş olan yerlerdir. Bu nedenle doğa turizmi ekonomiye oldukça katkı sağlamaktadır.

Nepal’de genel olarak kırsal kesim fazladır. Kırsal kesimlerde bulunulan bölgeye göre evler; bambu ağaçlarından, tezek-çamur karışımlarından veya topraktan yapılmaktadır. Ülkedeki önemli sorunların başında fakirlik ve orman yok etmek gelmektedir. Ülke yakıt için odun kullanmaktadır. Nepal halkı genel olarak barışçıl bir yapıya sahiptir. Hinduizm ve Budizm gibi iki büyük dinin varlığı Nepal kültürünü oldukça fazla etkilemektedir. Ülke insanı, ülkenin konumu nedeniyle olsa gerek oldukça hoşgörülü bir yapıya sahiptir. Asya’da homoseksüel evliliğe izin verilen ilk ülkenin Nepal olması bu hoşgörülü ve karma yapının bir göstergesidir. Ayrıca Asya ülkeleri arasında ölüm cezası bulunmayan nadir ülkelerden biridir.

Nepal’deki önemli günler ve tatiller;

15 Ocak Maghe Sankranti / 30 Ocak Shahid Diwas / 9 Şubat Sonam Losar / 13 Şubat Saraswati Puja / 19 Şubat Prajatantra Diwas / 7 Mart Maha Shivaratri / 8 Mart Kadınlar Günü / 22 Mart Fagu Purnima / 7 Nisan Ghode Jatra / 13 Nisan Nava Barsa / 15 Nisan Ram Nawami / 1 Mayıs Majdur Diwas / 21 Mayıs Buddha Jayanti / 28 Mayıs Ganatantra Diwas ’tır.