Menü

İran İslam Cumhuriyeti


İran İslam Cumhuriyeti

Başkent : Tahran

Nüfusu :  80,28 milyon (2016)

Yüzölçümü : 1.648.000 km²

Para Birimi : İran riyali

Resmi Dil :  Farsça

Telefon Kodu : +98

Saat Farkı : (GMT+3.5) Türkiye İran İslam Cumhuriyeti   saatinden 1 saat geridedir.

Konsolosluk Bilgileri : Hobyar Mahallesi, Ankara Cd. No:1, 34112 Fatih/İstanbul Bulunmaktadır.

Kıta :  Asya kıtası

Vize Durumu : izmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport sahipleri,90 gün ikameli seyahatlerinde İran vizesinden muaftırlar.
 

İran İslam Cumhuriyeti  Hakkında

İran İslam Cumhuriyeti Ortadoğu'nun en önemli güçlerden birtanesidir.Ayrıca yüksek derecede jeostratejik önemide vardır.İran ABD'nin uzun yıllar boyunca uyguladığı yaptırımlar yüzünden iç ekonomiye sahiptir.Ayrıca tam bir sosyokültürel ülkeler başında gelmektedir.Bunun nedenleri ise İran'ın yaptığı Nükleer programlardı.

Dünya tarihinin en köklü ülkelerinden biridir İran.Tarihleri pers uygarlıklarına kadar dayanmaktadır.Ülkenin Türk,Kürt ve Arap kültürlerinden oldukça etkilenmiştir.Ülkenin oldukça fazla kültürel zenginliğine ev sahipliği yapmakta.İran'ın coğrafyası dağlık bir kesim olduğundan doğa harikası bölgeleride oldukça fazladır.

İran İslam Cumhuriyeti ’ne Ne zaman ve Nasıl Gidilir?

İstanbul ve Ankara'dan İran İslam Cumhuriyeti'ne direkt olarak uçuşlar bulunmaktadır.Haftanın her günü bulabileceğiniz bu uçuşlar tebirz,Asfah,Tahran,İsfahan,Kermanşah,Şiraz ve Mashad bölgelerine yapılmaktadır.

İran'da yaz aylarında genellikle dağlık kesimler serin geçmektedir.Bu sebeple ziyaret etmek için en uygun zamanlar bu zamanlardır.Ancak dağlık olmayan ve Hazar kıyıları olan bölgelerde yazları oldukça sıcak geçmektedir.Bu sebeple gideceğiniz yer ile ilgili bilgi almalısınız.Ancak bu kısımlar için en uygun zaman dilimleri Eylük-Ekim ve Nisan-Mayıs aylarıdır.

İran İslam Cumhuriyeti  nde Yemek kültürü

Aslında bakıldığında İran mutfağında Arap,Fars ve Türk mutfağının etkilerini görebilirsiniz.Özellikle Batı mutfakları,Fast food ve Türk yemekleri çok meşhurdur.İran mutfağının temel özelliklerinden bazılarıda yöresel baharatlar,kuzu eti,bulgur ve pirinçtir.Dikkat etmenizde fayda olacak ki İran mutfağı genelde ağır yemeklerden oluşmaktadır.İran mutfağının temel yiyecekleri, etli yemekler,kebaplar ve hamurlu tatlılardır.Bu yiyeceklerde Türk mutfağına oldukça benzemektedir.

İran İslam Cumhuriyeti ’nde Eğlence ve Festivaller

İran müslüman bir ülke olduğu için genel olarak dini bayramlar festival olarak karşılanmaktadır.Bunların içerisine ulusal bayramlar ve kurban ve ramazan bayramlarıda kapsamaktadır.İranda bir diğer önemli gün ise Nevruz bayramıdır.İran vatandaşları için önemli bir güne sahiptir.Bu kutlamalar festival gibi günlerce sürmektedir.

21 aralık gecesi kutlanan Shabe Chelle festivali iyiliğin galibiyetini ve kötülükten daha üstün olduğu kutlanan bir festivaldir.Ayrıca bu festivalde en uzun gecenin bitişide kutlanmaktadır.

Bir diğer festival ise takvmin son çarşambası yapılmaktadır.Chaharshanbe Suri olarak bilinen bu festival ateş festivali olarakda bilinmektedir.Bu festivalde baharın gelişini kutlamaktadırlar.