Menü

Brezilya


Brezilya

Başkent                        : Brasilia

Nüfusu                          : 207. 350. 000

Yüzölçümü                   : 8. 515. 767 km²

Para Birimi                   : Real

Resmi Dil                      : Portekizce

Telefon Kodu                : +55

Saat Farkı                      : Türkiye saati Brezilya saatinden 6 saat ileridir.

Konsolosluk Bilgileri    : Brezilya Büyükelçiliği

Kıta                                 : Güney Amerika

Vize Durumu                  : Vizesiz/ 90 Gün

Brezilya Hakkında

Brezilya resmi olarak Brezilya Federal Cumhuriyeti olarak, federal bir yönetim sistemine sahiptir. Amerika kıtasında yer alan e Amerika’dan sonra en kalabalık ülkelerden biri olan Brezilya tam olarak Amerika2nın güneyinde yer almaktadır. Bulunduğu bölgeye göre de en kalabalık ve en büyük ülkedir.

Benzersiz bir doğaya sahip olan bu ülkede farklı ekosistemler bulunaktadır. Amazon Ormanları, Atlantik Ormanı gibi bitki örtüş zengin olan bu ülke de vahşi yaşam açısından ve biyo çeşitliliğin de zengin olduğunu söyleyebiliriz.

Brezilya dünya çapında samba dansının doğduğu yer ve futbolun da merkezi olarak kabul edilmektedir.

Brezilya2nın resmi dili Portekizce olmasına rağmen okullarda İngilizce ve İspanyolca da öğretilmektedir. İngilizce de hemen her bölgede bilinen bir dil olarak karşımıza çıkmaktadır.

Brezilya’da Hristiyan inancı yaygın olsa da Protestani Yahudi ve Müslümanlarda azınlık olarak bulunmaktadır. Herhangi bir dine mensup olmayan kesimse ülkenin hemen hemen %9 luk kısmını oluşturmaktadır.

Brezilya’da Şehir içi Ulaşım?

Brezilya’nın genelinde şehir içi ulaşımda otobüs ve taksiler kullanılmaktadır. Başkent gibi büyük şehirlerde ise metro hizmeti de bulunmaktadır. Otobüsler şehirlerin merkezinden hemen her yerine kadar hizmet vermektedir.  Ülkedeki metro ağları daha kısıtlı bir alanda hizmet verse de son derece temiz ve düzenlidir.

Brezilya’da en çok kullanılan araçlardan biriyse taksilerdir. 24 saat hizmet veren taksi şirketleri çok yoğun çalıştığından önceden arayarak rezervasyon yaptırabileceğiniz gibi yoldan geçen boş taksiyi de çevirebilirsiniz.

Brezilya’da Ne zaman ve Nasıl Gidilir?

Brazilya ziyaretleriniz için en uygun zaman şehirden şehire göre farklılık göstermektedir. Güney yarımkürede ülkeni,n en güneyinde yer alan Rio de Janeiro için Aralık ve Nisan aralığı en uygun zamanken ülkenin kuzey yarım küresinde yer alan Manaus şehrini gezmek içinse Haziran ve Kasım ayları arasını tercih edebilirsiniz.

Brezilya’ya İstanbul ve Ankara’dan direk uçuşlarla seyahat edebilirisiniz. Hava yollarının sefer bilgilerini ve aktarmalı seferleri de görüntülemek için ucuzauc.com web sitesi üzerinden seyahat edeceğiniz şehre göre Brezilya uçak bileti sorgulaması yapabilirisiniz.

Brezilya’da Nerede Kalınır?

Brezilyada gideceğiniz şehre göre konaklamak için bir çok seçenek yer almaktadır.  Çok lüks otellerden, apart oteller ve butik otellere kadar çok geniş bir yelpaze de hizmetler sunulmaktadır. Brezilya da başkent Brasilia ülkenin başkentidir. Fakat federal bir devlet olmasından dolayı 26 eyaleti bulunmaktadır. En büyük şehirleri olan Sao Paulo, Salvador, Rio de Janeiro ise diğer kentlere göre daha turistik ve ihtiyaçlarınız doğrultusunda konaklayabileceğiniz yerler açısından daha fazla alternatif sunmaktadır.

Seyahat edeceğiniz şehirde size en uygun Brezilya Oteli’ni bulabilmek için tur hizmetleri operatörümüzle iletişime geçebilirsiniz.

Brezilya’da Gezilecek Yerler

Brezilya’da gezebileceğiniz 26 eyalet içinde en önemli kentleri arasında ülkenin başkenti Brasilia, Sao Paulo, Salvadır ve Rio de Janerio yer almaktadır. En çok ziyaret edilen noktalarından olan bu kentlerde ülkenin simgesi haline gelen İsa Heykeli başta olmak üzere birçok tarihi yapıda bulunmaktadır. Şehirlere göre gezebileceğiniz yerler için diğer yazılarımıza da göz atabilirsiniz.

Amazon Ormanları, Atlantik Ormanı başta olmak üzere Cerrado Bllgesi ve Araucaria çam ormanlığı da bu ülke de gezilecek yerler arasındadır. Ayrıca Copacabana plajları ve Ipanema ölgesi de renkli ve zengin etnik kültürün ender örneklerini görebileceğiniz yerlerden birisidir.

Brezilya’da Yemek kültürü

Brezilya2nın yemek kültür de etnik grupların fazlalığından dolayı da  oldukça karışık ve çeşitlidir. Bu nedenle de ülkenin yöresel yemeklerinden çokta söz edilmemektedir. Her türden farklı yemeği bulabileceğiniz bu ülke de salçalı domuz veya sığır eti, barbunya ve fasulye karşılaşabileceğiniz en popüler yemektedir. Ayrıca yemeklerin yanında garnitür olarak lahana ve pirinç gibi yemekler servis edilmektedir.

Cumartesi günü hemen hemen bütün lokantalarda sözünü ettiğimiz fasulyeli, salçalı sığır eti yemeği çıkmaktadır. Üzerine bu bölgeye özel soslarla beraber servis edilmektedir. Hafta boyunca da et ve manyoka tüketilmektedir.

Deniz ürünlerinde ise daha çok Portekiz mutfağından esinlenen Brezilyalılar kızarmış balık, kalamar ve ahtapot tüketmektedir. Ayrıca yörenin kaplumbağaları, iguana, yılan balığı ve yosun gibi farklı tatları ve ülkenin her yanında tüketilen manyokayı tadabilirsiniz.

Brezilya’da içki olarak da şekerkamışından çıkan alkolün damıtılarak yapıldığı Cacha içkisini deneyebilirsiniz.

Brezilya’da Eğlence ve Festivaller

Brezilya’da düzenlenen ve samba okulların katılımıyla da renklenen bir  karnaval olan Rio Karnavalı en çok ilgi çeken etkinliktir.

Rio Karnavalı genelde Şubat ayına denk gelmektedir ve dört gün boyunca süren karnaval süresince de binlerce kişi bu etkinliğe atılmaktadır. Geçtiğimiz yıllarda yarışmacılarla beraber 150 bin kadar kişinin katılımının gerçekleştiği söylenmektedir.

Paskalya tarihi ise her yıl değişmektedir ve bu nedenle de Paskalyaya denk gelmemesi için karnaval tarihi de farklılık göstermektedir.

Brezilya da ayrıca Sao Paulo’ da Moda Haftası da en önemli kültürel etkinliklerden birisidir.

Yıl içinde 3 farklı film festivali de düzenlenmektedir. Her yıl Temmuz ayında Uluslararası Animasyon Festivali düzenlenmektedir. Ekim ayında Festival do Rio, Paulo Uluslararası Film festivali ise 1976 yılından beri düzenlenen en eski festivaldir.

Brezilya’dan gerçekleştirilen diğer önemli festivaller ve etkinliklerden bazıları ise Gramado Sinema Festivali, Bahian Karnavalı, Brezilya Bira Festivali, Karma Yarış Günü ve Modern Sanat Haftası, Oktoberfest’de Almanya gibi Brezilya’da da düzenlenen bir festivaldir.

Deniz Tanrıçasına saygılarını göstermek üzere düzenlenen Yemanja Kutlamaları, ekim ayının ikinci Pazar gününe denk gelen büyük bir dini festibal olarak Para’da kutlanan Cirio de Nazare, kovboyların katıldığı ve 60 yıldız süren bir gelenek olarak devam ettirilen Kovboy Festivali’de bu ülkede görebileceğiniz ve katılabileceğiniz Brezilya Festivalleri arasında en önemlileridir.

Brezilya’da Alışveriş

Brezilya’da satın alabileceğiniz ve akla ilk gelen hediye parmak arası terliklerdir. Rekli desenleriyle dikkat çeken bu terlikler oldukça uygun fiyatlara satılmaktadır. Farklı desen ve renklerde her zevke göre bulabileceğiniz bu terliklerden sevdiklerinize alabilirisiniz.

Brezilya’da hediyelik olarak ayrıca yerel içkisi olan Cachaça’da satın alabilirisiniz. Güveçten çömlekler, koyu kavrulmuş kahvesi, pao del mel adıyla bilinen bir tür ballı kekten veya brigadeiro isimli çikolatalı keklerden de hediye olarak satın alabilirisiniz

Karnavallara denk geldiyseniz etnik kıyafetlerden veya bunlara ait hediyelik biblolardan da satın alabilirsiniz. Brezilya’da alışveriş merkezlerinden veya yerel pazarlardan da alışveriş yapabilirsiniz. Yöresel tatlar için daha çok pazarları tercih etmenizi öneririz.

Brezilya’da Bilmeniz Gerekenler

Brezilya’da dünyanın hiçbir yerinde karşılaşamayacağınız kadar renklilik ve çeşitlilikle karşılaşabilirsiniz.  500 yıllık bir geçmişi bulunan ve ırkların karışımından dolayı bu ülke de alman, İtalyan, Polonyalı, Arap ve hatta Japonlara da rastlanmaktadır. Irkçılığın olmadığı ülke de ırkçı konuşmalar son derece yadırganmaktadır. Bu konuda dikkatli olmanızı öneririz.

Eğlenmeyi seven, son derece rahat olan bu ülkenin halkının size de yakın davranması olağan bir durum. Özellikle festivallerde hiç tanımadığınız kişilerle kendinizi samba yaparken bulabilirisiniz.

Brezilya’nın genelinde feijoda ismi verilen fasulye ve etle beraber pişirilen üzerine sos ve garnitürlerle servis edilen yemek cumartesi günleri tüm restoranlarda çıkmaktadır. Bu yemeğin sindiriminin zor olduğunu bu nedenle de az yemenizi öneririz.

Brezilya’da toplu taşıma araçlarından daha ziyade taksiler kullanılmaktadır. Taksiler çok yoğun olduğundan boş bulmanız oldukça zordur bu nedenle de gittiğiniz şehirde de taksi işletmelerinin numaralarını alarak bulunduğunuz yere taksi çağırmanız en uygunu olacaktır. Taksimetreyi açması konusunda dikkatli olmanızı öneririz.