Menü

Irak


Irak

Başkent : Bağdat

Nüfusu : 37.056.5169

Yüzölçümü : 437.072 km²

Para Birimi : Irak Dinarı

Resmi Dil : Arapça ve Kürtçe

Telefon Kodu : +964

Saat Farkı : (GMT +3) Türkiye saati ile fark bulunmaz.

Konsolosluk Bilgileri : Bağdat Büyükelçiliği

Kıta : Asya

Vize Durumu : Kapıda vize / 30 Gün
 

Irak Hakkında

Irak’ın kuzeyinde Türkiye, batısında Suriye ve Ürdün, doğusunda İran, güneyinde de Sudi Arabistan ile çevrilidir. Sahip olduğu konum, petrol yakaları ve tarım arazileri ile jeopolitik konumu önemlidir. 18 bölgeden oluşan Irak’ın başkenti en kalabalık şehri olan Bağdat’tır.  Nüfusunun yarıdan fazlası Araplar tarafından oluşurken kalan kısmı Kürtler, Türkmenler, Süryaniler ve diğer etnik guruplar tarafından oluşmaktadır. Nüfusunun %60ını Şii Müslümanlar %37sini Sünni Müslümanlar teşkil eter. Irak’ın kültürü Arap gelenekleri ve İslam dini tarafından oluşmuştur. İslam etkisi ve Arap kültürünün mimaride, müzikte, mutfakta ve yaşam tarzında etkileri fazlası ile vardır. Ülke ekonomisin en büyük kaynağı sahip olduğu yer altı kaynaklarından petrol üzerine kuruludur. İklim olarak kurak bir iklime sahip Irak bahar aylarında ılıman ve serindir. Irak’ın güney kısmında çöller vardır ve bu çöl bölgelerinin etkisi ile ülkede toz ve kum fırtınaları görülür.

Irak’ta Şehir içi Ulaşım?

Irak’ın toplu ulaşım acısından geniş olanakları yoktur. Uzun yılardır savaşın ve işgalin hüküm sürdüğü ülkede ulaşım da gelişmeye imkân bulamamıştır. Bağdat da en iyi ulaşım araçlarının başında taksiler gelmektedir. Taksi ile yolculuk yaparken aynı yöne giden başka kişileri yanınıza alarak gidebilirsiniz. Bağdat da bu yaygın bir davranıştır.

Irak‘a Ne zaman ve Nasıl Gidilir?

Sıcak ve kurak bir iklimin hüküm sürdüğü Irak’a gitmek için en uygun zaman bahar aylarıdır. Bahar aylarında sıcaklık değerleri daha uygun ve turistler için daha rahattır.

Türkiye’den Irakta bulunan havalimanlarının her birine direk uçuş yoktur ancak bunun için başkenti Bağdat’ta bulunan uluslararası havalimanı en çok kullanılan hava limanıdır. Hava limanın Bağdat şehir merkezine uzaklığı 15 km uzaklıktadır.

Türkiye’den direk veya aktarmalı olarak Irak’a gerçekleştirilen uçuşlara ait bilgilere ucuzauc.com web sitesi üzerinden Irak uçak bileti sorgulaması yaparak ulaşabilir ve biletinizi satın alabilirsiniz. 150’den fazla hava yolunun resmi temsilcisi olan tur hizmetlerimizden faydalanabilmek için müşteri hizmetlerimizle de iletişime geçerek telefon hattımızdan da biletinizi müşteri danışmanımız aracılığıyla da alabilirsiniz. Irak uçak biletlerinizde dönemsel kampanyalara ek olarak bizi tercih edenlere özel kredi kartında dokuz taksite varan taksit imkanlarından da faydalanabilirsiniz.

Irak’ta Nerede Kalınır?

Bağdat’ta son yılara kadar terör yanlısı eylemler olmaktaydı. Şehre gelen turistler merkezi yerlerde bulunan otelleri tercih etmelidir. Bağdat’ta uluslararası güvenliğin sağlandığı bir bölge mevcuttur ve Green Zone bölgesi olarak adlandıran bu bölgedeki oteller tercih edilebilir. Ayrıca Bağdat’ta birçok pansiyon ve otel arasında size en uygun yeri bulabilmek için tur hizmetlerimizle iletişime geçebilirsiniz.  Güvenli bölgeler için ve konforunuzdan ödün vermeden konaklayabileceğiniz yerler hakkında ayrıntılı bilgi almak ve rezervasyon yaptırmak için müşteri temsilcimiz 7/24 hizmetinizdedir.

Irak’ta Gezilecek Yerler

El-Askerî Cami Samarra kentinde bulunan ve dünyanın en güzel camilerinden bir olan cami ve türbeden oluşan yapı Şii Müslümanlar için kutsal bir ziyaret mekândır.

Bağdat’ta bulunan Abbasi Sarayı Abbasîler döneminden günümüze ulaşan şehrin en güzel yapılarından bir tanesidir. Al Faw Sarayı Irak’ın en güzel eserlerin den biride bu saraydır. Şehitler Anıtı Irak’ın İran ile yapmış olduğu savaş sonucunda şehit olan askerleri adına yaptığı anıttır. Irak Ulusal Müzesi Bağdat’ın tarihinin görülebileceği eserlerin bulunduğu müzedir. Ayrıca Babil Antik Kenti de Bağdat yakınlarında bulunmaktadır.

Irak’ta Yemek kültürü

Zengin bir mutfağa sahip olan Irak’ın farklı yörelerinde farklı tatları tatmak mümkündür. Irak mutafının yemeklerinin birçoğunda et vardır. Irakta en sevilen kebap, döner kebabıdır. Ayrıca etli yemeklerin yanı sıra Irak mutfağı sebze yemekleri açısından da çeşitliliği vardır. Dolmalar ve sarmalar etli olarak yapılırlar ayrıca zeytinyağlılarında birçok çeşidi de mevcuttur.

Irak’ta Eğlence ve Festivaller

Irakta dini festivallerin ve etkinliklerin dışından yapılan ender festivaller vardır.

  1. Ağustos
    • Irak Kısa Filim festivali
  2. Eylül
    • Uluslararası Babil Festivali –

Irak’ta Alışveriş

Irakta açık pazarlar ve sokak satıcıların yanı sıra büyük alışveriş merkezleri de bulunmaktadır. Yerel ürünler kilim ve halılar, çeşitli baharatlar, gümüş ve bakır işlemeli ürünleri açık Pazar yerlerinde bulmak mümkündür.

Irak’ta Bilmeniz Gerekenler

Arap ve İslam kültürünün çevresinde gelişen Irak kültüründe giyim bakımından herhangi bir zorlayıcı kural yoktur. İnsanlar kıyafetlerini istedikleri gibi seçip giyebilirler. Halkın çoğunluğu da yöresel kıyafetlerini tercih eder.