Menü

Honduras


Honduras

Başkent : Tegucigalpa

Nüfusu : 8.229.574

Yüzölçümü : 112 492 km²

Para Birimi : Lempira

Resmi Dil : İspanyolca

Telefon Kodu : +502

Saat Farkı : (GMT-6) Türkiye saati ile Honduras saati arasında 9 saat fark bulunur.

Konsolosluk Bilgileri : Guatemala Büyükelçiliği

Kıta : Orta Amerika

Vize Durumu : Vizesiz/ 90 Gün
 

Honduras Hakkında

Honduras’ın kuzey batısında Guatemala, güney doğusunda Nikaragua ve güney batısında da El Salvador bulunur. Honduras Demokratik Cumhuriyet devletidir ve Orta Amerika’da ki en kalabalık ikinci ülkedir. Nüfusun birçoğu da kırsal alanda yaşamaktadır. Tropikal iklimi ile yılın her dönemi sıcaklıklar yüksektir ve hava nemlidir.

Ülkede Garfunalar, Miskito, Samu Twahka, Paya, Lenca, Chorti, Tolupane ve Maya kökenli Landinos yerlileri yaşarlar. İspanyollar 16 YY da ülkeye adım atarak ülke kültüründe önemli yer almıştır.

Honduras’ta Maya döneminden kalma yapı kalıntıları, doğal parklar, UNESCO Dünya Mirası Listesinde olan yağmur ormanları ve dalış imkânları olan pasifik kıyıları ülkenin önemli yerleridir.

Honduras’ın nüfusun büyük kısmı Katoliklerden oluşur.

Honduras‘da Şehir içi Ulaşım?

Honduras’ta ulaşım ağı gelişmiştir ve limanlar, demiryolları ve havayolları büyük önem taşırlar. Tegucigalpa de ulaşım sisteminde otobüsler yaygındır ama otobüs duraklarının varlığını yol kenarındaki tabelalar ile değil de yoldun kenarında otobüs bekleyen yolcuların kalabalığı ile bulabilirsiniz. Hızlı ulaşım için ise taksiler tercih edilir.

Honduras’a Ne zaman ve Nasıl Gidilir?

Honduras yılın her döneminde sıcak, nemli ve yağışların sıklıkla yaşandığı bir coğrafyadır. Ülkeyi ziyaret etmek için yağışların yaşandığı zaman dışında kalan Ağustos – Kasım arası ile Mart – Mayıs ayları arasında kalan zamanlar en uyun zamandır.

Honduras’a Türkiye’den direk uçuş yoktur ve Panama City, Atlanta, Houstan ve Miami şehirlerinden aktarmalı gidilir ya da ispanya üzerinden aktarmalı olarak Honduras’a gidilir.

Karayip kıyısındaki La Ceiba ya başkent Tegucigalpa’dan hava yolu ile gidilebilir. Honduras’a gerçekleştireceğiniz seyahatleriniz için uçak biletinizi ucuzauc.com web sitesi üzerinden uçak bileti sorgulaması yaparak bulabilirsiniz. Honduras’a gerçekleştirilen direk veya aktarmalı olarak bütün hava yollarının tam listesine ulaşabileceğiniz web sitesi üzerinden biletinizi kredi kartınızla anında taksit imkanlarından da faydalanarak satın alabilirsiniz.

Honduras‘da Nerede Kalınır?

Honduras’ta konaklayabileceğiniz yerler açısından alternatifler kısıtlı gibi görünse de her kesimden insana hitap eden oteller, pansiyonlar ve butik oteller bulunmaktadır. Size en uygun yeri bulabilmek için tur hizmetleri operatörümüzle iletişime geçebilirsiniz. Genel olarak başkent başta olmak üzere, kıyı şeritleri ve yağmur ormanları etrafında konaklayabileceğiniz pansiyonlarda bulunmaktadır. Bütçenize en uygun yer için bizimle iletişime geçebilir ve tur hizmetlerimizden faydalanarak uçak biletinizden otel rezervasyonunuza kadar bütün her şeyi müşteri hizmetlerimizle planlayabilirsiniz.

Honduras‘da Gezilecek Yerler

Honduras’ın başkenti Tegucigalpa da Tepede bulunan İsa heykelini, Suyapa Bazilikasını, barış anıtını, Dolores kilisesini ve kent içindeki Tarih müzesini gezebilirsiniz.

Ülkenin en büyük ikinci şehir olan San Pedro Sula da San Pedro Sula Katedrali, Centeral Park, Cusuco milli parkını ziyaret edebilirsiniz. La Ceiba da Garifuna köylerini, bölgedeki milli parklarını ve Cayos Cochinos Adalarına ziyaret etmek mümkündür.

Ulti Adası BemBeyaz kumsalları ve masmavi denizi ile doğa harikası bir yerdir ayrıca tüplü dalış merkezi olarak da bilinir.

Copan Harabeleri Maya uygarlığının merkezi olan bölge, Honduras’ın en fazla ziyaret edilen yerleri arasındadır.

Rotan Adası, Karayipler’in en iyi dalış yerlerinden bir tanesidir.

Honduras‘da Yemek kültürü

Honduras da hemen hemen yer yemeğin yanında bezelye, pilav ve tortilla servis edilir ve birçok pişirme teknikleri vardır. Bezelye haşlanarak ya da kızartılarak servi edilir. Kızartılmış muzu çok severler ve tajadas adını verirler. Domuz eti tüketimi yaygındır ve bunun yanı sıra tavuk ve bifteği de sıklıkla yemeklerinde kullanırlar. Kıyı bölgelerinde balık ve deniz mamulleri önemlidir fakat Garifun da daha çok baharatlı yemekler ve ayrıca hindistancevizi suyu tüketilir.

En sevdikleri içecekleri mango, karpuz, hindistancevizi ve muzdan yapılan mikshakeleridir. Popülaritesi en fazla olan yerel içkisi rom dur.

Honduras‘da Eğlence ve Festivaller

Honduras’ta çok fazla festival yapılmamaktadır. En büyük festivali Ferai Juniana ve 1 ay boyunca sürer. Festivalde canlı müzik, danslar, Honduras mutfağının geleneksel yemeklerinin servis edildiği bir eğlencedir.

Bajamar’da yapılan Ulusal Garifuna Festivali de Garifuna halkının geleneklerini gösterir ve Garifuna halkının diğer bir festivallide Bay Adasında düzenlenen Roatan Karnavalıdır ve bu müzik festivali oldukça ilgi çekicidir.

Dini festivallerin en büyüğü olan Suyapa Bakiresi Festivali Suyapa Bazilikasında yapılır.

Geleneksel kostümlerin giyildiği ve Honduras’ın genline yayılan Semana Santa’da festivali vardır. Ayrıca diğer bir kostümlerin giyilerek yapıldığı festivalde Le Ceiba Karnavalıdır.

Ülkenin en yeni festivali Sunjam Festivalidir ve DJ ler müzik yeteneklerini sergilerler.

  1. Şubat
    • Suyapa Bakiresi Festivali – En büyük dini festival
  2. Nisan
    • Roatan Karnavalı
    • Semana Sanda
  3. Mayıs
    • Le Ceiba Karnavalı
  4. Haziran
    • Ferai Juniana - En büyük festival
  5. Temmuz
    • Garifuna Festivali

Honduras‘da Alışveriş

Honduras’taki yerel mağazalardan ülkeye ait otantik hediyelik eşyalar bulabilirsiniz. El işçiliği ve bohem sitilinde tasarımların, yeşim taşından ve ahşap oyma aksesuarların merkezi Copandır. Ayrıca Hocundasın Pedro Sula’daki  Guamilito Pazarı ile başkent deki San Isidro Pazarı ahşap oyma işlemi ve deri deri işlemeciliği ile adını duyurmuştur. Honduras’ın Bay Adası’ndan sahile özgü deniz kabukları Hindistan cevizinden yapılan çok çeşitli ürünleri hediyelik eşya olarak alabilirsiniz. Kent de bir birçok alışveriş merkezi pazar günleri dışında açıktırlar.

Honduras‘da Bilmeniz Gerekenler

Honduras’ta saygıya çok önem verilmektedir. Bu nedenle de iyi akşamlar, günaydın diyerek selam vermeniz de son derece önemlidir.

Taksi kullanmayı tercih edecekseniz binmeden önce pazarlık yapabilirisiniz. 

Her dönem sıcak olan Honduras’ta, nemden dolayı sıcaklık daha fazla hissedilmektedir. 

Yerlilerin yaşadığı Honduras’ta, yerlilere yaklaşırken dikkat etmenizi özellikle bazı kabilelerin hala vahşi olabileceğini de unutamamanızı bu nedenle de rehber eşliğinde gezilere dahil olmanızı öneririz.

Ülkeye gitmeden önce gerekli aşıları yaptırmanız gerekmektedir.