Menü

Belize


Belize

Nüfusu                              :366.954

Yüzölçümü                       : 22.966 km²

Para Birimi                       : Belize Doları

Resmi Dil                          : İngilizce

Telefon Kodu                    : +501

Saat Farkı                         : (GMT-6) 9 saat fark. Türkiye saati Belize saatinden 9 saat ileridir.

Konsolosluk Bilgileri      : Belize, Guatemala Büyükelçiliği'nin görev bölgesindedir.

Kıta                                   : Kuzey Amerika

Vize Durumu                    :Vizesiz/ 90 gün

Ülkemiz vatandaşlarından Belize’ye giriş için vize istenmiyor.

Belize Hakkında

Belize, Orta Amerika’da yer alıyor. Ülkenin kuzey tarafında Meksika, batı ve güney taraflarında Guatemala, doğu tarafındaysa Karayip Denizi bulunuyor. Ülke 1981 senesinde bağımsızlığını ilan ediyor. Orta Amerika ülkeleri sıralandığında Belize en küçük ikinci ülke oluyor. Ayrıca Belize, bayrağında insan resmi bulunan tek dünya ülkesi olma özelliği taşıyor.

Ülke idari ve coğrafi olarak altı bölgeden oluşuyor. Belmopan, ülkenin başkenti oluyor. Ülkede resmi dil İngilizcedir. Ancak yerli halkın çoğu İngilizce kökenli bir dil olan Kreolce’yi kullanıyor. Belize 1964 senesinde iç işlerinde bağımsızlık kazanıyor. 1980 senesinde de kendi yönetim şeklini seçme şansı yakalıyor. Ve en sonunda 21 Eylül 1981 senesinde bağımsızlığını ilan ediyor. Bu duruma Guatemala karşı çıkıyor ve Guatemala tehdidine karşı ülkenin savunması İngilizlere veriliyor. 1984 senesinde de İngiliz birliklerinin neredeyse tamamı ülkeden çekiliyor.

Belize’deŞehir içi Ulaşım?

Ülkede şehir içi ulaşımda otobüsler kullanılabiliyor. Ayrıca taksiyle de yolculuk yapmak imkânı mümkün. Ülkede yer alan herhangi bir adaya gezi yapılacaksa ulaşım genelde botlarla sağlanıyor. Ayrıca şehir içi ulaşımda araba kiralamak da tercih edilen bir durumdur. Tabi ki kişilerin ülkeyi ne amaçla ziyaret ettikleri, ülkede ne kadar kalacakları ve ülkede nerede bulunacakları gibi kıstaslara göre kullanılacak ulaşım şekilleri de değişiklik göstertiyor.

Belize’ye Ne zaman ve Nasıl Gidilir?

Belize, tropikal bir iklim bölgesidir. Ülkeye gidilebilecek en uygun dönemse Aralık-nisan ayları olur. Ülkede kasım ayı kasırga ayı olarak biliniyor. Bu nedenle mümkün olduğu kadar kasım ayında ülkeye gitmek önerilmiyor.

Ülkemizden Belize için direk uçuş bulunmuyor. Bu nedenle aktarmalı uçuş kullanmak gerekiyor. Öncelikle Houston’a ya da New York’a gitmek, sonrasında aktarma yapmak gerekiyor. Belize ülkesinin havaalanı, ülkenin Belize Şehri’nde yer alıyor. Ülkenin başkentinde havaalanı bulunmuyor. Ülkeye uçuş ortalama olarak 17 saat sürüyor. Belize uçak bileti fiyatları için Ucuzauc.com üzerinden İstanbul - Belize uçak bileti araması yapabilirsiniz.

Belize’de Nerede Kalınır?

1.  Mart

  • Baron Bliss Günü / Ulusal bir bayram günüdür.

2.  Temmuz

  • Benque Viejo Del Carmen Fiesta / Yemek, içmek, eğlenmek ve kültürel gösteriler görmek isteyenler için oldukça idealdir.

3.  Eylül

  • Aziz George Günü
  • Belize Bağımsızlık Günü

4.  Kasım

  • Garifuna Yerleşim Günü

5.  Ağustos

  • Deer Dans Festivali
 

Belize’de Alışveriş

Ülkede alışveriş yapılabilecek pek çok dükkân mevcuttur. En önemli yer Angelus Pres’tir. Burada ülkeye özgü olan hediyelik eşyalar, kitap ve ülke bibloları bulunabilir. Ayrıca ülke farklı meyvelerden yapılan şaraplarıyla oldukça ünlüdür. Belize’de alışveriş yaparken bu şaraplardan almak hem kendiniz hem de sevdikleriniz için iyi bir tercih olabilir.

Belize’deBilmeniz Gerekenler

Ülkenin neredeyse yüzde altmışa yakın kısmı ormanlıktır. Bitki ve hayvan çeşitliliği bakımından oldukça iyi durumdadır. Çok kültürlü bir ülkedir ve ülke nüfusu oldukça hızlı artar. Bayrağında 12 renk vardır ve bayrağında insan figürü kullanılır. Bayrağın bu iki yönüyle de dünyada tektir.

Ülke ekonomisi büyük ölüde tarıma dayalıdır. Narenciye, muz ve şeker kamışı en önemli tarım ürünleridir. Son zamanlarda turizm için iyileştirmeler meydana gelmiştir. Ülke eski bir İngiliz sömürgesidir. Ülkede askerlik zorunlu değildir, gönüllü askerlik vardır. Ülkede idam cezası uygulanır. En popüler olan spor dalı futboldur. Nüfusun yarısı Katolik’tir. Yüzde otuza yakın kısmı Protestan’dır. Geriye kalan kesimse Hindular, Ortodokslar, Müslümanlar ve Yahova Şahitlerinden oluşur.

Belize’de önemli günler ve tatiller;

9 Mart Ulusal Kahramanlar Günü/ Kutsal Cuma/ Kutsal Cumartesi/ Paskalya/ 1 Mayıs İşçi Bayramı/ 24 Mayıs Milletler Topluluğu Günü/ 10 Eylül Ulusal Gün/ 21 Eylül Bağımsızlık Günü/ 12 Ekim Kolomb Günü/ 25-26 Aralık Noel’dir.

Ülkede konaklama imkanları çok gelişmiş durumda değildir. Genel anlamda Belize Şehri’nde konaklama kısmen daha iyidir. Ancak ülkenin başkenti Belmopan bu konuda yetersiz kalıyor. Elbette ülke genelinde konaklamak için tercih edilebilecek pek çok otel bulunuyor. Ancak Belize Şehri’nde yer alanlar daha iyi durumda oluyor.

Belize’de Gezilecek Yerler

Ülkede gezilecek yerlerin başında başkent Belmopan ve Belize Şehri geliyor. Zaten Belize Şehri ülkenin eski başkentidir. Burası çıkan kasırgalar nedeniyle çok zarar gördüğünden dolayı başkent Belmopan olmuştur. Belmopan oldukça sakin ve sade bir şehirdir. Şehrin sokakları film karelerini anımsatan cinstendir. Burada idari binalar ve parklar da görülmeye değer yerler arasındadır. Blue Hole Natural Park, kristallerin olduğu mağara Crystal Cave, diğer güzel bir mağara Herman’s Cave ve iyi bir doğa yürüyüşü yapmak için Guanacastle Ulusal Park başkentte ziyaret edilebilecek yerler arasındadır.

Mayaların yaşadıkları topraklar olan Belize şehri, tarihi yapısı, doğal güzellikleri ve gezilip görülmeye değer pek çok değeri ile oldukça iddialı bir bölgedir. Mimari bakımdan muazzam güzellikte olan John’s Cathedral, Belize tarihine, kültürüne ve değerlerine tanıklık edilecek Belize Müzesi, yabani hayvanların görülebildiği ve vahşi yaşam eğitim merkezi olan The Belize Zoo gezilip görülmesi gereken yerler arasındadır.

Ülkenin tarihinin öğrenebileceği, denizin ve güneşin tadının çıkarılabileceği ve oldukça lezzetli yemeklerin yenilebileceği Old Belize Culturel and Historicak Center mutlaka görülmesi gereken yerlerdendir. Cucumber Beach, Mayaların yerleşim yeri olan Altun Ha ve Caracol Harabeleri de gezilip görülmesi gereken yerlerdendir.

Belize’de Yemek kültürü

Belize mutfağı pek çok mutfaktan etkilenmiştir. Maya yemeklerinden Meksika yemeklerine kadar geniş bir etkilenme alanı olmuştur. Bu da Belize mutfağını daha da lezzetli bir hale getirmiştir. Ülkede deniz ürünleri oldukça sık tüketilir. Ayrıca tavuk, pirinç ve fasulye de ülke gıdaları arasına ayrıcalıklı olanlardır. Mısırdan yapılan Dukunu oldukça meşhur bir yerel lezzettir. Domuz pastırmasından yapılan boıl-up, deniz ürünlerinden yapılan conch fritter, tortilla ekmeğine hazırlanan taco vendor ve hamurun mısır ya da muz yaprağına sarılarak hazırlandığı tamales diğer meşhur lezzetlerdendir.

Kahvaltıda genelde toetilla denilen ekmek yenir. Fry jack isimli hamur kızartmaları da oldukça sık tüketilir ve bu kızartmalar fasulye, peynir ve mısır gevrekleriyle yenilir. Öğlen yenen yemeklerde pilav ve bakliyat ağırlığı vardır. Öğlen yemekleri arasında en meşhur olanı, mısır kabuklarının kızartılarak fasulye ya da balıkla servis edildiği Panades’tir. Ayrıca soğan çorbası, tavuk yahnisi, biftek ve salatalar da sık tüketilen yemekler arasındadır.

Belize’de Eğlence ve Festivaller

Belize’de gece hayatı çok aktif değildir. Özellikle başkentte gece dışarda olan kimse görmek zordur. Belize City, başkente göre bu konuda daha gelişmiş bir yerdir. Gece gezmesi isteyenler genelde Belize City’i tercih ederler. Ülkede doğa turlarıyla ve spor aktiviteleriyle de eğlenceli vakit geçirmek mümkündür.

Belize’de kutlanan festivaller;

1.  Şubat

  • Fieksta de Carnaval / Yerel kültür gösterileri, dansları, geçit törenleri, canlı müzikleri ve farklı eğlence aktiviteleriyle oldukça eğlencelidir.