Menü

Tonga


Tonga

Nüfusu : 107.122

Yüzölçümü : 748 km²

Para Birimi : Pa’anga

Resmi Dil : İngilizce

Telefon Kodu : +676

Saat Farkı : (GMT+13) 10 saat fark. Türkiye saati Tonga saatinden 10 saat geridir.

Konsolosluk Bilgileri : Wellington Büyükelçiliği görev bölgesindedir.

Kıta : Okyanusya

Vize Durumu : Kapıda Vize / 31 gün (İki adet vesikalık bulundurmakta fayda vardır.)
 

Tonga Hakkında

Tonga veya resmi adıyla söylenecek olursa Tonga Krallığı, Pasifik Okyanusu’nun güney tarafında bulunan bir ada ülkesidir. Ülkede 169 ada ve mercan adası yer alır. Fakat var olan bu adaların hepsinde yerleşim yoktur. 36 tanesinde yerleşim bulunmaktadır. Nuku’alofa şehri, ülkenin başkentidir ve aynı zamanda ülkedeki en büyük şehirdir. Ülkede üç büyük ada bulunur. Bunlar; Tongatapu, Vava’u ve Ha’apai ’dir. Tonga gidilecek değişik bir yerdir. Çünkü Pasifik’te bulunan tek krallıktır. Bu durum ülkedeki kültür ve geleneği diğer komşu adalara göre daha yoğun ve canlı tutmaktadır. Tonga’nın çok gelişmiş bir yer olduğunu söylemek doğru olmaz ancak ülkede oldukça lüks tatil yerleri mevcuttur.

Tonga Krallığı’nın oldukça farklı bir özelliği, Okyanusya’da bulunan ada ülkelerinin aksine hiçbir zaman Avrupalılarca kolonileştirilmemiş olmasıdır. Burası 1970 senesine dek askeri anlamda ve dışişlerinde Birleşik Krallık’a bağlıyken iç işlerinde bağımsız bir ülke olmuştur. 1970 senesindeyse tam bağımsızlığını elde etmiştir. Tonga ülkesi aynı zamanda İngiliz Milletler Topluluğuna üyedir. Tonga, monarşi yöntemiyle yönetilir. Tongaca, ülkedeki resmi dildir. Bununla birlikte ülke halkı, kendi aksanlarıyla çevrelenmiş bir İngilizce de kullanmaktadır. 

Tonga’da Şehir içi Ulaşım

Tonga Krallığı bir ada ülkesidir. Bu sebeple ülkede en fazla kullanılan araçlar tekneler olmaktadır. Nasıl ki araba kiralamak ulaşım için oldukça yaygın bir durumsa, Tonga için de tekne kiralamak benzer bir durumdur. Ayrıca ülkeye çoğu zaman turlarla gidilmektedir. Turlarla yapılan seyahatlerde zaten ulaşım sorunu otomatik olarak çözülmektedir. Ülkede 433 kilometrelik kara yolu bulunur ve bu yolun yüzde doksana yakını asfalttır.

Tonga’ya Ne zaman ve Nasıl Gidilir?

Tonga, adalardan meydana gelen bir ülkedir ve bu nedenle bölgelere göre iklim değişiklik gösterebilir. Öyle ki sıcaklık değerleri 18-30 derece arasında seyretmektedir. Mayıs-aralık ayları arasındaki dönem 

yılın en sıcak zamanıdır. Aralık-mayıs ayları arasındaki dönemse yılın en soğuk zamanlarıdır. Ülkenin kuzey kesimlerinde nem seviyesi oldukça yüksektir. Bunun tam tersi olarak ülkenin güney kesimlerdeyse sıcaklıkla kuraklık kendini fazlasıyla hissettirmektedir.

Tonga’ya gitmek için tercih edilen ulaşım yolu, havayoludur. Türkiye ile Tonga arasındaki mesafe oldukça uzundur. Hal böyle olunca ülkeye Türkiye’den direkt uçuş yoktur. Hatta Tonga’ya en az iki aktarma yapılarak gidilebilmektedir. Yeni Zelanda, Kore veya İsviçre aktarmalı olarak ülkenin başkenti olan Nuku’alofa ’ya ulaşmak mümkündür.

Tonga’da Nerede Kalınır?

Tonga bir ada ülkesi olduğundan dolayı konaklama yapılacak olan yerlerin bölgesel konumu önemlidir. Tonga küçük bir ülkedir. Ancak buna rağmen ülkede konaklama yapmak için oldukça çok yer bulunur. Seyahate çıkmadan evvel konaklama yapılacak olan yerin ayarlanması hem konaklama konusuna netlik kazandırmak adına hem de fiyatta indirim yakalamak adına avantaj sağlamaktadır. Ülke genelinde otel fiyatları aynı seviyededir. Ancak turistler tarafından yoğun ilgi gösterilen bölgelerde konaklama ücretleri de yükselmektedir.

Tonga’da Gezilecek Yerler

Tonga; deniz, kum ve güneş üçlüsünün keyifle yaşanabileceği, kültür kokan yerlerin gezilebileceği, bilindik tatiller dışında keşfetmenin hazzının alınabileceği bir ülkedir. Belirli bölgelerdeki plajlarda, sörf ve dalış gibi etkinliklerle keyifli vakit geçirmek mümkündür. Ya da ülkede balinalarla yüzmek gibi sıra dışı aktiviteler yapılabilir. Ülkede gezilecek yerlerden biri Vavau’dur. Ülkede var olan bu takımadada gezilecek çok sayıda yer bulunmaktadır. Burası özellikle su altı yaşamını keşfetmek isteyenler için ideal bir yerdir. Buradaki plajlar görülmeli, burada şnorkelle dalış keyfi yaşanmalıdır. Bölgede yer alan parlak resifler ve olağanüstü manzaralara sahip olan mağaralar görenleri oldukça etkilemektedir. Talau Dağı Milli Parkı, bu adada yer alır. 1995 senesinde kurulan park yağmur ormanını korumak amacıyla faaliyete başlamıştır. Park içerisinde çok sayıda bitki ve hayvan türü bulunur. Aziz Joseph Katedrali de Vava’u Adası’nda yer alan bir diğer önemli yapıdır. Burası ülkedeki önemli dini yapılardan bir tanesidir. Bir tepenin üzerinde yer alan katedralin mimarisi görülmeye değerdir. Ayrıca bulunulan tepenin nefes kesen manzarası da oldukça büyüleyicidir.

Tongatapu, ülkedeki en büyük adadır ve aynı zamanda en popüler ada olma özelliği taşımaktadır. Öyle ki ülkenin ana adası olarak bilinir. Ada üzerinde pek çok doğal güzellik ve turistik yapı vardır. Burada geçirilecek bir tatil oldukça keyifli olabilir. Harika plajlar, bakir bir doğa, büyüleyici bir manzara Tongatapu ’da ziyaretçilerini beklemektedir. Ha’atafu Plajı, Tongatapu ‘da yer alır ve oldukça popüler bir plajdır. Harika bir turkuaz suyla beyaz kumsallar görenleri büyüler niteliktedir. Pangaimotu Adası, Tongatapu ’ya on dakikalık bir mesafede yer alır ve buraya tekne gezisiyle ulaşılabilmektedir. Buradaki plajlar bozulmamıştır ve tatil yapmak isteyenler için harika bir adrestir. Mercan kayalıklarına şnorkelle dalmak, gemi batıklarına doğru dalış yapmak ve deniz, kum, güneş üçlüsünün tadını çıkarmak bu adada yapılabilecek aktiviteler arasındadır.

Gezilecek yerler denildiğinde akla gelen yerlerden biri de elbette başkent Nuku’alofa olmaktadır. Şehirde gezilecek pek çok turistik nokta bulunur. Özellikle şehirde yer alan tarihi binalar mutlaka görülmelidir. Şehrin havası solunmalı, yöresel tatlar denenmeli ve buradaki renkli gece hayatı deneyimlenmelidir. Talamahu Market, başkentte ziyaret edilecek yerlerden biridir. Burası oldukça popüler bir pazar alanıdır. Burada hediyelik eşya bakımından oldukça geniş bir ürün yelpazesi bulunmaktadır. Tonga Kraliyet Sarayı, başkentin kuzeyinde yer alır. Burası 1867 senesinde, ahşaptan yapılmış bir saraydır. Bazı dönemlerde halka açılan saray onun dışında sadece rıhtımdan görülebilmektedir. Tonga Ulusal Kültür Merkezi, başkentin güneyinde yer alan önemli bir yerdir. Bu 

merkezde sepetçilik ve dokuma örnekleri görülebilir, kültürel ve tarihsel kalıntılara tanıklık edilebilir ve akşam vaktinde pişirilen geleneksel yemeklerden tadılabilir. Ayrıca kendine özgü müzik ve danslarını sergileyen pek çok kişide bu merkezde ziyaretçilerini beklemektedir.

Abel Tasman Anıtı, ülkede görülecek olan yerlerden bir tanesidir. Tongatapu’nun kuzeybatı ucunda bulunur. Bu yapı, 1643 senesinde inşa edilmiştir ve ülkedeki en mühim simgelerden biri haline gelmiştir. Hollandalı Abel Tasman, Tongatapu’yu keşfeden kişidir. Bu anıt da onun tarafından inşa edilmiştir. ‘Ene’io Botanik Bahçesi, ülkede görülmesi gereken bir diğer yerdir. 1972 senesinde, 22 dönümlük bir arazi üzerine kurulmuştur. Bahçe içerisinde çok sayıda bitki türü yer alır. Burası, ülkede açılan ilk bahçe olma özelliği taşımaktadır. Bu sebeple de oldukça özeldir. Yöreye özgü olan pek çok bitki türü bu bahçede görülebilir. Ayrıca bahçe içerisinde bir plaj bulunmaktadır.

Tonga’da Yemek Kültürü

Tonga bir ada ülkesi olduğundan dolayı mutfağında da başlıca yer alan ürünler deniz ürünleri ve balık olmaktadır. Ülkedeki umu isimli yer altı fırınları oldukça meşhurdur. Halk, en iyi ve lezzetli yemeklerin bu fırınlarda piştiğini söylemektedir. Bu fırınlarda ıstakoz, domuz eti, tavuk eti, sebze ve balık yemekleri pişirilmektedir. Bunun yanı sıra Tonga’da Alman, İtalyan ve Uzakdoğu mutfaklarına dair yiyecek ve içecek de bulunabilmektedir. Tonga’nın oldukça küçük bir ülke olmasına karşın bu kadar geniş bir yelpaze sunması ziyaretçileri şaşırtmaktadır. 

Tonga halkı için denizden çıkan her şeyi yedikleri söylenebilir. Öyle ki kabukluların, köpek balıklarının ve deniz kaplumbağalarının tüketilmesi bu duruma en net örnektir. Tüm ülke tarafından sevilen yemeklerin başında Ota’ika isimli yemek gelir. Bu yemek, hindistancevizi sütünün içinde servis edilen çiğ balıktır. Ülkede kıymetli olan besinler arasında tavuklar ve domuzlar da bulunur. Özellikle ziyafet verildiğinde, ateşin üstünde küçük domuzlar pişirilmektedir. Ülke genelinde bulunan en yaygın besinlerden biri de tropikal meyvelerdir. Ayrıca Kava isimli içecek, ülkenin erkekleri tarafından sık tüketilen bir içecektir. Bu içecek, biber kökünden yapılır ve genelde sosyal aktivite amacıyla tüketilir.

Tonga’da Eğlence ve Festivaller

Ülkede çok aktif bir gece hayatı beklenmemelidir. Hatta Tonga’da gece hayatı için var demek bile yanlış olur. Sadece başkentte eğlenebilecek birkaç mekân bulunmaktadır. Ancak Tonga’daki kabilelerin, kendilerine özgü olan şenlikleri oldukça eğlencelidir.

Tonga’da düzenlenen festivaller;

  •  Nisan / Ester Festival: Paskalya
  • Haziran / The Heilala Festival: Tonga kültürünün en iyi yansıtıldığı etkinliklerden biridir. Festival süresince geçit törenleri, etkinlikler ve yarışmalar yapılır.
  • Ekim / Tonga Ulusal Kano Festivali: Başkentte düzenlenmektedir.

Tonga’da Alışveriş

Tonga’da alışverişin keyfi kesinlikle yerel pazarlarda çıkmaktadır. Özellikle de çevre köylerin pazarları, çok popüler ürünlerin en bilindik adresleridir. Tonga’da popüler olan hediyelik ürünler arasında; yerel kıyafetler, maskeler, oyma ürünler ve ahşap ürünler bulunmaktadır.

Tonga’da Bilmeniz Gerekenler

Tonga’nın ekonomisi yüksek oranda vanilya ve balık ihracatına dayanır. Ülkenin en büyük ihracat ortağıysa Japonya olmaktadır. Ülke ekonomisine katkıda bulunan bir diğer alansa kuşkusuz turizmdir. Tonga bir tarım ülkesidir ve ülke halkı çoğu ihtiyacını kendisi yetiştirmektedir. Ülke halkı Hristiyanlığı benimsemiş durumdadır.

Tonga’da yer alan tüm denizler yüzmek için uygun değildir. Çoğunda kayalıkların ve deniz analarının olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle deniz, kum ve güneş üçlüsü için daha çok bilindik olan yerler tercih edilmelidir. Ülkede plajların dışında kalan yerlerde kadınların da erkeklerin de dizlerini kapamaları gerekmektedir. Çünkü Tonga insanlarının mezhepleri oldukça katıdır ve ülke insanları bu durumu bir saygı göstergesi olarak algılamaktadır. Ülke, genel açıdan güvenli bir yerdir. Ancak, küçük otellerde kalan kişilerin değerli eşyalarına daha fazla dikkat etmelerinde fayda vardır.

Tonga’daki önemli günlerin başında, 4 Haziran Bağımsızlık Günü gelmektedir.