Menü

Belarus-Beyaz Rusya


Belarus-Beyaz Rusya

Başkent                             : Minsk

Nüfusu                               : 9.504.700

Yüzölçümü                        : 207.595 km²

Para Birimi                        : Rus Rublesi (BYR)

Resmi Dil                           : Rusça

Telefon Kodu                    : +375

Saat Farkı                           : (UTC+2), Yaz (UTC+3). Yaz saati uygulamasına göre Türkiye ile saat farkı bulunmamaktadır.

Konsolosluk Bilgileri        : Beyaz Rusya ‘da bulunan Türkiye Dış Temsilciliği

Adres                                  : ULITSA VOLADARSKOVA, 6 220030 MINSK, BELARUS

Kıta                                     :  Avrupa

Vize Durumu                      : Vizesiz/ Gün

Belarus-Beyaz Rusya Hakkında

Beyaz Rusya olarak bilinen, resmi adı Belarus Cumhuriyeti olan ülke, Avrupa’nın Kuzey kesiminde bulunmaktadır. Başkenti Minsk olan Belarus, eski bir SSCB üyesidir.Polonya, Litvanya, Letonya, Ukrayna ve Rusya Federasyonuyla sınırları çizilen ülke 1991 yılında Sovyetler Birliğinin dağılasıyla bağımsızlığını kazanmıştır.Belarus Avrupa ülkeleri arasında hala idam cezası uygulayan tek ülkedir.Beyaz Rusya’nın toprakları oldukça düz ve büyük çoğunluğu da bataklıdır. En yüksek tepesi 345 metre yükseklikte olan bu ülke de 11.000 göl bulunmaktadır.Beyaz Rusya’da yaşayan halkın %60 ‘ı herhangi bir dine mensup olarak kendilerini belirtmemektedir. Fakat ülkenin genelinde Ortodoks ve Katolik çoğunlukta olmakla beraber Protestan, İslam ve Musevilik azınlık olan kesimdir.

Belarus-Beyaz Rusya ‘da Şehir içi Ulaşım?

Belarus’ta şehir içi ulaşım oldukça gelişmiştir. Şehir içi ulaşımda metro, otobüs, tramvay, troleybüs ve taksiler kullanılmaktadır.30 yılı aşkın süredir başkentte hizmet veren metro hattı her gün yaklaşık olarak 1 milyon kişiyi taşımaktadır ve ana ulaşım yollarından birisidir.Başkent’te olduğu gibi diğer şehirlerin bazılarında da metro hattı bulunmaktadır. Belarus’ta metrolara bilet alarak binebilirsiniz. 3 farklı bilet çeşidi bulunmaktadır. Bunlar tek yolcu için, 10 günlük ve bir aylık biletlerdir.Belarus’ta otobüslerle de şehrin hemen her noktasına ulaşım sağlanabilmektedir. Düzenli seferleriyle sadece başkentte bile 167 farklı yönde hizmet veren otobüslere binebilmek için bilet satın almanız gerekmektedir.  Otobüs biletleri de tek bilet veya 1 aylık bilet olarak duraklarda veya metro istasyonlarında satılmaktadır.Troleybüs geçmişi ise bu ülkede oldukça eskidir. 60 yıl kadar önce ortaya çıkan troleybüsle ulaşım hizmeti başkentte 67 farklı noktada hizmet vermektedir. Elektriğe bağlı olarak çalışan bu araçlarda elektrik kesintileri dolayısıyla da sorun olabilmektedir.Tramvaylar, ülkenin geneline ve hatta başkentte e çok popüler olmayan araçlardır. Günümüzde 145 tramvayla 8 hatta hizmet veren tramvaylarda elektrik enerjisiyle çalışır ve elektrik kesintilerinde aksaklıklar meydana gelir.

Belarus-Beyaz Rusya’ya Ne zaman ve Nasıl Gidilir?

Karasal iklim etkisinde olan Beyaz Rusya kış mevsiminde dondurucu soğuklar etkisindedir ve yazları ise serindir. Ülkeyi gezmek için en uygun zaman Temmuz ve Ağustos aylarıdır.Beyaz Rusya’nın başkenti olan Minsk’e ülkemizden direk uçuşlarla ulaşım sağlanabilmektedir. Seyahat etmek istediğiniz şehre göre direk veya aktarmalı Belarus uçuşları için ucuzauc.com web sitesi üzerinden Belarus uçak bileti sorgulaması yapabilirsiniz. Sorgulama sonrasında seçtiğiniz bileti kredi kartınızla taksit imkânlarından da faydalanarak satın alabilirisiniz.

Belarus-Beyaz Rusya ‘da Nerede Kalınır?

Belarus Voblast adı verilen altı bölgeye ayrılmıştır Bütün bölgeler arasında en büyük şehir Mins’tir. En büyük ikinci şehir ise Homel Voblastı2nın merkezi Gomel’dir.  Mogilev, Vitebsk, Grodno ve Brest’te diğer büyük şehirlerdir.Seyahat amacınıza göre konaklayacağınız şehir değilse de genel bir gezi ve Belarus’u tanımak için Minsk’i veya diğer büyük şehirleri öneririz. Belarus’ta konaklayabileceğiniz apart oteller, butik oteller ve pansiyonlar a bulunmaktadır.Beyaz Rusya- Belarus’a seyahatlerinize göre konaklayabileceğiniz en uygun yer ahkkında bilgi almak ve rezervasyonunuzu yaptırmak için müşteri temsilcimizle iletişime geçebilirsiniz.

Belarus-Beyaz Rusya ‘da Gezilecek Yerler

Belarus, ikinci dünya savaşı sonrasında büyük hasar almış ve Alman işgalciler tarafından da yıkılmıştır. Bu nedenle de tarihi dokusunun çoğunu kaybeden bir ülkedir. Yeni ve modern mimarinin örneklerini görebileceğiniz bu ülke de büyük parklar ve mimarinin sanata dönüştüğünü görebileceğiniz binalar ve müzeler gezebileceğiniz yerlerin temelini oluşturmaktadırÜlkenin başkenti olan Mink’e uğradıysanız Aziz Simon ve Helena Kilisesi,  Gözyaşı adası, Belarus Modern Milli Kütüphanesi, Zafer Meydanı, Vatanseverlik Savaş Müzesi, Merkez Botanik Bahçesi’ni ve Kutsal Ruh Katedralini gezmenizi öneririz.Diğer biir büyük şehir olan ve yüzyıllar boyunca farklı kültürlere e ev sahipliği yapan Brest’te ise Minsk’e oranla daha fazla tarihi yapıyı görebilirsiniz.  Brest’te gezilecek yerler arasında Tren Teknolojisi Müzesi, Tarihi Brest Kalesi,  Nikalaivsky Kilisesi,  Tarih Müzesi, Aziz Simon Katedrali, Kholmskie Kapısı ’da Belarus’ta görmenizi önerdiğimiz yerler arasındadır.Ülkenin diğer büyük şehirlerinde de gezebileceğiniz birçok müze ve katedral bulunmaktadır.

Belarus-Beyaz Rusya ‘da Yemek Kültürü 

Belarus’ta da Türklerin pek sevilmediği belirtelim. Yıllar boyunca Türklerin bu ülkeye gittiklerinde ki hoş olmayan davranışlarından dolayı bu ülke de de Türk olduğunuzu söylediğinizde size soğuk davranabilirler.Belarus’ a Türkiye’nin büyük şehirlerinden direk uçuşlar düzenlenmektedir.

Belarus’ta kutlanan önemli günler ve bayramlar; Ortodoks Noel günü, Kadınlar Günü, İşçi Bayramı, Radonitsa, Beyaz Rusya Bağımsızlık Günü, Ekim Devrimi Günü, Katolik Noel Günü’dür.