Menü

Filistin


Filistin

Başkent                        :  Batı Şeria bölgesinde Ramallah, Gazze Şeridinde ise Gazze olarak kabul edilmektedir.

Nüfusu                          : 2.100. 554

Yüzölçümü                   : 6,2 km²

Para Birimi                   : New Shekel (ILS)

Resmi Dil                      : İbranice/ Arapça

Telefon Kodu                : +970

Saat Farkı                      : Filistin saati Türkiye saatinden bir saat geridir. ( Yaz saati uygulamasına göre.)

Konsolosluk Bilgileri   : İsrail’de bulunan büyükelçiliğe bağlıdır.

Kıta                                : Asya

Vize Durumu                 : Vizesiz/ 30 Gün/ Eğer direk Gazze’ye gidilecekse 30 Gün vizesiz kalış. Eğer İsrail üzerinden geçiş yapılacaksa, İsrail vizesi alınmalı.

Filistin Hakkında

Akdeniz'in Doğusunda yer alan Filistin son yıllarda sınır bölgelerinde ki çatışmalar ve iç savaşla gündeme gelmiştir. Gazze Şeridi ve Batı Şeria gibi bölgelerde Flistin kontrolündedir ve sınır tartışmaları günümüzde de hala devam etmektedir. Filistin yarı başkanlık ve parlamenter demokrasi ile yönetilmektedir. Kudüs gibi bütün dinler için önemli olan bir şehri sınırlarıdna bulunduran Filistin'in diğer önemli şehirleri ise Gazze, Akka, Hayfa ve Eriha olarak sayılabilir.

Filistin'de resmi dil Arapçadır fakat Yahudiler İbranice konuşmaktadır. %70'inden fazla Yahudi’nin yaşadığı Filistin’de %10 gibi bir kesim Müslüman ve %5 lik bir kesimi de Hristiyanlar oluşturmaktadır.

Filistin’de Şehir içi Ulaşım?

Filistin’de şehir içi ulaşımda otobüsler ve taksileri tercih edebileceğiniz, taksi dolmuşlar ve minibüslerle de şehir içinde ulaşımınızı sağlayabilirsiniz  Taksilerle pazarlık yapabilirsiniz. toplu taşıma araçlarında ise araç içinde ücretinizi ödeyebilirsiniz. 

Filistin’e Ne zaman ve Nasıl Gidilir?

Filistin'  Temmuz ve Ağustos aylarında ziyaret edebilirsiniz. Sıcaklığın en uygun olduğu dönemden ziyade Filistin ziyaretleriniz için ülkenin iç karışıklığını göz önünde bulundurmanız gerekmektedir. Hemen hemen her dönem sıcak gelişmelerin yaşandığı bu ülkeye gidebileceğiniz en uygun zaman için siyasi olayları takip etmenizi öneririz. 

Filistin'e kara yolu ve hava yoluyla ulaşım sağlayabilirsiniz. Hava yoluyla Türkiye’den direk uçuşlarla seyahat edebileceğiniz Filistin'e uçuş gerçekleştiren hava yollarının tam listesi ve uçuş saatleri için ucuzauc.com web sitesi üzerinden uçak bileti sorgulaması yapabilir ve uçak biletinizi kredi kartınızla anında satın alabilirsiniz. Bilet alımlarınızda size yardımcı olması için müşteri hizmetlerimizle de iletişime geçerek uçak biletinizi kolaylıkla satın alabilirsiniz.

Filistin’de Nerede Kalınır?

Filistin'de ülkenin başkentinde kolalayabileceğiniz gibi ülkenin sakin olan kesimlerinde de konaklayarak ülkeyi gezebilirsiniz. Sizin için en uygun zamanı belirledikten sonra seyahat rotanıza göre ve ülkenin durumuna göre güvenli bölgelerde konaklayabilmek için tur hizmetleri operatörümüzden yardım  alabilirsiniz. 

Filistin’de Gezilecek Yerler

Filistin'de gezilecek yerlerin başında Kudüs ilk sırada gelmektedir. Kutsal topraklar olarak adlandırılan bu bölge de bütün dinlere özgü önemli ve kutsal yerler bulunmaktadır. Şehir içinde gezebileceğiniz tarihi dokularda bulunsa da iç karışıklıktan dolayı çoğu zarar görmüştür. Filistin’in genelinde dini öğelerin yer aldığı yerler gezilecek yerler açısından ilk sırada kabul edilmektedir. 

Bunun yanı sıra müzeler, camiler, kiliseler de Filistin'de gezebileceğiniz diğer yerlerdir. 

Filistin’de Yemek Kültürü

Filistin mutfağı Orta doğu mutfağının yemeklerini tadabileceğiniz özel bir mutfağa sahiptir. Hemen hemen yer yemekte et ve et ürünleri yanında pilav da servis edilmektedir. Genel olarak Asya, Avrupa, Etiyopya, Tayvan ve Hindistan gibi farklı mutfaklardan da etkilenen  Filistin mutfağında  et ve balık temel besinlerdir. Ayrıca baharatlar da Filistin mutfağında ve Filistin yemek kültüründe son derece önemlidir. Dereotu, pazı, sarımsak, kimyon, mercimek, nohut, nar ve ekşi erik bu mutfağın vazgeçilmezlerindendir. 

Filistin mutfağında yemekler geleneksel olarak imal edilen toprak kaplarda pişirilmektedir.

Filistin’de Eğlence ve Festivaller

Filistin'de düzenenen festivaller ve eğlenceler dini temellidir. Son yıllarda iç karışıklıktan dolayı festivaller düzenlenmemektedir.

Filistin’de Alışveriş

Filistin’de alışveriş yapabileceğiniz yerel pazarlar bulunmaktadır. Küçük butik dükkânlar da bu bölgeye özgü kıyafetler, baharatları ve dinsel kutsal eşyaları hediyelik olarak satın alabilirsiniz. Satın alırken pazarlık yapabilirsiniz.

Filistin’de Bilmeniz Gerekenler

Filistin her din için kutsal topraklar olarak bilinir. Bu nedenle de burada hangi dine mensup olursanız olun her dine saygılı olmanız son derece önemlidir. 20. yüzyıldan itibaren Araplar ve Yahudiler arasında süren savaşlar ve tartışmalardan dolayı son derece zarar gören yerel halk bu konuda oldukça hassastır. 

Günümüzde Batı Şeria ve Gazze Filistinlilerin kontrolündedir ve bu bölgeler İsrail ordusu tarafından işgal edilmiş olduğundan karışıklık söz konusu olabilir. bu bölgelere olan seyahatlerinizde dikkat etmenizi öneririz.