Menü

Sri Lanka


Sri Lanka

Nüfusu : 21,2 milyon

Yüzölçümü : 65.610 km²

Para Birimi : Sri Lanka Rupisi

Resmi Dil : Seylanca, Tamilce, İngilizce

Telefon Kodu : +94

Saat Farkı : (GMT+5.5) 2 saat 30 dakika fark. Türkiye saati Sri Lanka saatinden 2 saat 30 dakika geridir.

Konsolosluk Bilgileri : Kolombo Büyükelçiliği görev bölgesindedir.

Kıta : Asya

Vize Durumu : Kapıda veya Online Vize / 30 gün
 

Sri Lanka Hakkında

Sri Lanka, Hint Okyanusu’nda bulunan bir ada ülkesidir. Doğasıyla, tarihiyle, manzaralarıyla ve yaşam dolu halkıyla ziyaretçileri kendilerine hayran bırakmaktadır. Sri Lanka, Hindistan’a 31 km mesafede bulunmaktadır ve Maldivler’e de oldukça yakındır. Hint kültürünün de yakından yaşanabileceği bu ülke aynı zamanda sahip olduğu harika plajlarla Maldivler’i aratmamaktadır.

Sri Lanka, 9 eyaletten meydana gelir ve ülkenin başkenti Kolombo ’dur. Bu eyaletler kendi içinde özerk yapıdadır. Sri Lanka eyaletleri; Merkezi Eyalet, Kuzey Merkez Eyalet, Batı Eyalet, Kuzey, Kuzeybatı, Doğu, Güney Eyalet, Sabaragamuwa ve Uva’dır. Sri Lanka’nın dört yanı denizlerle çevrilidir. Ülke aynı zamanda İpek Yolu üstünde bulunmaktadır. Sri Lanka’daki resmi diller; Tamilce ve Seylancadır. Eğitim, ticaret ve bilimsel olaylarda İngilizce fazlasıyla kullanılmaktadır. Ülkede Portekizce de konuşulmaktadır.

Sri Lanka’nın tarihi oldukça eski zamanlara dayanmaktadır. Öyle ki 500.000 sene evveline dek dayandığı tahmin edilmektedir. Sri Lanka’nın ismi, Hindistan’ın mitolojik kaynaklarında bile geçmektedir. Ülke topraklarında MÖ 380 yılında Anuradhapura İmparatorluğu kurulmuştur ve bu şekilde Budizm tanınmaya başlanmıştır. Budizm’in yaygınlaşmaya başladığı bu dönemlerden kalan Sigiriya freskleri UNESCO koruması altındadır. Anuradhapura İmparatorluğu’nun ardından Chola İmparatorluğu hâkim olmuştur ve bu dönemde ülke en güçlü zamanlarını yaşamıştır.

Daha sonraları, erken modern dönemde (1517) Portekizliler, başkent Kolombo’yu inşa ettirmişlerdir. Bu olaydan sonra Alman kaşifler de ülkede etki kurmak istemişlerdir. Tabi hal böyle olunca Portekiz-Alman savaşları kaçınılmaz olmuştur. Sri Lanka, Napolyon Savaşları Döneminde ise İngiltere’nin kontrolüne geçmiştir. 1948 senesinde ise Sri Lanka bağımsızlığına kavuşmuştur. Ancak ülke içerisinde 1983 senesinde etnik savaş başlamıştır ve bu savaşta yaklaşık olarak 150.000 Tamilli hayatını yitirmiştir. Ayrıca 2004 senesinde Asya’da tsunami felaketi meydana gelmiştir. Bu felaketle de 35.000 kişi hayatını yitirmiştir. Sri Lanka’da Tamillerle hala başarıya ulaşılmamış barış görüşmeleri yapılmaktadır.

Sri Lanka’da Şehir içi Ulaşım

Sri Lanka’da ulaşım demek aslında eşittir tuktuk demektir. Ülke genelinde ulaşım için taksi de kullanılmaktadır. Ancak tuktuk, Sri Lanka ile özdeşleşmiş durumdadır. Tuktuk için motosikletli taksi denilebilir. Taksiden daha küçük, motosikletten büyüktür. Bu araçların fiyatları taksilere göre daha ucuzdur.

Sri Lanka’daki trafik kuralları oldukça düzensiz ve belirsizdir. O kadar ki en çılgın şoförleri Sri Lanka’da görmek mümkündür. Bu nedenle araç kiralamak isteyenler dikkatli olmalıdırlar. Ülkenin başkentinde şehir içi ulaşım için otobüs, minibüs ve taksi kullanılır. Diğer şehirlerde ulaşım, başkente göre daha zor bir haldedir. Çünkü diğer şehirlerde yollar biraz daha kötü durumdadır.

Ülkede turist ve şoför rehberliği adı altında bir meslek vardır. Öyle ki bu mesleğe sahip kişiler turistlere tur hizmeti sağlarlar. Bu durum, ulaşım açısından oldukça avantaj sağlayan bir durumdur. Bu meslek sahibindeki çoğu şoför İngilizce konuşur. Aynı zamanda bu şoförler gezilecek noktalar hakkında da bilgi sahibidirler. Havaalanından karşıladıkları turistlere gezi süresince tur hizmeti verirler. Bu şekilde bir hizmet Sri Lanka’ya gitmeden evvel ayarlanırsa oldukça rahat edilmektedir. Ayrıca bu hizmetin fiyatı da ekonomik düzeydedir.

Sri Lanka’ya Ne zaman ve Nasıl Gidilir?

Ülkeye gitmek için ideal olan zaman, Sri Lanka’da gidilecek olan bölgeye göre değişiklik gösterebilmektedir. Ülkede güney ve batı bölgeler için muson dönemi yani yağışlı olabilen dönem mayıs ve eylül ayları arasındayken, ülkenin doğusunda ve kuzeyinde bu dönem ekimle ocak ayları arasında yaşanmaktadır. Dolayısıyla doğu kıyılarına gitmek için ideal zaman yağışların az olduğu nisanla kasım ayı arasındaki dönemken, orta ve batı bölgelere gitmek için en ideal olan zaman aralık ve mart ayları arasında olur. Sri Lanka Noel ile yeni yıl zamanlarında da oldukça popüler olan bir ülkedir. Ayrıca ülkede temmuzla ağustos aylarında da pek çok festival gerçekleştiğinden, ülke bu aylarda da yoğun olmaktadır.

Sri Lanka’ya Türkiye’den direk olarak uçuş mevcuttur. Ancak bu uçuşlar biraz pahalı olabilirler. Bu nedenle aktarma yapılarak ulaşım bütçesinde rahatlama sağlanabilir. Abu Dabi üstünden aktarma yapılarak, ortalama 9 saatlik gibi bir süre sonunda Sri Lanka’ya ulaşılabilir. Kişiler uçak biletlerini gidiş-dönüş şeklinde alırlarsa, ekonomik açıdan daha rahat ederler. Maldivler ’den ya da Hindistan’dan da aktarma yapmak da mümkündür.

Srilanka uçak bileti fiyatları araştırması için Ucuzauc.com üzerinden İstanbul - Kolombo uçak bileti araması yapabilirsiniz.

Sri Lanka’da Nerede Kalınır?

Ülkeye gidenler genelde gezi programlarına göre kalacakları yerleri seçerler. Ancak ülke geneli düşünüldüğünde konaklama yapmak için en ideal olan yer başkent olmaktadır. Başkentte konaklama yapmak için çok fazla seçenek bulunur. Kişiler otellerden, pansiyonlardan veya motellerden faydalanabilirler. Ayrıca konaklama fiyatları genel olarak uygun seviyededir. Elbette konaklama yapmak için lüks oteller seçilirse bu durum değişkenlik göstermektedir.

Sri Lanka’da Gezilecek Yerler

Sri Lanka küçük bir yüzölçümüne sahip olmasına rağmen gezilecek yerler bakımından oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Ülkede var olan medeniyet, altın kumlu plajlar, dağlar, çay plantasyonları, kolonyel mimari örnekleri, vahşi yaşam ve daha pek çok güzellik görenleri adeta büyülemektedir. Ülkede gezilecek yerlerden biri Bentota’dır. Burası turistik bir sahil yerleşimidir. Sri Lanka’daki en ünlü plajlar bu bölgede bulunmaktadır. Ayrıca bölgede sörf, yelken ve su sporları gelişmiş durumdadır. Bentota’da deniz kaplumbağalarının korundukları alanlar vardır. Buralar ziyaret edilebilir ve dünya 

üzerindeki yedi farklı kaplumbağa türünden beşini görebilirsiniz. Ayrıca bölgede kale, Budist tapınakları ve bahçeler de görülmeye değer güzelliklerdendir.

Sri Lanka, çayıyla meşhur olan bir ülkedir. Hatta buradan gelen çay, ülkenin eski ismi olan Seylan çayı diye anılmaktadır. Ülkedeki ay üretimiyle ilgili bilgi sahibi olmak isteyenler için en ideal yer Nuwara Eliya olmaktadır. Burası 1900 metre rakımıyla ve uygun iklimiyle, ülkedeki çay üretiminin başkentidir. Bölgede çay plantasyonlarını dolaşmak ve çayın nasıl üretildiğini görmek mümkündür. Burası en güzel nisan ayında ziyaret edilmektedir. Gregory Gölü ve ülkedeki en meşhur şelaleler olan Laxapana, bölgede ziyaret edilecek diğer önemli yerlerdir.Mackwood Çay Fabrikası bu bölgede yer alır ve bu fabrika mutlaka ziyaret edilmelidir. Harika bir doğa manzarasına bakarken çeşitli aromalı çayları yudumlamak oldukça farklı bir deneyim olacaktır.Anuradhapura, antik bir yerleşimdir. Burasının tarihi MÖ üçüncü yüzyıla dek uzanmaktadır. Günümüzde bu bölgede antik kazılar devam etmektedir. Bölge aynı zamanda ziyaretçilere de açık durumdadır. Ülkede ziyaret edilmesi gereken önemli bir noktadır.

Ülkenin başkenti de görülmeye değer bir kenttir. Burası aslında Sri Lanka’nın ticari kalbidir. Aynı zamanda popüler bir turist merkezi halini almıştır. Başkent Kolombo parkları, sahilleri ve tapınaklarıyla mutlaka görülmesi gereken bir yerdir. Başkentte görülecek yerlerin başında; Beira Gölü, Viharamahadevi Park, Galle Face, Kolombo Ulusal Müzesi, Doğa Tarihi Müzesi, Pettah Bölgesi ve Kolombo Fort gelmektedir. Yala Milli Parkı, başkente 240 km mesafededir. Burası pek çok hayvanın doğa yaşamına tanıklık etmek, safari yapmak ve pek çok aktiviteyle eğlenceli vakit geçirmek için ideal bir yerdir. Ayrıca kayalara oyulmuş halde olan Sithulpauwwa Tapınağı da parka oldukça yakın mesafededir.  Mirissa, tropikal bir yerde sakin bir tatil arayanların ideal adresidir. Burası harika plajlarıyla, hindistancevizi ağaçlarıyla ve muhteşem günbatımlarıyla ünlüdür. Bölgede çok lüks oteller ya da tatil köyleri yoktur. Burada daha sakin ve doğayla baş başa bir tatil yapılır. Ayrıca sahilde balinaları ve yunusları görmek de mümkün olabilir.

Polonnaruwa Harabeleri, on ikinci yüzyıldan kalmadır. Burası oldukça iyi korunmuştur. Bu kent, altın çağlarını yaşarken tapınakları insanlarla dolup taşar, sokaklarında tüccarlar koştururmuş. Günümüzde bu bölge ziyaret edilerek bölgede var olan arkeolojik müze, çok sayıdaki antik bina ve kraliyet sarayının kalıntıları görülebilir.  Kandy, ülkedeki ikinci büyük kenttir ve antik krallıklara başkentlik etmiştir. Bu kent dünyada en kutsallardan sayılan Budist tapınaklarından birine sahiptir. Kentte var olan Kutsal Diş Tapınağı görülmeye değerdir. Ayrıca Indiana Jones filmleri de bu kentte çekilmiştir. Ülkedeki Galle kenti de görülmeye değerdir. Kentin en önemli yeri, on yedinci yüzyılda Hollandalıların inşa ettiği kaledir. Bu kale Hint Okyanusu’na bakar ve kalenin oldukça ihtişamlı bir mimari stili vardır. Ayrıca kale içerisinde pek çok iş yeri ve mağaza bulunur. Kentte görülmesi gereken diğer yerlerse; Sri Lanka’daki en eski deniz feneri, liman, Denizcilik Müzesi, Şiva Tapınağı ve St. Mary Katedralidir.

Arkeoloji sevenler için listenin başında olması gereken isim Sigiriya olmaktadır. Burası bir antik kenttir ve dik bir tepenin üzerinde yer almaktadır. Kent, Aslan Kayası isimli bir tepeye kuruludur ve bu tepe tropikal ormanlara bakmaktadır. Kente yalnızca merdivenlerle çıkılmaktadır. Antik kentte yer alan çeşmeler, süs havuzları ve bahçeler görenleri adeta büyüler niteliktedir. Öyle ki yerel halk bu bölgeyi, dünyadaki sekizinci harika saymaktadır. Sigiriya, UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde bulunmaktadır. Dambulla da ülkede görülmesi gereken yerlerden biridir. Burası en büyük ve en iyi şekilde korunmuş olan tapınak kompleksine ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca bölgedeki gece hayatı da oldukça meşhurdur. Dambulla ’da görülecek yerler arasında; Rangiri Dambulla Uluslararası Stadyumu, Güney Asya’daki en büyük kuvars dağı, Golden Temple ve Royal Rock Temple vardır. Matale ise ülkedeki kırsal ve tarihsel yaşamın en mühim temsilcisidir. Şehirde çok sayıda mağara bulunmaktadır. Ayrıca burada tarımsal alanlar da oldukça fazladır. Şehirde görülecek alanların başındaysa Aluvihare Tapınağı, Kawatayamuna Tapınağı ve Rangiri Dambulu Tapınağı gelir.

Pidurutalagala Dağı, ülkedeki en yüksek noktadır. Burası adrenalin, özgürlük ve huzur sevenlerin adresidir. Yükseklik korkusu olmayanlar buradan her yeri kuşbakışı izleyebilirler. Ayrıca burada pek çok tapınak da vardır. Elephant Orphanage Fil Parkı da görülmesi gereken yerlerdendir. Burada filleri görmek hatta mümkünse sevmek harika bir duygudur. Turistler en çok bebek fillere ilgi göstermektedir. Sri Lanka demek her şeyden evvel deniz, kum ve güneş demektir. Hal böyle olunca gidilecek en ünlü plaj da Unawatuna olmaktadır. Buradaki kumlar adeta ipek bir halı gibi ayaklarınızın altına uzanır. Hint Okyanusu’nun incisi olan bu plaj görülmeye değerdir. Kumana Ulusal Parkı, ülkedeki en büyük parktır. Burada pek çok hayvanı doğal yaşamında görmek mümkün olmaktadır. Bu park, her sene pek çok turisti ağırlamaktadır.

Hatton şehri de pek çok turistin ziyaret ettiği bir yerdir. Bu şehir Âdem Tepesi ile üne kavuşmuş durumdadır. Öyle ki her sene pek çok kişi Âdem Tepesini ziyaret etmek için bu şehre gelmektedir. Âdem Tepesi, Hz. Adem’in (ilk insan) cennetten kovulduğunda ilk ayak bastığı yer olarak bilinir. Budistler ise buna inanmazlar ve buradaki ayak izinin Buddha ’ya ait olduğunu söylerler. Her ne şekilde olursa olsun pek çok turist burayı görmek için harekete geçmektedir. Tangalle ise sahil şeridinin ünlü destinasyonlarındandır. Burada deniz, kum ve güneş üçlüsünü doyasıya yaşamak mümkündür. En popüler plajlarsa Tangalle Plajı, Medilla Plajı ve Goyambokka Plajıdır.

Sri Lanka’da Yemek Kültürü

Sri Lanka mutfağı baharatlı yemeklerle ünlüdür. En ünlü olan baharatsa şüphesiz ki köridir. Ayrıca ülke mutfağında balığın ve deniz ürünlerinin de önemi büyüktür. Pilav, neredeyse her yemeğin yanında gelen bir yiyecek halindedir. Kurutulmuş tuna balığı ve Hindistan cevizi de ülke mutfağında oldukça önemli bir yere sahip olan besinlerdir. Sri Lanka’daki sokak yemekleri de hayli lezzetli durumdadır. Neredeyse her yemeğin yanında pilav gibi tüketilen bir başka besin de roti isimli bazlamadır.

Ülkede denenecek lezzetlerin başında roti, köri ve pirinçten hazırlanan ve bir köfte çeşidi olan Lampraisi, bir balık yemeği olan Pal sambol ve Kool isimli yemek gelir. Kool yemeği karides, yengeç, mürekkep balığı ve çeşitli sebzeler kullanılarak hazırlanır. Yemek pişirilirken palmira palmiyesinin kökleri de kullanılır. Sri Lanka’daki ulusal içecek çaydır. Çay dışında hindistancevizi suyu ve likör arrack isimli likör de sık tüketilen içeceklerdir.

Sri Lanka’da Eğlence ve Festivaller

Sri Lanka’da gündüzleri de geceleri de eğlenmek mümkündür. Ülkenin başkenti gece hayatı açısından oldukça idealdir. Kolombo ’da pek çok gece kulübü, bar ve canlı müzik mekanları vardır. Bunun dışında ülke genelinde bazı bölgelerde de oldukça kaliteli mekanlar bulunmaktadır.

Sri Lanka festival bakımından da oldukça zengindir. Mesela ülkede her ay kutlanan poya günü oldukça ilginçtir. Bu kutlama bir Budist geleneğidir. Poyanın manası dolunaydır. Yani her ay içinde dolunay olduğu zaman, Budistler dolunaya saygı amaçlı seremoniler düzenlerler. Deepavali Işık Festivali ise bir Hint geleneğidir ve Sri Lanka’da kutlanmaktadır. Bu festivalde her yer ışıklarla dolar ve iyinin kötüye karşı olan zaferi kutlanır.

Sri Lanka’da düzenlenen festivaller;

1.  Nisan

  • Sinhala ve Tamil Yerlilerinin Yeni Yılı (13 Nisan)

2.  Mayıs

  • Vesak Günü

3.  Haziran

  • Poson Festivali

4.  Temmuz-Ağustos

  • Kandy / Bir Budist festivalidir ve ülkedeki en büyük organizasyonlardandır. Karnavalı andıran bir havası vardır ve oldukça eğlenceli geçmektedir.
  • Hint Festivali Vel / Başkent Kolombo ‘da yapılır ve Savaş Tanrısına adanmış olan bir festivaldir.

5.  Ekim- Kasım

  • Deepavali Işık Festivali

Sri Lanka’da Alışveriş

Ülkedeki alışveriş dünyası oldukça hareketli bir yapıdadır. Turistler alışveriş yapmak için yerel tezgâhları, dükkanları ya da alışveriş merkezlerini ziyaret edebilirler. Özellikle alışveriş yapmak için başkent oldukça ideal bir yerdir. Galle Road ve Paradise Road, başkentte yer alan gözde alışveriş yerleridir. Antika ürün sevenlerse Galle Fort ve Ambalangoda yerlerini ziyaret etmelidirler. Laksala ve Lakpahana da alışveriş için muhakkak uğranması gereken dükkanlardır.

Sri Lanka baharatlarıyla ve çayıyla oldukça ünlenmiş bir ülkedir. Dolayısıyla ülke dönüşü için baharat ya da çay satın almak olmazsa olmazlardandır. Bunun yanı sıra el yapımı olan ürünler, kamıştan yapılan şapkalar, festivallerde kullanılan maskeler, ahşap nesneler ve seramikler popüler olan hediyelik ürünlerdir. Hediyelik ürünlere ülkenin neredeyse her yerinde ulaşılabilir.

Sri Lanka’da Bilmeniz Gerekenler

Sri Lanka yüzölçümü açısından küçük bir ülkedir. Ancak gezilecek yerleri de marifetleri de oldukça büyüktür. Ülke, dünya çay üretiminde üçüncü sırada yer alır ve burada dünyadaki en kaliteli çaylar üretilir. Öyle ki ülke turunda çay plantasyonlarını gezmek harika bir deneyim olacaktır. Ülkeyi gezerken dikkat edilmesi gereken bir nokta, din, siyaset ve ırk hakkında pek konuşulmaması gerektiğidir. Ülke halkı bu gibi konularda çok hassas davranabilmektedir. Ayrıca ülkenin plajlarında çıplak güneşlenmek, halka açık olan alanlarda sarılmak ve öpüşmek yasaktır. Ülkede kıyafet anlamında herhangi bir kısıtlama yoktur. Yalnızca kutsal mekanlarda daha kapalı kıyafetler tercih edilmelidir. Özellikle kollar ve bacaklar kapalı olmalıdır. Size ikram edilen bir çayı geri çevirmeniz kabalık olarak algılanabilir. Ayrıca Sri Lanka’da dakiklik önemlidir. Randevu yapılan bir yere zamanında gitmek mühimdir.

Sri Lanka çok fazla dine sahip olan bir ülkedir. Nüfusun yüzde yetmişe yakın kısmı Budist, daha sonraki büyük kısımsa Hindu’dur. Bunlar dışında ülkede az miktarda da olsa Hristiyanlık ve Müslümanlık da vardır. Sri Lanka, dünyadaki en inançlı olan üçüncü ülkedir. Halk, günlük hayatlarını devam ettirirken dine uygun olarak hareket etmektedir. Sri Lanka ihracatında en önemli pay elbette çaya aittir. Ülke, bu alanda markalaşma yolundadır. Ayrıca ülkenin hizmet sektörü de hızla gelişmektedir. Hal böyle olunca Sri Lanka ekonomisi, dünya üzerinde en hızlı şekilde gelişen ekonomiler arasında kabul edilir. 

Sri Lanka’daki önemli günler ve tatiller;

15 Ocak Tamil Thai Pongal Günü / Duruthu Dolunay Poya Günü (Ocak Ayı Dolunay Gecesi) / 4 Şubat Ulusal Gün / Navam Dolunay Poya Günü(Şubat Ayı Dolunay Gecesi) / 7 Mart Mahashivratri / Medin Dolunay Poya Günü(Mart Ayı Dolunay Gecesi) / 25 Mart Kutsal Cuma / 14 Nisan Sinhala ve Tamil Yeni Yılı / 1 Mayıs İşçi Günü / 14 Mayıs Buddha’nın Doğum Günü / Esela Dolunay Poya Günü(Haziran Ayı Dolunay Gecesi) / Temmuz, Ağustos, Eylül Ekim ayları Poya Günleri yani Dolunay Geceleri / 29 Ekim Diwali / Kasım Ayı Dolunay Gecesi / 12 Aralık Hz. Muhammed’in Doğum Günü / Aralık Ayı Dolunay Gecesi / Ramazan Bayramı / Kurban Bayramı / 25 Aralık Noel’dir.