Menü

Endonezya


Endonezya

Başkent                            : Jakarta

Nüfusu                              : 263. 510. 000

Yüzölçümü                       : 1. 919. 440 km²

Para Birimi                       : Endonezya Ruphisi

Resmi Dil                          : Endonezce

Telefon Kodu                   : +62

Saat Farkı                         : (UTC+7) Endonezya saati Türkiye saatinden 5 saat ileridir.

Konsolosluk Bilgileri      : Jakarta Büyükelçiliği. Doğu Timor’da Jakarta Büyükelçiliği görev bölgesindedir.

Kıta                                   : Asya

Vize Durumu                    : Kapıda Vize/ 30Gün/ Sınırda vize alınıyor. Yeşil pasaport sahipleri 14 gün vizesiz kalabiliyor.
 

Endonezya Hakkında

Endonezya, Asya’nın Güneydoğusunda yer almaktadır. 17.508 adadan oluşan Endonezya dünyanın en kalabalık dördüncü Müslüman ülkesidir. Cumhuriyetle yönetilen Endonezya, Singapur, Filipinler, Avustralya, Andaman ve Nikobar ile sınır komşusudur.

Tropik iklim etkisinde olan Endonezya ayrıca dünyanın en nemli ve sıcak ülkelerinden de birisidir. Tsunami, deprem ve yanardağ patlamalarının sürekli olarak meydana geldiği bu ülke de çok çeşitli bitki örtüleri bulunduğundan dolayı bitki bilimcilerin akın ettiği bir ülkedir.

Endonezya’da Şehir içi Ulaşım

Endonezya’ da şehir içi ulaşımda DAMRI adı verilen servis otobüsleri en sık göreceğiniz servis otobüsleridir.  Cakarta havalimanından da ehir merkezine bu araçlarla ulaşabilirsiniz. DAMRI araçlarına binmeden önce bilet satın alabilirisiniz. Güvenilir, konforlu ve klimalı olan bu otobüslerle şehir içi ulaşımda da kullanabilirsiniz.

Ayrıca Endonezya’da şehir içi ulaşımda banliyö trenleri ve toplu taşıma araçları olarak DAMRI otobüslerinden farklı olarak hizmet veren otobüsleri de tercih edebilirsiniz.

Endonezya’da şehir içi ulaşımda kendi aracınızla da seyahat edebilir veya araç kiralayabilirsiniz. Araç kiralamak için tur hizmetleri operatörümüzle de iletişime geçebilirsiniz.

Endonezya’da Ne zaman ve Nasıl Gidilir?

Endonezya’da tropikal iklim etkisindedir. Kış mevsimin yalanmadığı ülke de kurak ve yağışlı olmak üzere iki mevsim yaşanır. Yağmurlardan ve fırtınalardan etkilenmemek için kuru mevsim olan ve en kuru ayları olan Nisan ve Ekim arasındaki ayları tercih edebilirsiniz.

Endonezya’ya ülkenin başkenti olan Jakarta’ya direk veya aktarmalı uçuşlarla seyahat edebilirsiniz. Seyahat planınıza göre direk veya aktarmalı Endonezya uçuşlarının hepsine ucuzauc.com web sitesi üzerinden uçak bileti sorgulaması yaparak ulaşabilirsiniz.

Endonezya’da Nerede Kalınır?

Endonezya 8 bölgeye ayrılmıştır. Başkenti olan Jakarta başta olmak üzere ayrıca Bali, Batam, Mdan ve Lombok diğer önemli şehirleridir. Konaklamak için Bali ve Jakartayı tercih edebilirisiniz. Konaklayabileceğiniz alternatifler arasında daha fazla seçeneğe sahip olan Bali, tapınaklarıyla meşhur bir şehirdir.

Endonezya’da konaklayabileceğiniz yerler açısından isteklerinize ve bütçenize en uygun yeri bulabilmek için tur hizmetleri yetkilimizle iletişime geçebilirsiniz.

Endonezya’da Gezilecek Yerler

Endonezya’da geçeceğiniz bölgeye göre gezilecek yerler de farklılık göstermektedir. Jakatta tarihi yerler açısından zenginken, Bali daha çok tapınaklar kentidir. Gili adalarında okyanusun keyfini çıkartabilir ve Lombok’da doğa harikalarını görebilirsiniz.

Dünyanın en büyük ikinci biyo çeşitliliğine sahip Endonezya’da özel turlar düzenlenmektedir. Endonezya’da tapınaklarıyla dikkat çeken ve ülkenin turizm bakımından en fazla turisti ağırlayan Bali’yi ve burada bulunan tapınakları Endonezya’da gezilecek yerlerin başında gelmektedir.

Maymun ormanı, Gitgit şelalesi, Bali Kuş Parkı,  Ulu Watu, SPA Merkezi, Merdeka Başkanlık Sarayı, Ancol Rüya Parkı, Cakarta Ulusal Müzesi, Kukla Müzesi, Monas Anıtı, Selamat Datang, İstiklal Camii, Endonezya Minyatürk Parkı  ve Bin Adalar Endonezya’da gezilecek yerlerden bir kaçıdır.

Endonezya’da Yemek kültürü

Endonezya yemek kültüründe pirinç son derece önemlidir. Hemen hemen bütün yemekler pilavla beraber tüketilmektedir. Endonezya mutfağı Çin, Hindistan ve Avrupa kültüründen de etkilenmiştir.

Karanfil, hit cevizi gibi baharatlar yaygın olarak yemeklerde kullanılmaktadır.

Endonezyanın yöresel ve ünlü yemekleri arasında Gado- gado, nas, goreng ve soto isimli yemekler en çok tüketilenlerdir. Ayrıca kahve olarak kopi ismi verilen kahve ve meyvelerden de mangostan, rambutan, jackfrui ve durian simi verilen tropik meyveler bu ülkede yetişmektedir.

Endonezya’da yemek öncesinde dua etmek son derece önemlidir. Hinduizm inancının yaygın olduğu yerlerde sığır eti tüketilmemektedir.

Endonezya’da Eğlence ve Festivaller

Endonezya’da birçok festival düzenlenmektedir. Farklı kültürlere ait festivallerin de düzenlendiği Endonezya’da kurak mevsim döneminde festivaller daha fazladır. Endonezya’da düzenlenen festivallerden bazıları;

1.  Ocak
Çin Yeni Yılı- Ocak sonu Şubat başında

2.  Şubat
Cap Go MehKutlamaları

3.  Mart
Java Caz Festivali

4.  Nisan
Nyepi Festivali-  Hindu Yeni yılı olarak Mart sonu Nisan başında kutlamalar yapılır.

Inacarft- En büyük el sanatları sergisi ve festivalidir.

5.  Mayıs
Buda’nın Doğum Günü

6.  Haziran
Cakarta Fuarı- Haziran sonu Temmuz başında düzenlenn fuarıdır. Festival havasında geçen bu fuarda ticari amaçlı promosyonların tanıtıldığı alışverişi müzik performansları, çeşitli şovlar ve gezilerle renklenmektedir.

7.  Temmuz
Mirac Kandili

Erau Festivali

8.  Ağustos
Dragon Tekne Yarışları

Endonezya Bağımsızlık Günü Kutlamaları-17 Ağustos

9.  Ekim
Mandiri Jakarta Maratonu. En büyük koşu etkinliğidir.Koşu bitimi festival havasında kutlamalara sahne olmaktadır.

Moda Haftası

Endonezya’ da düzenlenen diğer festivaller

  • Pasola Nusa Tenggara Festivali

  • Balien Vadisi Festivali
  • Asmat Kültür Festivali
  • Ubud Yazarlar ve Okuyucuları Festivali
  • Garebeg Java Festivali
  • Gulangan festivali Bali’de210 günde bir kutlanmaktadır.

Endonezya’da Alışveriş

Endonezya’da alışveriş sırasında hediyelik olarak çok fazla alternatif bulunmaktadır. Alışveriş merkezlerin yanı sıra yerel pazarlarda oldukça uygun fiyata alıveriş yapabilirsiniz. Lüks alışveriş merkezlerinde pahalı eşyalar bulabileceğiniz gibi yerel pazarlarda pirinçten hediyelik eşyalar, tahtadan oyma biblolar, kuklalar, tekstil ürünleri, yerel kıyafetler ve takıları da satın alabilirsiniz. Ayrıca kahve ve çay yetiştiriciliğin yaygın olduğu Endonezya’da kahve de satın alabilirsiniz. Tropik meyveler de yine alışveriş sırasında alabilecekleriniz arasındadır. Yerel baharatları ve yiyecekleri de pazarlardan satın alabilirsiniz.

Endonezya’da Bilmeniz Gerekenler

Endonezya, üç farklı zaman dilimine dâhildir. Gittiğiniz şehre göre saat farkını kontrol etmenizi öneririz. Jakarta ile 5 saat Bali ile 6 ve Jaypura ile Türkiye arasında 7 saat ileridir.

Endonezya’da şehir içi ulaşımda karşıdan karşıya geçerken dikkat etmenizi öneririz. Genelde alt veya üst geçitleri kullanabilirsiniz. Ayrıca şehri yürüyerek gezmek isterseniz kaldırımlar satıcılarla dolu olduğundan dolayı zorlanabilirsiniz. Sürücülerin de yayaları önemsemediğinden dolayı yollarda dikkatli olmanız gerekmektedir.  

Endonezya’da yerel dilden birkaç kelime bilmeniz yerel halkın çok mutlu olmasına neden olmaktadır. Çok zor bir lehçeye sahip olan Bali’de kullanılan dilden bir iki kelime bilmeniz son derece önem vermektedirler.

Endonezya’da hemen her yerde restoranların önünde dahi ibadet edebileceğiniz tapınaklar bulunmaktadır. Buraların önüne uz yaprakları içinde hediye bırakmanız hoş karşılanmaktadır. Bu tapınaklara bırakılanları almamanız gerekmektedir.

Endonezya’da 24 saat boyunca hizmet veren marketler bulunmaktadır. İhtiyaçlarınızı buralardan karşılayabilirsiniz. Ayrıca İslam geleneğine göre yaşayan Endonezya halkında duş almadan güne başlanmamaktır. Sabahın altısında kalkarak güne başlayabilirsiniz.

Sokak satıcılarının fazla olduğu bu ülke de yemekler konusunda titiz davranmanızı ve sokak satıcılarından yemek yeme konusunda dikkatli olmanızı öneririz.

Endonezya’da iç kesimlerde yaşayan halk ile kıyı kesimlerde yaşayan halk arasında kültür farklılıkları görülmektedir. Bu nedenle de gideceğiniz bölgeye göre iyi bir araştırma yapmanızı öneririz.