Menü

Kosova


Kosova

Başkent : Priştine

Nüfusu :  1,816 milyon (2016)

Yüzölçümü : 10.908 km²

Para Birimi : Euro

Resmi Dil :  Arnavutça, Sırpça

Telefon Kodu : +383

Saat Farkı : (GMT+1) Türkiye Kosova saatinden 2 saat ileridedir.

Konsolosluk Bilgileri : Teşvikiye, Vali Konağı Cd. No:74 D:3, 34365 Şişli/İstanbul Bulunmaktadır.

Kıta :  Avrupa kıtası

Vize Durumu : 90 Gün müafiyet uygulanmaktadır.Daha uzun süre için Vize alınmaldır.
 

Kosova Hakkında

Kosova uzun yıllar boyunca işgal altında kalan bir ülkedir.Ülke kendi bağımsızlığı tam olarak 2008  yılında kazanmıştır.Kilometrelerce alanda olan balkan ülkesi yıllar boyunca Osmanlı devletinin egemenliğinde yaşamıştır.Osmanlı İmparatorluğunun işgalinden bu yana ülkede hala daha Müslüman vatandaşlar bulunmaktadır.

UNESCO tarafından korunan Sırp Ortodoks Kilisesi Kosova ülkesinde yer almaktadır.Bu sayede ülkeye turist oldukça fazla gelmektedir.Genel olarak turistlerin uğrak noktası bu kilise olmaktadır.Ayrıca bir diğer turistlik bölgede Kullas adlı taş evlerdir.Bu evler oldukça ilgi çekici ve bir okadar da yapılış bakımından güzeldir.

Kosova ’ya Ne zaman ve Nasıl Gidilir?

Kosova tipik bir ılıman karasal iklime sahiptir.Türkiye ile iklimleri neredeyse aynıdır.Kış aylarında soğuk yağışlı ve karlı geçer yaz aylarında ise sıcak ve kurak geçmektedir.Kosova'ya gitmek için en ideal zaman aralıkları mayıs ayı ve eylül ayı arasındadır.

Kosova Türkiye'den vize istemediği için vizesiz seyehatlarınız arasında yer alabilir.Türkiye'den pek çok havayolları ile birlikte ülkeye uçabilirsiniz.Sezonunda neredeyse her gün uçuş bulunmkatadır.Kosova'da varacağınız havalimanları ise Mitroviçe,Priştine ve Prizren'dir.İstediğiniz varış noktasında inebilir Kosova'nın tadını çıkarabilirsiniz. Kosova ucuz uçak bileti almak için Ucuzauc.com üzerinden İstanbul - Priştina uçak bileti araması yapabilirsiniz.

Kosova’da Yemek kültürü

Kosova'nın mutfağında bir çok ülkenin kırıntılarını görmeniz mümkündür.Türkiye,Arnavutluk,Sırbistan ve 

yunan mutfaklarından bazı çeşitler görebilirsiniz.Kosova'da en güzel yiyecekleri yapan yerler genellikle başkent yada büyük şehirlerin yakınlarında ki köylerde olmaktadır.Özellikle en sevilen yiyecekler deniz ürünleri ve et yemekleridir.

Kosova'da yemek kültürü genelde ev yemeklerine benzer.Türkiye yemekleri ile birbirine oldukça yakındır.Yeşil domates,salatalık,ve biber her salataya uygun bir şekilde hazırlanmaktadır.Ülkenin geleneksel ve en çok sevilen yemekleri arasında Raznjici adında bir yemektir.Şişe itinayla geçirilmiş etleri kömür ateşinde pişirerek üstüne kendilerine has baharatlarıyla süslemektedirler.

Kosova’da Eğlence ve Festivaller

Kosova ülkesinde bir çok kültürel festivaller düzenlenmektedir.Bu festivaller genel olarak Balkan kültürünü büyütmek geliştirmek ve ilişkileri göz önüne alarak oluşturulmuş festivallerdir.Priştine bölgesinde oluşturulan bu festival Balkan Dernekleri'nin yardımlarıyla oluşturulmuş bir gençlik festivalidir.Bu festivallerin en önemli unsurları ise pek çok ülke yörelerini bir araya getirmesidir.Genel olarak müzik,yöresel oyunlar ve geleneksel dramlar yapılmaktadır.

Kosova'da müzik festivallerin yanı sıra film festivalleride oldukça fazladır.Bunların en önemlisi ve en büyüğü olan Dokufest festivalidir.Belgesel festivallerinden biri olan Dokufest açık hava sinemalarında gösterilmektedir.Ayrıca bu festivalin yanında sergiler ve konserlerde verilmektedir.Dokufest festivali her sene ağustos aylarında yapılmaktadır.Dokufest festivali başkentte meydana gelmektedir.