Menü

Azerbaycan


Azerbaycan

Başkent                            : Bakü

Nüfusu                              : 9.823.667

Yüzölçümü                       : 86.600 km²

Para Birimi                       : Manat

Resmi Dil                         : Azerice

Telefon Kodu                   : +994

Saat Farkı                        : (UTC+4) Azerbaycan saati Türkiye saatinden1 saat ileridir.

Konsolosluk Bilgileri      :  Azerbaycan’da bulunan Türk Büyükelçiliği Bakü’de yer almaktadır. Ayrıcq Nahçıvan ve Gence de Başkonsolosluklar bulunmaktadır.

Kıta                                   : Avrupa

Vize Durumu                    : Kapıda Vize / 90 Gün
 

Azerbaycan Hakkında

Azerbaycan, Güney Kafkasya’nın en büyük yüz ölçümüne sahip ülkedir. Hazar Deniz, Gürcistan, Ermenistan, Rusya ve İran ile sınırları çizili Azerbaycan bulunduğu konuma göre oldukça yenilikçi ve gelişime açık olmasından dolayı da dikkat çekici bir ülkedir. Zengin bir kültürel mirasa sahip olmasının yanı sıra sahne sanatlarını barındıran ilk ülkedir.Azerbaycan, 1920 yılında Sovyet ordusunun işgalinden sonra Azerbaycan Sovyet Sosyalist cumhuriyeti kurulur, 91 yılında Sovyetlerin dağılmasından sonra ülke bağımsızlığına kavuşarak günümüze kadar tarihini sürdürmektedir.Azerbaycan’da Azeri Türkçesi konuşulur ve Rusça ’da konuşulan diller arasında. İngilizce ise eğitim ve öğretim hayatında öğretilen bir dil olarak yine günlük hayatın içinde yer almaktadır.

Azerbaycan’da Yemek kültürü

Azerbaycan’da yemek kültürü Türk yemek kültürüne çok benzemektedir. İran, Rus ve Ermeni mutfağından da etkilenen Azerbaycan mutfağının temeli, hamur işi etli, sütlü ve sebzeli yemekler ile pilavlar ve çorbalardan oluşmaktadır. Zeytinyağlı yemekleri çok fazla yer almadığı bu mutfakta aynı türe ait yiyeceklerin farklı çeşitlerini tatma imkânı bulabilirsinizDolma ve sarmanın otuzdan çok, pilavın ise yüzlerce çeşidinin bulunduğu, her yemek çeşidi içinde aynı durum söz konusudur. Muhakkak damak tadınıza uygun bir yemek bulabileceğiniz Azerbaycan’da en çok hamur işi ve et yemekleri tüketilmektedir.Hamur işlerinde Düşbere, Hamuraşı, Kuymak, Gürze, Hingal, salatalarda Hazar Salatası, çorbalarda  Umaç, Piti, Turşu Sıyı, Tavuk çorbası, Haş ve Dovğa,  et yemeklerinde Tike kebabı, Tavuk kebabı, Amatör kebabı, Lüle kebabı, Tava kebabı ve Abgust, pilavlarda sütlü pilav, meyveli, dereotlu, çığırtma, tavuklu, kıymalı, ham döşemeli, fasülyeli, fisincan, tahta pilavı, tatlılarda kete, şekerbura, şeker çöreği, ceviz kebabı, Bakü baklavası ve şor goğal gibi yemekleri Azerbaycan’ın yöresel yemekleridir.

Azerbaycan’da Eğlence ve Festivaller

Azerbaycan’da 5 adet önemli müzik festivali bulunmaktadır.

Mstislav Rastropoviç Müzik Festivali

Üzeyir Hacıbeyov Müzik Festivali

İpekyolu Uluslararası Müzik Festivali

Muğam Dünyası Uluslararası Müzi Festivali.

Gebele Müzik Festivali.

Her yıl Gökçay’da düzenlenen nar ile ünlü bu şehirde “Nar Festivali düzenlenmektedir.

Azerbaycan’da Alışveriş

Azerbaycan’da alışveriş yapabileceğiniz bir sürü çarşı ve Pazar bulunmaktadır. Hediyelik olarak alabilecekleriniz Türkiye’dekilere çok benzer olup bütün ürünler Türkiye’ye göre biraz daha pahalı olabilir.Azerbaycan’da alışveriş sırasında el dokuma kilimleri veya bakır işlemeli kaplardan satın alabilirisiniz.

Azerbaycan’da Bilmeniz Gerekenler

Azerbaycan’da resmi din yoktur fakat ülkenin büyük bir kısmı Müslüman olduğundan genelde bu inanca göre geleneklerde şekillenmiştir.Azerbaycan’da şehir içi ulaşımda kullanılan taksilerde taksimetre bulunmadığından önceden şoförle anlaşmanız gerekmektedir.Azerbaycan’da konuşulan Azeri Türkçesi, Türkiye ‘de konuşulan Türkçe ile çok benzerdir. Bu nedenle de anlaşma konusunda çok sorun yaşamayacağınızı söyleyebiliriz.

Azerbaycan’da önemli günler ve tatil günleri;

Yeni yıl/ 1-4 Ocak, Şehitler Günü 20 Ocak, Kadınlar günü 8 Mart, Nevruz/ 20-26 Mart, Cumhuriyet Bayramı/ 28 Mayıs, Ulusal Kurtuluş Günü/ 15 Haziran,  Ramazan ve Kurban Bayramı, Ulusal 

Resmi dini bulunmayan Azerbaycan’ın çoğunluğu Şii Müslümandır. Azınlık olarak da Ortodoks Hristiyanları da azınlık olarak büyük bir kesimi oluşturmaktadır.

Azerbaycan ile Türkiye arasındaki ilişkiler “tek millet iki devlet” olarak tanımlamaktadır.  Gelenekleri ve yaşam biçimleriyle Türkiye’ye özdeş bir kültüre sahiptirler.

Azerbaycan’da Şehir içi Ulaşım?

Azerbaycan’ın genelinde otobüs, metro, minibüs ve taksilerle şehir içinde ulaşım sağlayabilirsiniz.Azerbaycan’da geniş bir ulaşım ağına sahip otobüs ve minibüslerle şehirlerin hemen her yerine ulaşım sağlayabilirsiniz. Biletinizi araç içindeki görevliden alabilirsiniz.Azerbaycan’da metro bulunan şehirlerde en ucuz ulaşım yolu olarak metroyu tercih edebilirsiniz. en karışık metro sistemi başkent Bakü’de bulunmaktadır. Kırmız ve yeşil olmak üzere iki farklı hattı bulunan metro ağında, durak isimleri ve güzergahları her durakta ayrıntılı olarak bulabilirsiniz.Bakü’de metro kullanabilmek için “Metropoliten” ismi verilen biletlerden satın almanız gerekmektedir. Biletleri metrolarda bulunan gişelerden temin edebilirsiniz.

Azerbaycan’a Ne zaman ve Nasıl Gidilir?

Azerbaycan’da ılıman karasal iklim görülmektedir. Yüksek bölgeleri sert bir iklim görülmektedir. Kışlar uzun soğuk ve karlı geçerken, yazları ise serindir. Hazar denizine yakın ovalarında ise kışlar serin ve yağmurlu, yazlar sıcak ve kurak geçmektedir.  Ortalama sıcaklığı 10 derecenin üstünde olan Azerbaycan’ı ziyaret etmek için en güzel zaman Mayıs ve Ekim aralığıdır.Azerbaycan’da nasıl gidebileceğiniz konusunda kara yollarını tercih edebilir veya hava yollarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.  İstanbul ve Ankara’dan direk uçuşlarla diğer şehirlerden de aktarmalı olarak hava yollarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz. Direk olarak Bakü, Ganja ve Nahçıvan’a uçuşlar her gün düzenlenmektedir. Azerbaycan’da gitmek istediğiniz şehre göre ucuzauc.com üzerinden uçak bileti sorgulaması yaparak bütün hava yollarının direk veya aktarmalı bütün uçuşlarını görüntüleyebilir veya tur hizmetleri operatörümüzü arayarak da uçuşlarınızı düzenleyebilir, Azerbaycan uçak biletinizi satın alabilirisiniz. Yada Azerbaycan seyahtinize Bakü uçak bileti alarak başlayabilirsiniz.

Azerbaycan’da Nerede Kalınır?

Azerbaycan 59 eyalete ve 75 şehre ayrılmıştır. 11 şehri büyükşehir olarak kabul edilmiştir.  Azerbaycan’da konaklamak için en büyük şehirleri olan Sumqayıt, Bakü, Mingeçevir ve Gence’yi tercih edebilirsiniz. Nahçıvan ise Azerbaycan’a bağlı olan özerk bir bölge olarak konaklama seçenekleri arasında yer alan bölgelerden birisidir.Azerbaycan’da gittiğiniz bölgeye göre değişen konaklama seçenekleri bulunmaktadır. size en uygun otel, pansiyon ve butik otel için tur hizmetleri operatörümüzle iletişime geçebilirsiniz.

Azerbaycan’da Gezilecek Yerler

Azerbaycan’da gezilecek yerler arasında en büyük şehirleri tercih etmenizi öneririz. Tarihi eserlerin ve müzelerin bulunduğu, gece hayatının hareketli olduğu, Hazar Denizi kıyısında da yer alan şehirler keyifli zaman geçirmek için daha uygunAzerbaycan’da gezmenizi önerdiğimiz yerlerin başında Bakü gelmektedir. Gence, Haçmaz ve Kobustan’da yine gezebileceğiniz diğer şehirlerdir. Nahçıvan özerk bölgesi de tarihiyle dikkat çeken bir yer olarak Azerbaycan’da gezebileceğiniz bölgelerden birisidir.

Bağımsızlık Günü/ 18 Ekim, Ulusal Bayrak Günü/9 Kasım, Yeniden Doğuş Günü 7 Kasım, Azerbaycanlılar Dayanışma Günü/ 31 Aralık.