Menü

Madagaskar


Madagaskar

Nüfusu : 24,89 milyon

Yüzölçümü : 587.041 km²

Para Birimi : Ariary, Malagasy Franc

Resmi Dil : Malgaşça, Fransızca

Telefon Kodu : +261

Saat Farkı : Türkiye ile Madagaskar arasında saat farkı bulunmaz.

Konsolosluk Bilgileri : Antananarivo Büyükelçiliği görev bölgesindedir.

Kıta : Afrika

Vize Durumu : Kapıda Vize / 90 gün
 

Madagaskar Hakkında

Madagaskar Cumhuriyeti, Afrika kıtasında bulunan bir ada ülkesidir. Ada ülkesi olduğundan dolayı sınır komşusu bulunmaz. Mozambik, ülkeye en yakında bulunan anakara ülkedir. Madagaskar’a komşu olan ada ülkeleriyse doğuda Mauritius ve Reunion (Fransa denizaşırı bölgesi) Adaları, kuzeybatıda Komor Adaları ve Mayotte’dir. (Fransa denizaşırı bölgesi)

Madagaskar, dünyadaki dördüncü büyük adadır. Ada, Afrika ana kıtasından Mozambik Kanalı ile ayrılır. Madagaskar çok fazla sayıda endemik parka ve canlı türüne ev sahipliği yapan bir ülkedir. Antananarivo, ülkenin başkentidir. 22 bölgeden(faritra) meydana gelen Madagaskar, bu bölgeler içinde 119 ilçeye(fivondronana) ayrılmış durumdadır. Ülkede konuşulan dil Malagaşça’dır. Ayrıca ülkede Fransızca da konuşulur ve bu dil resmi dil statüsünde olmasa da resmi dil muamelesi görür. Bunun sebebiyse Madagaskar’ın uzun süreler boyunca Fransa etkisinde kalmış olmasıdır.

Madagaskar, ilk zamanlarında oldukça az nüfusa sahip olan bir bölgedir. Bu bölgede zamanla nüfus artmış ve bunun sonucu olarak da çeşitli krallıklar kurulmuştur. Adaya ilk ayak basan Avrupalı ise Portekizli denizci olan Diogo Dias olmuştur. (10 Ağustos 1500) 1641 yılına gelindiğinde ada, Hollandalı gemilerin uğrak yeri haline gelmiştir. Bu durumu Britanyalı ve Amerikalı tüccar gemileri de izlemiştir. Fransa 1643 yılından itibaren ada üzerinde sömürge oluşturmaya çalışmıştır. Bu durum 1672 senesine dek devam etmiştir. 1787 senesinde adada, Merina etnik grubu tarafından ilk modern devlet temeli atılmıştır. Ancak Fransa ada üzerindeki çalışmalarından yine vazgeçmemiştir. 1885 Berlin Konferansı ile adayı ilgi alanı yapmış ve 1896 senesindeyse adayı sömürge devleti haline getirmeyi başarmıştır. Ancak ada uzun uğraşlar sonucunda 1960 senesinde bağımsızlığını elde etmiştir.

Madagaskar’da Şehir içi Ulaşım

Ülkenin yoksul yapısı ulaşım alanında da kendini gösterir. Madagaskar’da yollar oldukça kötüdür ve asfaltlar ise kalitesiz yapıdadır. Taxi brousse, ülke genelindeki toplu taşımaya hizmet veren araçların ortak adıdır. Toplu taşımayla ulaşım yapılabilir. Ancak ülke insanı gezmeyi genel olarak sever. Bu nedenle toplu taşıma araçları kalabalık olur. Ayrıca yol durumlarından dolayı gidilecek yere hayli yavaş ulaşılır. Yine de toplu taşıma kullanılabilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir nokta vardır. O da toplu taşımaların geceleri kullanılmadığıdır.

Şehir içi ulaşımda kullanılan toplu taşı araçlarından biri dolmuşlardır ve dolmuşların hatları genel olarak sabit ücrete tabidir. Üç tekerlekli bisiklet ve motorlar da şehir içi ulaşımda tercih edilebilir. Turistler sık olarak taksi de kullanırlar. Ancak kullanılan motorlarda da taksilerde de taksimetre yoktur. Bu nedenle çok yüksek fiyatlarla karşılaşmamak için baştan fiyat konusunda pazarlık edilmeli ve anlaşmaya varılmalıdır. Tüm bunların yanı sıra ulaşım için araç kiralamak da başka bir alternatif olarak düşünülebilir.

Madagaskar’a Ne zaman ve Nasıl Gidilir?

Nisan-mayıs ayları, Madagaskar’a gitmek için en ideal olan aylardır. Bu aylarda yağış ve sıcaklık koşulları uygundur. Yani ülke rahatça gezilebilir.

Madagaskar’a gitmek için hava yolu tercih edilebilir. İstanbul ve Ankara’dan Madagaskar’a yapılan uçuşlar vardır. İşin güzel tarafı bu uçuşlar hem direk hem de aktarmalı olarak yapılmaktadır. Kişiler, başkente yapılan bu uçuş seferlerinden kendi koşullarına uyanı tercih edebilirler.

Madagaskar’da Nerede Kalınır?

Madagaskar genelinde kalınacak yer olarak otel ve pansiyonlar tercih edilir. Fiyat aralıkları genel olarak aynı düzlemdedir. Sadece başkentte yer alan konaklama mekanlarının fiyatları biraz daha yüksektir. Ancak ülke genelinde her bütçeye ve zevke hitap eden oteller bulunabilir. Ayrıca ülke otellerinde gündüz fiyat uygulaması diye bir durum vardır. Şöyle ki genelde uçuşlar gece olur ve oteller kişilere odaları akşamüstüne dek yarım gün şeklinde kiralama yapabilirler. Bu uygulama bütçesini düşünenler için ideal bir seçenek olabilir.

Madagaskar’da Gezilecek Yerler

Madagaskar gezilecek pek çok noktaya ev sahipliği yapan bir ülkedir. Ayrıca bu ülkede yaşanacak çok fazla macera da vardır. Burada ormanları keşfedebilir, su altı yaşamına dalabilir, UNESCO korumasında olan harika yerleri görebilir, kolonyal yapıları ve altın kumsalları gezebilirsiniz. Ayrıca Madagaskar safari yapmaksa harika bir deneyim olabilir. Madagaskar’da gezilecek yerlerden biri Nosy Be Adası ve Antanambe’dir. Nosy Be Adası, ülkedeki en turistik adadır ve balinaların geçiş yolunun da sahibidir. Turkuaz bir deniz, harika sahiller ve ylang-ylang ağalarının kusursuz güzelliği bu adada ziyaretçilerini beklemektedir. Adada güneşlenirken sahile servisi yapılan yemeği yemek de size kendinizi harika hissettirecektir. Antanambe ’de ise Malagişilerin yaptıkları evleri görebilir, el sanatlarına ve günlük yaşamlarına tanıklık edebilir ayrıca buraya kadar gelmişken büyüleyici güzellikte olan Sakatia Plajı’nda denizin tadını çıkarabilirsiniz.

Isalo Ulusal Parkı, doğal yaşam alanıdır ve aynı zamanda hayvanat bahçesidir. Bu park içindeki hayvanlar doğal ortamlarında serbestçe hareket ederler. Bu bölgeye rehberli turlarla gelebilir ve burada kamp kurarak doğanın kucağına kendinizi bırakabilirsiniz. Antsiranana şehri de ülkede görülecek yerlerden biridir. Burası Diego Suarez olarak da bilinir. Buradaki yapılanma kolonyel döneme aittir ve burada dünyadaki en güzel üçüncü körfez olma özelliğini taşıyan Diego Körfezi yer alır. Sugar Loaf Adası da buradadır ve bu ada büyüleyici bir güzelliğe sahiptir. Ayrıca bu şehirde yer alan 500 senelik baobab ağaçları da görülmeye değerdir.

Tamatave, ülkedeki doğu limanlar arasındaki tek doğal limandır. Buradaki beyaz kumlar, tropik atmosfer, harika sahiller ve resifler mutlaka görülmelidir. Oldukça etkileyici plajları olan bu bölgede çok sayıda otel de hizmet vermektedir. Ancak burada köpekbalıklarına dikkat etmekte fayda vardır. Ülkede bulunan Masoala Ulusal Parkı ise hayvan çeşitliliği açısından harika bir yerdir. Burada Madagaskar’a özgü olan hayvanları görebilir, ayrıca park içinde yer alan tesislerde su altı ve su üstü sporları da yapabilirsiniz.

Madagaskar’daki en kutsal bölge Ambohimanga’nın Kraliyet Tepesi’dir. Bu saray 500 sene boyunca, Madagaskar soylularına ve yöneticilerine ev sahipliği yapmıştır. Ayrıca sarayın etrafındaki duvarın inşasında, yumurta akı ve limonla yapılan bir çimento kullanılmıştır. Bu yönüyle de oldukça ilginç bir yapıdır. Ülkede bulunan Ifaty, aslında bir balıkçı köyüdür. Ancak burası dünyadaki en ideal dalış yerlerinden biridir. Meraklıları için idealdir. 800 senelik Baboab ağaçlarının eşlik ettiği Baobab Yolu da görülmeye değerdir. Burasının manzarası dünya çapında bir üne kavuşmuştur.

Ülkede gezilecek yerlerden biri Ile Sainte Marie’dir. Bu bölge on yedinci yüzyılda korsanların yerleşkesi olmuştur. Şimdilerde burada dalış yaparak batık korsan gemilerini görmek mümkündür. Bölgenin doğası oldukça güzeldir ve burada yaygın bir şekilde su sporları yapılır. Ayrıca balinaları izlemek de farklı bir deneyim olabilir. Ranomafana Ulusal Parkı (Fianarantsoa) da ülkede gezilecek yerlerden biridir. Bu ulusal park bazı ender hayvan ve bitki türlerinin ev sahibidir. Tropikal yağmur ormanlarının da yer aldığı park Yağmur Ormanları Dünya Mirası Listesi’nde bulunur. Parkta yaşayan bazı lemur türleri oldukça ender türdedir ve bu türler koruma altındadır. Parkın yakın mesafesinde bulunan Ranomafana Köyü’nde oteller vardır. Bunun dışında parka giden yolda kamp kurmak da farklı bir deneyim olabilir.

Tsingy de Bemeraha Ulusal Parkı (Melaky), taş ormanları olarak bilinir. Ülkedeki turistik yerlerden biridir ve oldukça popülerdir. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan parktaki taş oluşumları muhteşemdir. Masoala Ulusal Parkı, ülkede yer alan en büyük koruma alanıdır. Park yağmur ormanından ve deniz parkından meydana gelir. Deniz parkında sörf ve dalış imkanları mevcuttur. Ayrıca parkta pek çok bitki ve hayvan türü de görülebilir. Zahamena Ulusal Parkı da görülmeye değer yerlerdendir. Bu park içinde endemik bitki türleri ve çok sayıda hayvan türü bulunur. Hayvanları yaşam alanlarında ziyaret edebildiğiniz bu park Afrika’daki en mühim parklardan biridir ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alır.

Madagaskar’da Yemek Kültürü

Madagaskar’da üç öğün ekmek yerine pirinç yenildiği söylenebilir. Öyle ki pirinci yağ ve tuz koymadan lapa şekilde bile pişirmektedirler. Ayrıca pirinci kaynatarak suyunu içerler ve tatlıları bile pirinçten meydana gelir. Kısacası Madagaskar mutfağının temelini pirinç oluşturur. Hint Okyanusu çevresindeki mutfaklardan etkilenmiş olan Madagaskar mutfağı aynı zamanda Afrika, Çin, Uzakdoğu Asya ve Avrupa mutfaklarından da etkilenmiş durumdadır.

Madagaskar mutfağında laoka isimli sos oldukça meşhurdur. Laoka sosu; soğan, zencefil, domates, sarımsak, köri, vanilya ve tuzdan yapılır. Ayrıca içerisinde bitkisel veya hayvansal protein kaynakları olabilir. Madagaskar, meyve çeşitliliği bakımından oldukça zengin bir ülkedir. Burada egzotik meyve deneyimini sonuna kadar yaşamanız mümkündür. Ülkede genel olarak içilenler ise bira, rom ve şaraptır.

Madagaskar’da Eğlence ve Festivaller

Madagaskar’da gece hayatı bakımından aktif bir yaşam yoktur. İnsanlar daha çok güzel manzaralar eşliğinde oturmayı ve sohbet etmeyi severler. Hareket sevenler için birkaç mekân var olsa da genel yapı olarak gece hayatından çok bir şey beklenmemelidir. Ülkedeki festivaller ise daha çok kültürel odaklıdır. Bu durum turistler için büyük avantaj olabilir. Çünkü bu festivaller sayesinde hem eğlenmek hem de ülke halkının kültürünü tanımak mümkün olur.

Ülkede, Fisemana ve Famadihana adında iki etnik festival düzenlenir. Diğer önemli bir turist etkinliğiyse, başkentte gerçekleşen müzik festivalidir. (Gasytsara)

Madagaskar’da düzenlenen festivaller;

  • Mart Ayında / Madagaskar Yeni Yıl Festivali
  • Mayıs-Haziran Aylarında / Donia Festivali

Madagaskar’da Alışveriş

Madagaskar denildiğinde akla ilk gelen hediyelik ürünlerden biri, palmiye ağacının yapraklarından ve kabuğundan yapılan oyuncaklardır. Bu palmiye ağacı, endemik bir palmiye türüdür. Bu yönüyle de oldukça önemlidir. Bu türden yapılan oyuncak hem yapısı gereği hem de Madagaskar hatırası olmasından dolayı oldukça değerli olur. Ayıca Madagaskar’da el yapımı kumaş ürünler ve süslemeler de oldukça meşhurdur. Ülke genelinde alışveriş yapmak isteyenler pazarlardan, dükkân ya da mağazalardan alışveriş yapabilirler. Her türden alışveriş mekânı mevcuttur.

Madagaskar’da Bilmeniz Gerekenler

Madagaskar halkı ile ataları arasındaki bağ oldukça kuvvetlidir. Şöyle ki halk, geleneksel inanç sistemine göre hareket eder. Bu inanç sistemi, halkla ataları arasındaki bağın sembolüdür. Bu sembol birtakım dini ritüellerle şekillenir. Tapınak ziyaretleri ve famadihana isimli etnik inanç pratikleri en önemli dini ritüelleridir.

Madagaskar, gelişmekte olan bir ülkedir. Tarımsal ürün olarak ekilip yetiştirilenlerin başında vanilya, şeker kamışı, kakao, kahve, karanfil, manyok, pirinç, muz, fıstık ve fasulye gelir. Ülke ekonomisine katkıda bulunan bir diğer şeyse kümes hayvanı yetiştiriciliğidir. Endüstriyel alanda da pek çok ürün imal eden Madagaskar bu şekilde ekonomisine katkı sağlamaktadır.

Ülkede farklı etnik gruplar yaşar. Bu etnik grupların her biri yaşamlarını kendi inanışlarına göre sürdürürler. Her ne kadar kendi içlerinde etnik farklılıklar olsa da Madagaskar geneli ortak bir kültür ve dil söz konusudur. Öyle ki geleneksel Madagaskar dünya görüşleri mevcuttur. Bunlar; dayanışma, kader, karma ve kutsal yaşam gücüdür. Ayrıca Madagaskar genelinde etkili bir ifade şekli de müziktir. Ülkedeki müzik yelpazesi oldukça geniştir.

Madagaskar’daki önemli günler ve tatiller;

1 Ocak Yılbaşı / Paskalya Pazartesi’si (Paskalyadan Önceki Son Pazartesi) / Paskalya / 29 Mart Şehitler Günü / 1 Mayıs İşçi Bayramı / 5 Mayıs İsa’nın Göğe Yükselişi / 15 Mayıs Hamsin Yortusu / 26 Haziran Bağımsızlık Günü / 15 Ağustos Meryem’in Göğe Kabulü / 1 Kasım Azizler Günü / 25 Aralık Noel’dir.