Menü

Libya


Libya

Başkent :  Trablus

Nüfusu :  6,293 milyon (2016

Yüzölçümü : 1.760.000 km²

Para Birimi : Libya dinarı

Resmi Dil :  Arapça

Telefon Kodu : +218

Saat Farkı : (GMT+2) Türkiye Libya saatinden 1 saat ileridedir.

Konsolosluk Bilgileri : Gümüşsuyu Mah., Miralay Şefik Bey Sok. No:3, 34437 Taksim / Beyoğlu/Beyoğlu/İstanbul'da Bulunmaktadır.

Kıta :  Afrika kıtası
 

Libya Hakkında

Ülkede ulaşım genel olarak tercih edilenler arasında siyah ve beyaz renkteki taksi araçlarıdır.Ülkemizdeki gibi şehirler arasında pek fazla otobüs seferleri görülmemektedir.Libya'da devam eden bir savaş sözkonusu.Sosyal olaylardan dolayı Libya için seyehatler pek görülmemektedir.

Libya en ağır şekilde İtalya tarafından işgal edilmiş ve sömürülmüştür.Bu neden den dolayı kültürel miras oldukça fazldır.Ayrıca Her yerde İtalyan kültürlerini görmeniz oldukça mümkündür.

Libya'nın en çok tercih edilen bölgelerinden bazılarıda Ya arkeolojik bölgeler ya da sahilleridir.Bu 2 nokta Libya'nın turizm açısında oldukça önem taşımaktadır.

Libya’ne Ne zaman ve Nasıl Gidilir?

Ülkemizden Libya'ya seyehat etmek oldukça kolaydır.İstanbul'dan Atatürk ya da Sabiha Gökçen havalimanından her gün uçuş bulabilirsiniz.Direkt uçabilir ya da seyehat planlarınıza göre aktarmalı olarakta ülkeye giriş yapabilirisiniz.Libya'da bir çok havalimanına uçuş yapabilirsiniz ancak en ülkenin en önemli 4 noktasına iniş yapmanız daha iyi olacaktır.Bunlar Misurata,Sebha,Bingazi ve Trablus bölgeleridir.

Sahra çölüne gitmek isteyenler için en uygun havalimanı Sebha havalimanıdır.Ancak Akdeniz bölgesinin kıyı kesimlerini gezmek istyenler için Misurata havalimanı daha uygun olacaktır.

Libya'nın iklimi tam olarak Akdeniz iklimi ile aynıdır.Kuzey kesimlerinde bu iklim görülmektedir.Ancak merkez bölgelerde ise kuraklık daha ön plandadır.Çöl ikliminin hakim olduğu merkez bölgeler bazen sıcaklığın artışı ile sorunlar yaşamanız mümkündür.

Libya'nın kıyı kesimlerinde genellikle kış aylarına çok fazla yağış görünür.Seyehatinizi bunlara göre 

ayarlamanız önemlidir.

Libyande Yemek kültürü

Libya'nın mutfağı  geleneksel arap mutfakları ve İtalyan mutfaklarına benzerliği ile bilinir.Bu ülkelerin  mutfak kültürlerinden etkilenmiş ve zamanımıza kadar taşınmıştır.Bölge bölge ayrılmış mutfak kültürleride bulunur.Pirinç güney bölgesinin mutfaklarında Makarna ise kuzey bölgesinin mutfaklarının vazgeçilmezi haline gelmiştir.

Kuzey bölgesinin yiyeceklerinden biri olan makarna genel olarak domates sosları ile hazırlanıp öyle sunulmaktadır.Pirinç ise tavuk ve kuzu gibi yiyeceklerin yanında görmeniz mümkündür.Bazeen Libya'nın yöresel yemeklerinden biridir.Genel olarak domates sosu ve arpa unu ile karıştırarak yenilen bir yemektir.Ayrıca bunun yanı sıra bazeen e benzeyen Asida yiyeceği tatlı olarak karşımıza çıkmaktadır.Beyaz undan yapılmaktadır.

Libya'da Eğlence ve Festivaller

Libya'da genellikle eğlenceler ve festivaller dini törenlere,geleneklerine ya da kültürlerine göre şekillenmektedir.

Aralık Ocak aylarında Acacus Festivali bulunmaktadır.Sahra çölünün tam ordasında bulunan Jebel Acacus bölgesinde çölü adeta aydınlatmaktadır.Gün batımında müzikler eşliğinde kutlanan geleneksel bir festivaldir.

Nalut Spring Festivali ise geceleri düzenlenir ve yöresel kutlamalar bulunmaktadır.Dans eşliğinde kutlanan bu festival 3 gün sürmektedir.Ayrıca bu festival baharı karşılama festivali olarakda anılmaktadır.