Menü

Bolivya


Bolivya

Başkent                        : Sucre

Nüfusu                          : 11. 410. 651

Yüzölçümü                   : 1. 098. 581 km²

Para Birimi                   : Boliviano (BOB)

Resmi Dil                      : İspanyolca +36 farklı dil.

Telefon Kodu                : +591

Saat Farkı                      : (UTC-4) Türkiye saati Bolivya saatinden7 saat ileridedir.

Konsolosluk Bilgileri    :Lima’da Büyükelçilik, Lapaz’da ise Fahri Konsolosluk bulunmaktadır.

Lima Büyükelçiliği

Adres                              : Calle Miguel Cervantes No504-510 San Isidro/ Lima/ Peru

Kıta                                 : Güney Amerika

Vize Durumu                  : Vizesiz/ 90 Gün

Bolivya Hakkında

Güney Amerika kıtasında yer alan Bolivya, çok uluslu bir ülkedir. Yukarı Peru olarak da adlandırılan ülkede doğal kaynakları bakımından oldukça zengindir.

Güney Amerika kıtasında Paraguay ile beraber denize kıyısı olan iki ülkeden biri olan Bolivya’ya yaşayan halkın %75’i yerli Bolivyalılardır. 

Brezilya, Paraguay ve Peru ile sınır komşusu olan ülkede 36 tane resmi dil bulunmaktadır. İspanyolca en yaygın olduğundan dolayı resmi olarak kabul edilen ilk dildir.  Quechua ve Aymara dilleri de İspanyolcadan sonra en çok konuşulan diller olarak resmi diller arasındadır

Bolivya ‘da Şehir içi Ulaşım?

Bolivya’nın genelinde ve resmi olarak yönetim merkezi olan La Paz’ave başkent Sure’de otobüsler en çok kullanılan ulaşım araçlardır. Bunun yanı sıra micro otobüsler, minibüsler ve truifs ismi verilen ortaklaşa kullanılan taksilerle ulaşım sağlanabilmektedir. Bolivya’da hizmet veren toplu taşıma araçları hepsi belirli bir güzergâhta hizmet vermektedir. Dilediğiniz noktaya ayrıca bireysel olarak da binebileceğiniz taksilerle de ulaşım sağlayabilirsiniz.

Bolivya’ ya Ne zaman ve Nasıl Gidilir?

Bolivya Ilıman iklim hakimdir bu nedenle de Bolivya’yı ziyaret etmek için en iyi zaman Mayıs ve Ekim arasıdır. Sıcaklık ve nem oranının dengeli olduğu bu dönemde hava sıcaklığı diğer zamanlara göre daha serindir.

Bolivya’ya Türkiye’den aktarmalı uçuşlarla seyahat edebilirisiniz. Amsterdam veya Lima’dan aktarma yaparak Bolivya’ya ulaşabileceğiniz gibi Amerika, Madrid, Frankfurt veya Peru üzerinden de seyahat edebilirisiniz. Size en uygun direk veya aktarmalı uçuşların hepsini ucuzauc.com web sitesi üzerinden Bolivya uçak bileti sorgulaması yaparak bulabilirisiniz. Bolivya seyahatinizi düzenlemek için tur hizmetleri operatörlerimizden de destek alabilirsiniz.

Bolivya ‘da Nerede Kalınır?

Bolivya’nın başkenti Sucre ve idari şehri ise La Paz’dır.  La Paz’ın daha turistik bir şehir olduğunu hatırlatalım. Bolivya’nın Oruro kenti karnavallarıyla, Tupiza şehri kırmızı kaya oluşumları, başkent ve ikinci önemli kendi ola Santa Cruz ise gece hayatıyla ön plana çıkmaktadır.

Tatil planınıza göre Bolivya’da butik otellerde, pansiyonlarda veya biraz daha konforlu lüks sayılan otellerde konaklayabilirsiniz. Tatil planınıza ve bütçenize en uygun Bolivya oteli için tur hizmetleri operatörlerimizle iletişime geçebilirsiniz.

Bolivya ‘da Gezilecek Yerler

Boivya’da gezmek için birçok tarihi yapı, müze ve doğal oluşum parkları yer almaktadır. Doğal kaynakları bakımından zengin olan bu ülke de doğal yer şekilleri ve göllerde oldukça dikkat çekicidir. Kırmızı kayalıkların bulunduğu tupiza Şehri, gece hayatıyla ünlü olan Santa Cruz ve karnavallarıyla dikkat çeken Oruro kenti de başkent Sucre ve idari merkez olan La Paz’dan sonra gezilecek yerler arasında yer almaktadır.

 Ayrıca, Cochabamba, Copacabana, Salar deUyuni,  Isla del Sol, Potosi, Titicaca’a gezebileceğiniz görmenizi önerdiğimi şehirlerdendir.

Bolivya ‘da Yemek kültürü

Bolivya’da yemek kültürü bölgesel olarak farklılık göstermektedir.  Ülkenin yüksek bölgelerinde et, patates ve pirinç daha çok tercih edilip, yöresel yemekler bu tatlar çevresinde şekillenirken, alçak kısımlarda tropikal yemekler ve lezzetler ön plandadır.

Bolivya’nın genelinde biftek önemli bir yer tutmaktadır. Vejeteryan beslenme şekli pek görülmemektedir.

Bolivya’nın genelinden söz edilecek olursa et ve patates bu mutfağı ve yemek kültürünü tanımlayan iki tat olarak karşımıza çıkar.

Bolivya’nın geleneksel tatlar arasında peynir ve yukkadan yapılan Cunape, muhakkak tatmanızı önerdiğimiz chorizos ise özel bir sos ile hazırlanan domuz sosisidir. Lomomontado adı verilen yumurta ve domatesle beraber servis edilen biftek fileto da yine önerilerimiz arasındadır.

Kurutulmuş lama eti ve biftekten yapılan patates kızartmasıyla beraber servis edilen Charquen’de yine tadabileceğiniz yöresel tatlar arasındadır.

Bolivya’da yemekler kadar içeceklerde önemlidir. Mate koko yapraklarından hazırlanan bitli çayıo yorgunluk giderici ve uyarıcı etkisi nedeniyle sıkça tüketilmektedir. Ayrıca kokteyl ve limonatalarda kullanılan siganyi isimli üzümlerin fermante edilen bir ürün olarak karşınıza çıkmaktadır.

Şarapları meşhur olduğu bu ülke de Arjantin ve Şili şaraplarını tadabilirsiniz.

Bolivya ‘da Eğlence ve Festivaller

Zengin ve karma bir kültüre sahip olan Bolivya’da yerel halk tarafından düzenlene festivallerde çok renkli ve eğlencelidir. Bolivya2nın en önemli festivali ise Oruro Karnavaldır. Şubat ayında düzenlenen bu karnavala uluslararası alanda katılım sağlanır. Reni kostümleriyle yöresel halkın geçit töreni, kendi kültürlerine ait birbirinden farklı simgelerin sergilendiği kostümlü geçit töreni, müzisyenler ve dansla eğlencenin tavan yaptığı bu karnaval boyunca da su savaşı yapılmaktadır.  Bu festivalin en güzel tarafı ve eğlenceli gösterisiyle iki baş dansçının sergilediği Lucifer ve Aziz Michael kılığına girdiği geçit. Yüzde fazla dansçının da şeytan kostümü giyerek bu iki dansçıya eşlik etmektedir. 

Bolivya’da düzenlenen Festivaller

1.  Şubat

  • Oruro Karnavalı- En büyük karnaval

2.  Mart

  •  Tarabuco- En büyük ikinci festival. Mart ayının üçüncü Pazar günü düzenlenir.

3.  Nisan

  • TheChiquitos Musical Renaissanse- Santa Cruz ve Chiquitos’da kiliselerde düzenlenen müzik festivalidir.

4.  Haziran

  • Fiesta del Grand Poder-
  • Aymara Yeni Yılı- 21 Haziran- Kış dönümü en uzun gece için sabah gün doğumuna kadar süren bir festivaldir.

5.  Temmuz

  • Fiesta Patronal- Temmuz sonunda düzenlenen bu karnaval Rio Karnavalına benzemektedir.

6.  Kasım

  • Dia de las Natitas- Kafatası Festivali- 9 Kasım

Bolivya ‘da Alışveriş

Bolivya’da alışveriş için koko çayı setlerinden satın alabileceğiniz gibi şarabıyla da ünlü bu ülke de şaraplarından da satın aşabilirsiniz. Daha ikonik bir şeyler arıyorsanız Orura kentinde düzenlenen festivalde şeytan Lucifer veya Aziz Michael’in simgelerinden de satın alabilriisniz. Yöreslekıyafetleri şapkalar da yine bu ülke de satın alabileceğiniz yöresel eşyalar arasındadır.

Alışveriş için yerel pazarlar ve butik dükkanları tercih edebilirisiniz.

Bolivya ‘da Bilmeniz Gerekenler

Bolivya’da hizmet veren bazı taksilerde taksimetre bulunmamaktadır. Bu nedenle de taksimetre olup olmadığını kontrol etmenizi ve ücret konusunda da anlaşarak taksileri kullanmanızı tavsiye ederiz.

Bolivya’da ziyaret edeceğiniz kısım eğer dağlık bölgelerse soğuk olabilir ve gece, gündüz sıcaklık farklı fazla olduğundan yanınıza buna göre kıyafet almanızı öneririz.

Bolivya’da yemek yediğiniz restoranda bahşiş bırakmak çok önemsenmemekte ve hesaba yansıtılmamaktadır. Yine de dilerseniz hesabın %10’u kadarbahşiş bırakmanız oldukça uygundur.

Bolivya da Aymara inancından kalan bir geleneğe göre kafataslarının ölen kişinin yedi ruhundan sonuncusu olduğuna inanılmaktadır. Bu nedenle de evlerde veya bazı yerler de kafatası görebilirsiniz. Bu durum gayet yaygın ve normal yadırgamanız durumunda ev halkı kırabilirsiniz. Farklı inanışlara saygılı olmak bu ülke de oldukça önemli.  

Oruro’da düzenlenen karnavalda su savaşı yapılmaktadır. Bu nedenle de yanınızda kuru kıyafetler bulundurabilirsiniz. Ayrıca su savaşından dolayı kızmak veya kavga etmek pek hoş karşılanmadığını da belirtelim. Islanmayı sevmiyorsanız bu karnavaldan uzak durmanızı tavsiye ederiz.

Bolivya’da dikkat etmeniz gereken en önemli şeyse İndio kelimesidir. Bu kelimenin anlamı yerli olup yerel halk tarafından aşağılayıcı olarak kabul edilmektedir. Bolivya’da farklılıklara saygılı olmanız gerekmektedir. Kelimelerinizi seçerken de bu nedenle dikkatli olmanızı öneririz.

Sıcakkanlı ve arkadaş canlısı bir halk olan Bolivyalılar ile iletişim kurakken” günaydın” ve “iyi akşamlar” demek çok önemli. Toplu taşıma araçlarında yaşlılara da yer vermekte gereklilik olarak görülmektedir.