Menü

Kırgızistan


Kırgızistan

Başkent : Bişkek

Nüfusu :   6,083 milyon (2016)

Yüzölçümü : 199.900 km²

Para Birimi : Kırgızistan somu

Resmi Dil :  Kırgızca, Rusça

Telefon Kodu : +996

Saat Farkı : (GMT+6) Türkiye Kırgızistan saatinden 3 saat geridedir.

Konsolosluk Bilgileri : ran Mahallesi, Turan Güneş Boulevard, Galip Erdem Caddesi No:25, 06450 Çankaya/Ankara'da Bulunmaktadır.

Kıta :  Asya kıtası
 

Kırgızistan Hakkında

Kırgızistan Türkiye'nin de üye olduğu Türk konseyi ve  Türksoy üyesinden biridir.Orta asya bölgesinde yer alır ve 199,951 kilomestekare yüzölümü bulunmaktadır.Ülkenin isminin geliş noktası eski çağlardan Kırk Boy isminden alındığı söylenmektedir.Kırgızistan doğal güzellikleri ve dağlarla çevreli bir bölgedir.Oldukça ihtişamlı olan dağlık alanlar spor sevenlerede ev sahipliği yapmaktadır.

Kırgızistan’ne Ne zaman ve Nasıl Gidilir?

Kırgızistan'a gitmek için en iyi dönemlerden mayıs ve ekim ayları arasıdır.Trekking yapmak isteyen gezginlerin ise haziran ve eylül aralarında gitmesi daha iyi olacaktır.Ancak ağustos ayında oldukça yoğun bir hal almaktadır.Ülkenin başkenti Bişkek bu dönem aralıklarında aşırı sıcak iklime sahip olmaktadır.Ve bu siz gezginleri rahatsız edebilir.Seyehat planlarını bu yönde ayarlamanız gerekebir.Bu sebepten ülkeyi ziyaret etmek için en ideal zamanlar ilkbahar ve sonbahar dönemleridir.

Türkiye'den Kırgızistan'a her zaman düzenli uçuş bulabilirsiniz.İstanbul'dan direkt olarak başkent Bişkek'e uçabilirisiniz.Direkt olarak gitmek yerine aktarmalı olarakta uçmanız mümkündür.Uçak korkusu ya da gezerek gitmek isteyenler için ise 7-10 gün süren tren seyehati de yapabilirsiniz.Bu yolculuk Moskova üzerinden gerçekteleşir ve aktarmalı bir yolculuktur.

Kırgızistannde Yemek kültürü

Kırgızların mutfağı genellikle et yemekleri oluşturmuştur.Göçeme bir kültüre sahip oldukları için yemek kültüründe bu olayları sıkça görmeniz mümkündür.Genellikle et yemekleri yemeyi tercih eden kırgızlar sebze ve meyvelerden oluşan yiyecekleride oldukça tüketmektedirler.Ancak göçebe bir hayatları oldukları için yiyecek kültürleri çok değişkenlik gösterir.

Kırgızların en meşhur ve en çok sevilen yiyeceklerinden biride Beshbarmak yani bizim dilimizle Beş Parmak olarak adlandırılır.Kırzgızlar bu yiyeceği ulusal yemek olarak ilan etmiş durumdadır.Bu yiyecek at ya da koyun etlerinden hazırlanmaktadır.Bir başka geleneksel yiyecek ise Şaşlık tır.Bu yiyecek Kırgızistan'ın her köşesinde bulabileceğiniz bir yiyecektir.İri koyun etlerini keserek şişlere geçirilir ve ekmek arasına koyularak karşınıza gelir.Oldukça alternatif bir yiyecektir.

Kırgızistannde Eğlence ve Festivaller

Kırgızistan'da göreceğiniz çoğu festivallerde göçebe hayatının kırgızlara kattığı kültürleri görmeniz oldukça kolaydır.Erkeklerde avcılık atçılık kadınlarda ise el işleri ve yemek sergileri gibi bir çok kültüre ev sahiğliği yapmaktadır.Ayrıca bu festivallerde bir çok ülkeden katılım almaktadır.

Ulusal at oyunları festivali her sene temmuz ayında yapılmaktadır.Alay bölgesinde düzenlenen bu festival Kırgızların yemekleride sunulmaktadır.