Menü

Haiti


Haiti

Başkent : Pourt-de-Prince

Nüfusu : 10. 604. 000

Yüzölçümü : 1. 098. 581 km²

Para Birimi : Lempira

Resmi Dil : Haiti Kreolesi ve Fransızca

Telefon Kodu : +502

Saat Farkı : (UTC-5) Türkiye saati ile Haiti saati arasında 8 saat fark vardır.

Konsolosluk Bilgileri : Santo Domingo Büyükelçiliği

Vize Durumu : Kapıda Vize/ 90 Gün
 

Haiti Hakkında

Karayip Denizi ile Kuzey Atlas Okyanusun arasında ve yer alan Haiti’nin batısında da Dominikan Cumhuriyeti vardır. Ayrıca Üniter Yarı Başkanlık sistemi ile yönetilen bir cumhuriyetidir. Haiti Karabiber’in önde gelen turizm merkezlerinden bir tanesidir. Başkentin sahip olduğu müzelerin her biri ülke tarihe dair pek çok şey barındırarak oldukça ilgi çekicidir. Haiti üç bölgeden oluşur birincisi başken Port au Prince nin dahil olduğu en yoğun nüfusa sahi olan Central Haiti’dir. İkinci bölge ise kumsalların olduğu Northern Haiti ve Tarihi bölgesi Southern Haitidir.Haitin sahip olduğu iki resmi dilden biri olan Fransızca daha çok yazı, basın ve yönetim alanlarında kullanılır. Kreole ise Fransızca ya benzeyen bir dildir ve kelimelerin pek çoğu Fransızcadan gelmektedir. Haiti de ki halkın büyük çoğunluğu Katolik’tir ve az bir orada da Protestanlar bulunur. Haiti tropikal iklimin etkisi altındadır ve hava yıl boyunca sıcaktır. Ülke ekonomisinde turizm büyük rol oynar ve ayrıca yerfıstığı, muz, şeker kamışı, patates ve pirinç de üretimleri arasındadır.

Haiti ‘de Şehir içi Ulaşım?

Haiti’de şehir içi ulaşım taksiler ve eski otobüsler ile yapılır. Ülkede taksilerin özel araçtan farkları yoktur. Ulaşımda kullanılan otobüsler ise kamyoneti andıran taptap’lerden be bunların otobüse benzeyen büyük versiyonların oluşur ve bunlardan başkada toplu taşımada kullanılan araç neredeyse yoktur.

Haiti ‘ye Ne zaman ve Nasıl Gidilir?

Haiti de tropikal iklim etkili olduğundan yağışlar yıl içinde aralıklarla olur. Bu yüzden ülkeye gitmek için en uygun zaman nemin aşırı fazla olmadığı ve havanın çok soğuk olmadığı mayıstan temmuza kadar olan zaman dilimidir.

Türkiye den Haiti’ye vizesi olarak gidilebilir. Türkiye den Haiti’ye direk uçuş yoktur ama aktarmalı olarak Fransa, Kanada veya Amerika’dan Haiti’ye gitmek mümkündür. Haiti’ye düzenlenen aktarmalı ve direk uçuşlara ait bütün sefer bilgilerine ucuzauc.com web sitesi üzerinden Haiti uçak bileti sorgulaması yaparak ulaşabilirsiniz. Sorgulama sonrasında Haiti uçak biletinizi dünyanın neresinde olursanız olun anında kredi kartınızla taksit imkânlarından da faydalanarak satın alabilirsiniz.

Haiti ‘de Nerede Kalınır?

Porto au Prince ve Cap Haitien gibi şehirlerde otel seçenekleri çoktur her bütçeye uygun oteller bulunur ayrıca pansiyonlar da hizmetinizde olacaktır.

Haiti’de gittiğiniz şehre göre size en uygun otel veya pansiyon seçenekleri için tur hizmetleri operatörümüzle iletişime geçebilirsiniz.

Haiti ‘de Gezilecek Yerler

Kuzey Haiti’deki Citadelle yapıların doğa ile iç içe girdiği, kalıntıları gezme keyfini yaşamak için mutlaka görülmesi gereken bir yerdir.

Haiti’nin kuzey kıyısında yer alan Labadee mavi ve yeşilin her tonun olduğu, kumsallarının beyaza yakın renkte olduğu bir plajdır. Koyda palmiyeler ve muz ağcıları ile birlikte çeşitli türlerde birçok tropik ağaç bulunmaktadır.

Port au Prince deki Pantheon Ulusal Müzesi ve Haiti Sanat Müzesi

Ülkenin güney doğusunda yer alan Jacmel şehrinde bulunan Bassin Blue de şelaleler ve onların göletlerini görebileceğiniz doğanın güzel bir köşesidir.

Port au Prince deki Haiti’nin en kalabalık ve tarihi pazarı iron market (Marche en Fer Pazarı) dir. Voodoo kültürü ile ilgili işleri görebileceğiniz ve alışverişinizi en eski tarihi kalıntılar ile yapabileceğiniz bir pazardır.

Haiti ‘de Yemek kültürü

Haiti mutfağı Afrika, Karayip ve Fransız mutfağının harika bir karışımıdır. Haiti’ye özgü baharatlar yemeklerde sıklıkla kullanılır. Kabrit Haiti’nin geleneksel yemeğidir ve keçi eti ile yapılır. Ayrıca dur riz jonjon ülkenin en güzel yemeklerinden biridir. Mantar ve pirinç karışımı ile hazırlanır. Haiti bir ada olduğu için balık ve kabuklu deniz canlıları ülke mutafında oldukça fazla yer alır. Tropikal iklime sahip Haiti’de tropikal meyveler ve meyve suları da oldukça fazla tüketilir.

Ülkenin bir başka geleneksel yemeği de Pate dir. Pate, biftek, tavuk, peynir ile hazırlanan bir yemektir.

Pirinç ve bezelye ile hazırlanan kızartılmış sinir otu ve geleneksel çorbaları joumou da ülkenin lezzetleri arasındadır.

Yerel içkilerin içindeki en eski ve en meşhur içki Barbancourt roumdur. Ayrıca yerel biraları ve papaya ile hazırlanan papye denilen bir tür milkshake de vardır.

Haiti ‘de Eğlence ve Festivaller

Gece hayatı hareketli olan Port au Prince de bar, kumarhaneler ve restoranlar gibi eğlence için birçok seçenek vardır ve akşamlarda dans gösterileri olur. Ülkeye ait olan pek çok içki denenmelidir.

Haiti’de insanlar canlı müziğe aşık ve karnaval dönemlerinde sokaklar çok sayıda müzisyen ve dansçı ile dolar. Karnaval dönemi oldukça renkli geçer ve eğlence gece de devam etmektedir.

  1. Ocak
    • Port au Prince Uluslararası Jazz Festivali – Haiti’nin kıyı kesiminde olan Jacmel şehrinde gerçekleşen festivale pek çok ülkeden müzisyenin katıltılır.
  2. Şubat
    • Haiti Creole Karnavalı
  3. Mayıs
    • Krik Krak Karnavalı – Haitili yazarların katıldığı ve hikâyelerin anlatıldığı festivalde müzik dinletileri de gerçekleşir
  4. Ağustos
    • Carifesta Karnavalı – Karayip sanatı, dansı ve müziğin tanıtıldığı bir festivaldir. Festivalde bir çok dansçı kendini göstermektedir.

Haiti ‘de Alışveriş

Haiti’de yerel birçok hediyelik eşya alternatifiniz olacak.  Turistler genellikle el yapımı ürünler de çeşit oldukça fazla olduğu Iron Marketi alışverişinizde tercih etmektedir. Haiti’de oldukça popüler olan hediyelik eşyalardan biride metal işler ve hasır şapkalardır. Haiti’de alışveriş yapan turistlerin bilmesi gereken bir unsurda ülkedeki yerel satıcıların kendilerine karşı biraz ürünlerin fiyatlarında biraz insafsız olabilecekleri ve bu yüzden alışveriş esnasında pazarlık yapmayı unutmamalarıdır.

Haiti ‘de Bilmeniz Gerekenler

Festival döneminde Haiti’de oteller oldukça doludur. Bu dönemde Haiti’ye gidecekseniz erken rezervasyon yapmanız sizin için faydalı olacaktır.

Haiti dünyanın en fakir ülkelerinden birisidir. Özellikle geceleri çok dikkatli olmalısınız. Haiti’de erkekler göz temasından kaçınmazlar ve kavga çıkartabilirler.

Haiti halkı ağır başlı bir halktır ve onlar için onurları çok önemledir. Haitililer ile iletişim kurarken onların gözlerinize bakmaktan asla sakınmazlar. Ayrıca ülke halkı için dostluk ve saygı son derece önemlidir.

Ziyaretçiler Haiti’de dolaşırken fotoğraf çekmek istediklerinde mutlaka izin almaları gerekmektedir. Gereksiz samimiyet den rahatsız olan Haitililer sizden kibar olmanızı bekler.

Haiti’de sıtma ve diğer bazı salgın hastalıklar ülkenin her yerinde olabildiğinden buraya gitmeden önce ülkeyi ziyaret edecek kişilerin uzman bir seyahat doktoruna görünmelerinde fayda vardır.