Menü

Svaziland


Svaziland

Nüfusu : 1,343 milyon

Yüzölçümü : 17.364 km²

Para Birimi : Güney Afrika Randı, Lilangeni

Resmi Dil : İngilizce, Swati Dili

Telefon Kodu : +268

Saat Farkı : (GMT+2) 1 saat fark. Türkiye saati Svaziland saatinden 1 saat ileridir.

Konsolosluk Bilgileri : Pretorya Büyükelçiliği'nin görev bölgesindedir.

Kıta : Afrika

Vize Durumu : Vizesiz / 30 gün
 

Svaziland Hakkında

Svaziland Krallığı, Afrika kıtasının güney tarafında yer alır ve kıtadaki en küçük ülkelerden biridir. Swazi dilinde Umbuso weSwatini olarak adlandırılan ülke aynı zamanda Eswatini ya da Kangwane olarak da isimlendirilmektedir. Ülke, Afrika’daki en sıcak ve kibar insanlarının yaşadığı bir yerdir. Aynı zamanda en barışçıl olan ülkelerden biri sayılır. Svaziland, kralın eşleriyle ve kadınlarıyla oldukça ünlüdür. Bununla birlikte mutlak monarşi ve krallıkla yönetilen nadir ülkelerden biridir.  

Ülkenin sadece kuzeydoğu taraftaki komşusu Mozambik ile sınırı vardır. Ülke bu sınır haricinde Güney Afrika ile çevrelenmiştir ve ülkenin denize kıyısı yoktur. Doğal yaşamı kendi yerinde görmek, farklı kültürlere tanıklık etmek ve keşfedilmemiş yerleri keşfedebilmek isteyenler için Svaziland doğru bir gezi adresi olabilir. Svaziland topraklarının çok uzun zamanlardan bu yana yerleşime açık olduğu görülmektedir. Erken Taş Devri’ne ait olan eserlerin bulunması da bu durumu desteklemektedir. Svaziland, on dokuzuncu yüzyılda İngilizler ’in işgali altında olmuştur. Ülke, 1968 senesinde ise bağımsızlığını ilan etmiştir. Bu topraklar Afrika’daki en küçük ikinci ülke topraklarıdır. Svaziland aynı zamanda dünyadaki en fakir ülkelerden sayılır. Bu tabloda ülke kralının lüks içinde bir hayat sürmesi halkın ayaklanması için en önemli sebeplerden biri olmaktadır.

Svaziland, dört idari bölgeye ayrılmış durumdadır ve kırk ilçeden meydana gelir. Dikkat çeken nokta ise bu ilçelerin her bir tanesinin, bir kabile reisi tarafından yönetilmesidir. Svaziland bölgeleri; Hhohho, Lubombo, Shiselweni ve Manzini’dir. Mbabane, ülkenin başkentidir ve oldukça önemlidir. Diğer önemli şehirlerse; Manzini,Nhlangano ve Siteki olmaktadır.

Svaziland’daŞehir içi Ulaşım

Svaziland küçük bir ülkedir. Bu durum ulaşımda oldukça avantaj sağlamaktadır. Kombı isimli küçük dolmuşlara veya otobüslere her an ulaşılabilmektedir. Afrika geneli düşünüldüğünde Svaziland araçlarının daha düzgün olduğu görülmektedir. Svaziland gezisinde ulaşım için araç kiralamak da bir seçenek olabilir. Ancak yollarda dikkatli olunmasında fayda vardır. Ayrıca çoğu kişi Svaziland’a giderken tur kapsamında olmayı da tercih etmektedir. Ülkeye turla gidildiğinde hem ulaşım hallolur 

hem de gezilecek yerler açısından kolaylık sağlanır. Tüm bunlarla birlikte dileyen kişiler taksi kullanımını da tercih etmektedirler.

Svaziland’a Ne zaman ve Nasıl Gidilir?

Svaziland’daki iklim durumu Türkiye’ye göre ters şekildedir. Kasım-mart ayları arasındaki dönem yaz dönemidir ve bu dönem en yağışlı dönem olarak bilinir. Bu dönemdeki hava sıcaklığı ise ortalama 20 derece civarındadır. Kış mevsimi ise mayıs-ekim ayları arasında yaşanmaktadır ve bu dönemde yağışlar azdır. Bu dönemin sıcaklık ortalaması ise 13 derece civarlarındadır. Aslında kış mevsimi sayılan mayıs-ekim arası dönem, ülkeyi ziyaret etmek için en ideal zamanlardan biri olarak görülmektedir. Bu dönemin yağışsız olması büyük avantajdır.

Svaziland’a ülkenin komşuları durumunda sayılan Mozambik’ten veya Güney Afrika Cumhuriyeti’nden kara yoluyla gidilebilmektedir. Ancak bu yolculuk şekli uzun ve masraflı olabilir. Ülkenin başkenti olan Mbabane ’de havaalanı vardır ve ülkeye buradan ulaşmak da mümkündür. Buraya aktarmalı bir şekilde ulaşım sağlanabilir.  

Svaziland’da Nerede Kalınır?

Svaziland’daki konaklama yerlerinin fiyatları ne çok ucuzdur ne de çok pahalıdır. Orta düzeyde bir ücret olduğu söylenebilir. Tabi güzel ve lüks bir otelde kalmak isteyenler bu orta bütçeyi biraz daha aşmak durumundadırlar. Ya da bunun tam tersi olarak, otel yerine pansiyonda kalınarak konaklama bütçesi daha da aşağıya çekilebilir. Başkentte yer alan Mountain Inn, Reillys Rock Hilltop Lodge ve Foresters Arms doğanın koynunda konaklama imkânı sunan kaliteli yerlerdir.

Svaziland’da Gezilecek Yerler

Svaziland’da tarihi gezi anlamında çok yüksek şeyler beklenmemelidir. Svaziland daha çok farklı kültürüyle ve doğal alanlarıyla ünlü bir ülkedir. Hlane Royal Ulusal Parkı, ülkede gezilecek yerlerden bir tanesidir. Burası ülkedeki en büyük parktır ve turistler tarafından oldukça sık ziyaret edilmektedir. Svaziland demek aynı zamanda vahşi yaşam alanları demektir ve bu alanda gezilecek yerlerden biri de Millwane Vahşi Yaşamı Koruma Alanı olmaktadır. Burada en yoğun ilgi soyu tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan siyah gergedanlardadır.

Ülkede gezilecek yerler denildiğinde akla ilk gelen yerlerden biri de başkent Mbabane olmaktadır. Burası aynı zamanda ülkenin en büyük kenti olma özelliği taşımaktadır.  Mdimba Dağları ile Polinjane Nehri çevresine kurulmuştur. Başkentte ülke kültürünü ve doğasını tanımak mümkündür. Mkhaya Endangered Species, harika bir Afrika yaban hayatı deneyimi sunmaktadır. Şehrin içinde mükemmel bir koruma alanı olarak hizmet verir. Özellikle nesli tükenmek üzere olan hayvanlar için bir sığınak konumundadır. Burada antilop, manda, siyah gergedan, zebra, samur, beyaz gergedan gibi pek çok hayvan görülebilmektedir. The Mdzimba Trail ve The Lobamba Trail, Svaziland kültürüne tanıklık etmek ve hasır kulübe keyfi yaşamak için ideal olan yerlerdir. Başkentteki bir diğer önemli nokta da de Indingilizi Gallery olmaktadır. Svaziland sanatını merak edenler için harika bir adrestir. Başkentte yer alan kapalı çarşı da mutlaka görülmelidir.

Lobamba, ülkedeki en büyük ikinci kenttir. Bu kentte görülecek yerler; Royal Kraal,Parlamento Binası, Büyük Embo Eyalet Sarayı, Somhlolo Stadyumu, Kraliyet Köyü ve Ulusal Müze’dir. Ülkenin en büyük şehirlerinden biri de Manzini’dir. Mantenga Kültür Köyü, Homestead ve Manzini ’deki pazar mutlaka ziyaret edilmelidir. Burası pazarıyla çok ünlüdür. Bu pazardaki satıcıların büyük kısmı kadındır. Hatta neredeyse hiç erkek yoktur. Sibebe, başkente on kilometre mesafede yer alan granit bir dağdır. Bu dağ, dünyadaki en büyük granit plütonu olmaktadır. Dağa tırmanmak ve farklı bir adrenalin deneyimi yaşamak hayli keyifli olmaktadır. Mbuluzi Oyun Parkı, en çok safari meraklıları için 

idealdir. Çünkü burada çok sayıda hayvan ve bitki türü yer alır. Burada vahşi hayvanlar çok daha yakınan görülebilir.

Mantenga Koruma Alanı, ülkede görülecek başka bir yerdir. Burası 725 hektarlık bir alandır. İçerisinde çok sayıda hayvan ve bitki türü yer alır. Ayrıca burada ülkedeki en büyük şelale olan Mantenga Şelalesi yer alır. Zaten bu alanı oldukça ünlü yapan da bu şelaledir. Tüm bunların yanı sıra 1850’li yıllarda kurulmuş olan Mantenga Köyü de ülke tarihi ve kültürü açısından harika bir yerdir. Ülkede görülecek ilginç yerlerden biri de Mpaluzi Kasabası yakınında yer alan dev ayak izidir. 120 cm uzunluğunda olan bu dev ayak izine göre bir dev boyu hesaplandığında, ortaya 8-9 metre gibi bir uzunluk çıkmaktadır. Ancak buradaki ayak izinin ne zaman olduğu ve hangi canlı tarafından yapıldığı bilinmemektedir. Burası, Svaziland seyahatinde olanların sıklıkla uğradığı bir alandır.

Svaziland’da Yemek Kültürü

Ülke mutfağında vahşi hayvan etiyle birlikte mısır da ön planda olan bir besindir. Ayrıca yemeklerde sıklıkla ekşi süt, avokado ve yer fıstığı kullanılır. Yerel tatları deneyimlemek isteyenler restoranlardan faydalanabilirler. Sokak aralarında yer alan tezgahlarda da bu tatları bulmak mümkündür. Chicken Dust, denenmesi gereken yerel tatlar arasında en meşhur olanıdır. Swazi Güveci de oldukça meşhur bir yemektir.

Svaziland’da Eğlence ve Festivaller

Svaziland’da canlı bir gece hayatı yoktur. Ancak çok sayıda oyun alanı vardır. Lugogo Sun ve Royal Swazi Spa gidilebilecek oyun alanlarından en bilindik olanlardır. Ancak gece hayatını deneyimlemek isteyenler başkentteki otellerin barlarından faydalanabilirler. Yine başkentte yer alan küçük gece kulüpleri de gece hayatı için alternatif oluşturan yerlerdir.

Svaziland’da düzenlenen festivaller;

1.  Mayıs

  • Svaziland Sanat Festivali

2.  Ağustos

  • Svaziland Dans Festivali Reed Dance / Bu festival ülkedeki en önemli etkinliktir. Ayrıca bu festivalde ülkenin kralı, dans eden kızlar arasından eşlerini seçmektedir. Festivalde on binlerce bakire kız dans eder ve kral her yıl bu kızlar arasından yeni eşini seçer.

3.  Aralık

  • Incwala Kingship Festivali / Eğlenmek ve aynı zamanda ülke kültürünü tanımak için ideal bir etkinliktir.

Svaziland’da Alışveriş

Ülkede alışveriş yapılırken en yoğun ilgi, yerel hediyelik eşyalara gösterilmektedir. Cam ürünler, ahşap heykeller, mumlar ve el yapımı olan çantalar oldukça meşhurdur. Mbabane Market,Swazi Candles ve Traditional Swazi Craft Market alışveriş yapmak için tercih edilebilecek dükkanlardır. Ayrıca ülkenin Manzini kentindeki pazar da epey ünlüdür. Pazardaki satıcıların çoğu kadındır ve bu pazar ülkenin büyüklüğü düşünüldüğünde oldukça etkileyici olmaktadır.

Svaziland’da Bilmeniz Gerekenler

Ülkede çok geniş toprak arazileri vardır ancak bu toprakların çoğu üst kesimdeki kişilerindir. Svaziland’da son yıllarda tarımdan endüstri alanına bir geçiş olduğu görülmektedir. Svaziland 

nüfusunda yüzde elli beş oranında Protestan bulunur. Devamında ise Müslümanlar ve Roma Katolikleri gelir. Geriye kalan kesimse yerel inançları olan kişilerden oluşmaktadır. Ülkedeki güvenlik seviyesi genel anlamda altlardadır. Bu nedenle özellikle geceleri yalnız başına dolaşılmamaya dikkat edilmelidir. Ülkede en fazla işlenen suçlar arasında kapkaç ve hırsızlık gelir.

Svaziland, HIV/AIDS virüsü bakımından, en büyük risk grubunda olan yerdir. Ülkede var olan diğer salgın hastalıklarsa tüberküloz ve sıtmadır. Bu sebeple ülkeye gitmeden evvel muhakkak aşı olmak gerekir. Svaziland, en kısa ömürlü olan insanların yaşadığı ülkedir. Ülkedeki ortalama ömür 32 yıldır. Ülkede sokak satıcılarından mümkün mertebe yiyecek alınmamasına dikkat etmek gerekir. Ancak yine de alınacaksa, alınan yiyeceklerin taze olduğundan emin olmak gereklidir. Svaziland halkı, diğer Afrika ülkelerindeki kişilere göre çok daha güler yüzlüdürler ve yardımseverdirler.

Ülkedeki en önemli gün, 6 Eylül Bağımsızlık Günü’dür.