Menü

Tunus


Tunus

Nüfusu : 11,4 milyon

Yüzölçümü : 163.610 km²

Para Birimi : Tunus Dinarı

Resmi Dil : Arapça

Telefon Kodu : +216

Saat Farkı : (GMT+1) 2 saat fark. Türkiye saati Tunus saatinden 2 saat ileridir.

Konsolosluk Bilgileri : Tunus Büyükelçiliği görev bölgesindedir.

Kıta : Afrika

Vize Durumu : Vizesiz / 90 gün
 

Tunus Hakkında

Tunus Cumhuriyeti veya kısa şekliyle ifade edilirse Tunus, Kuzey Afrika’da yer almaktadır. Akdeniz’e kıyısı bulunan bu Arap İslam ülkesinin kurucusu Habib Burgiba’dır. Ülkenin batı tarafında Cezayir, doğu tarafında Akdeniz ve Libya, kuzey tarafında da Akdeniz yer almaktadır. Ülkenin güney tarafındaki oldukça geniş bir alanı Sahra Çölü kaplamaktadır.

Tunus tarih boyunca Roma, Fenike, İspanya, Osmanlı ve Fransa gibi devlere ev sahipliği yapmış olan bir ülkedir. Ülke 1881 senesinde Osmanlı’dan Fransa’ya geçmiştir. Habib Burgiba bağımsızlık mücadelesi başlatmıştır ve ülke 1956 yılında bağımsızlığını ilan etmiştir. Tunus, günümüzdeki Kuzey Afrika ülkeleri arasında en laik ve demokrat olan ülkedir. Ülke, 23 bölgeye ayrılmış şekilde yönetilmektedir. Ülkenin başkenti, ülkeyle aynı isimde olan Tunus şehridir. Ülkedeki resmi dil Arapçadır. Bunun yanı sıra ticarette, basılı yayında ve eğitimde Fransızca dili de konuşulmaktadır.

Tunus’ta Şehir içi Ulaşım

Tunus’ta bulunan sürede ulaşım için genellikle taksiler ve otobüsler tercih edilmektedir. Ülkedeki toplu taşıma oldukça yaygındır ve bu ulaşım şeklinde fiyatlar da uygundur. Sadece tüm bilgiler Arapça olarak yazıldığından dolayı bu kısımda zorlanılabilir. Taksimetre kullanımı yaygın olduğundan dolayı taksilerde de herhangi bir zorluk yaşanmamaktadır. Yine de taksicilerin fazla ücret koparma konusundaki davranışlarına dikkat etmek gereklidir. Ayrıca uzak mesafelere yapılan gezilerde günlük olarak düzenlenen turlardan faydalanılabilir. Şehir içi ulaşımda Tramvay kullanımı da uygun bir yolculuk şekli olabilir. Bazı şehirlere yapılan tren seferleri de mevcuttur. Tüm bunların yanı sıra araba kiralamak da tercih edilen bir ulaşım şekli olmaktadır.

Tunus’a Ne zaman ve Nasıl Gidilir?

Tunus hem çöl hem de Akdeniz iklimine sahip olan bir ülkedir. Bu nedenle eğer ülkeye deniz tatili için gidilecekse yaz sezonu tercih edilmelidir. Eğer ülkedeki çöl bölümü ziyaret edilecekse de ülkeye gitmek için en ideal ay kasım ayı olmaktadır. 

Tunus’a ulaşım kolaydır. Her şeyden önce bu ülkeye giderken aktarma yapılmasına gerek yoktur. Yaklaşık olarak üç saate yakın bir sürede Tunus’un başkentine direkt olarak gidilebilmektedir. Ülkeye direkt olarak yapılan uçuş seferleri olsa da bazı kişiler aktarma yaparak da gitmeyi tercih etmektedir. Ayrıca Fransa, İtalya ve Malta’dan ülkeye feribot seferleri düzenlenmektedir.

Tunus’ta Nerede Kalınır?

Ülkede konaklama yapmak için çok fazla seçenek bulunur. Ancak buradaki püf nokta, otel markasının uluslararası olmasıdır. Yani ülkedeki yerli oteller tercih edildiğinde beklentilerin daha altında bir hizmetle karşılaşılabilir. Konaklama fiyatları ülke genelinde uygun seviyelerdedir. Ancak bu durum elbette istisna barındıran bir durumdur. Ülkenin başkentinde konaklama olanakları daha sınırlı bir haldedir. Konaklama konusundaki bolluk daha çok turistik yerlerde var olmaktadır. Otel dışında ülkede konaklama yapılacak Bedevi çadırları bulunur. Bu çadırlarda kalmak hem farklı hem de ilginç bir deneyim olabilir.

Tunus’ta Gezilecek Yerler

Afrika’nın incisi olarak bilinen Tunus, çöl sarısıyla Akdeniz mavisinin birleştiği bir ülkedir. Bu topraklarda tarihin en büyük imparatorlukları binlerce iz bırakmıştır. Haliyle de bu topraklarda oldukça zengin eserler yer almaktadır. Tunus aynı zamanda muhteşem sahilleriyle de anılan bir ülkedir. Ülkedeki sahiller, Sahra Çölü, antik kalıntılar, renkli şehirler ve pazarlar, kültürel geçmiş ve mimarinin en güzel örnekleri gelen ziyaretçileri büyüler niteliktedir. Tunus, küçük yapısına rağmen aranılan her şeyi sunan bir ülkedir. Ülkede gezilecek yerlerden birisi Bordo Ulusal Müzesi’dir. Burası, Tunus tarihinin izlerini yansıtan oldukça önemli bir yerdir. Öyle ki bu kurum, ülkedeki arkeolojik kazıların neredeyse bütün buluntularına ev sahipliği yapmaktadır. Müzede ‘’Mavi Kuran’’ gibi ünlü eserlere, seramik koleksiyonlarına, Roma İmparatorluğu’na dair koleksiyonlara, heykellere ve daha pek çok kıymetli esere yer verilmiştir. Tunus seyahatinde mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir.

Sidi Ukba Ulu Camii, ülkenin en meşhur ibadethanesidir. Kayrevan Ulu Camii veya Seydi Ukba Ulu Camii diye de bilinmektedir. Bu cami, İslam mimarisine ait olan en gösterişli ve en tarihi yapılardan biridir. 670 yılında inşasına başlanan cami 720 senesinde tamamlanmıştır. Ayrıca camiye dokuzuncu asrın sonuna dek sürekli eklemeler yapılmıştır. Tunus’un en önemli tarihi yerlerinden bir tanesidir. El Kantaoui Limanı, ülkede görülecek başka bir yerdir. Burası Susa isimli turistik merkezde yer alan bir limandır. 1979 senesinde inşa edilmiş olan ve çok amaçlı bir kullanıma sahip bulunan yapay bir limandır. Liman; yamaç paraşütü, golf ve su kayağı gibi çeşitli aktivitelere ev sahipliği yapmaktadır. Sousse Medina, 800-909 yıllarında oluşturulmuş olan tarihi bir kasabadır. Burası Arap-Müslüman şehirciliğini yansıtan en iyi bölgelerdendir. Bölgedeki dini yapılar, şehrin surları ve diğer yapılar mutlaka görülmelidir. 1951 senesinde kurulan Susa Arkeoloji Müzesi de ülkede görülecek bir diğer noktadır. Burası, dünyadaki en büyük ikinci mozaik koleksiyonlarının ev sahibidir. Tarih meraklıları için harika bir yer olan bu müze, MÖ yedinci yüzyıldan MS ikinci yüzyıla dek olan zengin öğelere sahiptir. Ayrıca müzede yer alan heykeller de oldukça ilgi görmektedir.

El-Zituna ya da diğer bir ismiyle Al-Zaytuna Camii, ülkedeki en önemli ibadethanelerdendir. Devasa bir alana sahiptir. Camiyi 160 otantik sütün tutmaktadır. Ayrıca burası İslam tarihindeki ilk ve en büyük olan üniversitelerin birine de ev sahipliği yapmıştır. Caminin kurulu olduğu alan beş bin metrekarelik bir alandır. Pek çok meşhur bilgin burada eğitim görmüştür. Bu cami hem mimarisi hem de taşıdığı önemle Tunus seyahatinde görülecek yerler arasındadır. Hammamet, ülkedeki önemli kasabalardan biridir. Burada harika plajlar ve su sporları merkezleri yer alır. Öyle ki burası yaz turizminde ilk sıradadır. Tunus seyahatinde bu bölgeye mutlaka gidilmelidir. Burada hem tarihi yapılar keşfedilebilir hem de muhteşem sahilin tadı çıkarılır. Ichkeul Gölü, gezilecek bir diğer noktadır. 85 kilometrelik olan 

göl, Ichkeul Milli Parkı'ndaki önemli alanlardandır. Her sene kaz, ördek, leylek ya da flamingo gibi hayvan türlerinin geçiş ve duraklama noktası olmaktadır. Atlas Dağları ise her sene milyonlarca turistin uğradığı bir alandır. Sıradağların doruk noktası 4.167 metreyi bulmaktadır. Muhteşem vadiler ve geçitler insanı büyülemektedir.

El-Griba Sinagogu, turistik bir yer olan Cerbe Adası’nda bulunur. Burası, 2000 yıllık bir Yahudi ibadethanesidir. Ayrıca burası sadece Tunus’un değil Afrika kıtasının en antik sinagogudur. Buram buram tarih kokan yapı harika bir mimariye sahiptir. Medina de Tunis, pek çok hediyelik eşya dükkanının yer aldığı bir bölgedir. Bölgede alışveriş yapmak oldukça keyiflidir. Ayrıca burada yer alan Panorama Binası da görülecek yerlerden biridir. Osmanlı’dan kalma olan bu yapıdan Tunus’u kuşbakışı görmek harikadır. Habib-Bourguiba Caddesi, daha nizami ve Avrupai düzende olan bir yerdir. Ancak bu cadde gezilirken güvenlik nedeniyle ara sokaklara çok fazla girmemekte fayda vardır.

Başkentte yer alan Aziz Vincent de Paul Katedrali de görülmesi gereken önemli yapılardandır. On dokuzuncu yüzyılda inşa edilmiş olan bu yapı Fransız koni dönemindendir. Yapı, mimarisiyle oldukça dikkat çekmektedir. Başkentte yer alan Belvedere Parkı, görülecek bir diğer alandır. 1910 senesinde ziyarete açılan park, en güzel şehir parkı olarak bilinir. Cap Bon, ülkenin kuzeydoğu tarafında yer alır ve” Tunus’un Bahçesi” diye bilinir. Burası oldukça popüler olan bir turist yeridir. Bölge içinde termal kaplıcalar, harika bir deniz, ağaçlar ve tarihi yapılar yer alır. Ülkede yer alan Kartaca kenti de tam manasıyla turistik bir kenttir. Bu kentte pek çok tarihi yapı vardır ve bu yapıların çoğu UNESCO koruması altındadır. Kartaca Harabeleri ve Müzesi görülmesi gereken yerlerden biridir. El-Jem ise Roma kültürünün, Afrika üzerindeki en etkileyici olan örneğidir. Bu şehir, haç etrafında kurulmuştur ve düzeni de tipik Roma şehirleri gibidir. Öyle ki burası Roma’da yer alan Colosseum’un bir benzeridir.

Matmata, Yıldız Savaşları film setinin görülebileceği bir yerdir. Ayrıca Matmata, bir Berberi şehridir. Burada dünya üzerinde çok örneğinin görülemeyeceği mağara evler bulunur. Bu evler bir tepe üstüne çukur kazılarak oluşturulmuştur. Bu çukurlarda da birden fazla mağara meydana gelmiştir. Dışarıdan bakıldığında hiçbir şey görülmez. Zaten bu evlerin yapılma amacı da budur. Ancak içeride bazı mağaralar tünellerle birbirine bağlanmış haldedir. Yani o kadar kompleks bir yapı vardır. Matmata’nın yakınında ise Douz şehri yer alır ve burada develerle çöl safarisi yapmak mümkündür. Ülkede yer alan Bulla Regia, Roma kalıntılarından biri olmaktadır. Burası oldukça ilginç olan bir yerdir. Romalılar sıcakla baş etmek adına yerin altına villalar yapmışlardır. Yapılan bu yerlerse günümüze dek kusursuzca korunmuştur. Yani buraya gittiğinizde her şeyin yerli yerinde olduğu gerçek bir Roma şehrinde gezmiş olacaksınız.

Tunus’ta Yemek Kültürü

Ülkede Türk mutfağına yakın tatlar bulmak mümkündür. Ayrıca yemeklerde baharat ve acı da kullanılmaktadır. Ülkenin genel yemeklerinin başında kuskus gelir. Kuskus, bir tür bulgur salatasıdır. Kefta olarak bilinen yemek bizlerin de bildiği köftedir. Ayrıca falafel gibi bilindik lezzetler de Tunus’ta sıklıkla yer almaktadır. Harisa, Tunus’un biber salçasıdır ve kendine özgü bir tada sahiptir. Bu salça denenmeden ülkeden dönmek olmaz. O derece meşhur bir tattır. Ülkede deve eti de özeldir ve pek çok festivalde ya da organizasyonda yemekler için deve eti tercih edilmektedir. Toprak altında dinlendirilen deve etlerinin sunumu oldukça iddialıdır.

Tunuslular kahvaltıyı oldukça iyi yaparlar ve bundan çok hoşlanırlar. Kahvaltıda reçelli veya tereyağlı ekmek, zeytin, yoğurt ve yumurta tüketirler. Hatta Tunus halkı zeytini fazlasıyla sevmektedir ve neredeyse her öğün tüketmektedir. Ojja isimli yemek ülkede meşhur olan bir diğer lezzettir. Koyun ya da kuzu etinin domates, çırpılmış yumurta, harissa sos ve biberle beraber hazırlanmasından yapılır. Yeteri kadar acı bir yemektir. Ülkede en sık kullanılan besinler arasında hurma ve badem de yer almaktadır. Bu iki besin ülkede sıkça yetiştirilmektedir. Ülkede ne içilir sorusunun en popüler cevabı 

nane çayıdır. Mint tea olarak istendiğinde kolaylıkla ulaşılabilir. Neredeyse her kafede bulunan bu çay fazla şekerli bir tada sahiptir. Ancak denenebilecek ilginç lezzetlerdendir.

Tunus’ta Eğlence ve Festivaller

Tunus, gece hayatı bakımından çok zengin olan bir ülke değildir. Ancak bu ülkede eğlenmek için buna ihtiyaç duyulmayacak kadar çok aktivite vardır. Doğa turları, tarih-kültür gezileri, spor aktiviteleri ve turistik merkezlerde yapılan eğlenceler oldukça keyifli vakit geçirilmesini sağlamaktadır. Başkentte bulunan Blanko Kitesurfclub, eğlenmek isteyenlerin sıklıkla ziyaret ettiği bir yerdir. Fruguia Park ise Hammamet’te yer alır ve burada neşe dolu bir güç geçirmek mümkündür.

Ülke festival bakımından zengindir. Mesela Tunus Medine Festivali, her sene Ramazan ayında yapılır ve oldukça geniş çağlı bir festivaldir. Festivalde sinema gösterimleri, konserler ve törenler yer almaktadır.

Tunus’ta düzenlenen festivaller;

1.  Mart / Oasis Bölgesi Festivali: Oasis, Tunus’ta yer alan en yüksek dağdır ve bu bölgede her yıl festival düzenlenmektedir. Tunuslu şair Abou El Kacem Chebbi’nin anıldığı festivalde aynı zamanda Tamerza kültürüne dair etkinlikler yapılır.

2.  Temmuz- Ağustos / Uluslararası Kartaca Festivali: Festival temmuz ayının ortalarında başlar ve ağustos ayında da devam eder. Oldukça ünlü isimlerin eşlik ettiği bu organizasyon Kartaca’daki antik Roma Amfi Tiyatro’sunda gerçekleşir.

3.  Temmuz- Ağustos / Uluslararası Ulysse Festivali: Bu organizasyon da temmuz ayında başlar ve ağustos ayında sona erer. Festival süresince yerel oyuncular ile müzisyenlerin ve görsel sanatçıların etkinlikleri düzenlenmektedir.

4.  Aralık / Uluslararası Sahra Çölü Festivali: Bu festivalde Tunus’taki en eski ve en popüler olan festivaldir. Deve Festivali olarak da bilinen bu etkinlik Tunus kültürünün tanınması amacıyla oldukça önemlidir. Festivalde Arap atı ve deve yarışları yapılır. Ayrıca şiir yarışması gibi etkinlikler düzenlenir.

Tunus’ta Alışveriş

Ülkedeki geleneksel çarşılara souk ismi verilir. Her souk, belli bir ürün grubu üstünde yoğunlaşmıştır. Yani bizim ülkemizdeki tahtacılar çarşısı ya da bakırcılar çarşısı gibi düşünülebilir. Jemaa Ez-Zeytouna Caddesi etrafında yer alan souklarda oldukça fazla hediyelik eşya seçenekleri bulunmaktadır. Ülkede yer alan bir diğer önemli alışveriş yeriyse Habib Bourguiba Caddesi olmaktadır. Buralardan alınan en popüler ürünler; farklı aromalara sahip zeytinyağları, deri çanta ve terlikler, hurma ve seramik kaplar olmaktadır.

Genel olarak Tunus’un sokak aralarında çok fazla pazar kurulur. Buralardaki yerel ürünler incelenebilir. Hammamet, çok turist çeken bir yerdir. Bu nedenle bu bölgede de hediyelik eşya bulmak oldukça kolaydır. Medina’da da son derece otantik ürünler bulunabilmektedir. Özellikle burada yer alan Berberi çömlekleri son derece ünlüdür. Ülkede alışveriş yaparken pazarlık edilebilir.

Tunus’ta Bilmeniz Gerekenler

Tunus’tayken sokaktaki çocuklar size herhangi bir şey vermek isteyebilir. Ancak bunları almamakta fayda vardır. Çünkü hediye gibi verilen bu ürünlerin parasını sizden isteyebilirler. Benzer durum 

mağazalarda da geçerlidir. İkram diye sunulan pek çok şeyin altında alışveriş beklentisi vardır. Ülke genelinde özel ve değerli eşyalara dikkat etmekte fayda vardır. Ülkede çöle yakın yerlerde konaklama yapılacaksa akrep veya yılan benzeri canlılara dikkat edilmelidir. Yanınızda sinekler ve böcekler için ilaç bulundurmanızda fayda vardır. Ayrıca ülkede çeşme veya hayrat sularından içilmemelidir. Tunus halkı alışık olsa da turistler için sakıncalı olabilir.

Tunus halkının yaklaşık olarak %98 gibi bir oranı Müslümandır. Kalan kesimde ise Museviler, Hristiyanlar ve diğer inançlara sahip olan kişiler bulunur. Ülkenin belli bölümünde çöl yer alsa da ülkenin ekonomisi tarım temellidir. Çünkü ülkede çöl haricinde olan topraklar, tarım için son derece uygundur. Ülke, zeytin alanında dünya çapında önemli bir yere sahiptir. Ülkede hayvancılık da yapılmaktadır. Ayrıca son yıllardaki turizm hareketlenmesi de ülke ekonomisine oldukça katkı sağlamaktadır.

Tunus’ta hem tarihi yaşam hem de modern yaşam bir aradadır. Halk, insan ilişkilerinde sıcak kanlıdır ve turistlere de oldukça güler yüzlü davranır. Elbette her bölge için durum aynı değildir. O nedenle temkinli olmakta fayda vardır. Tunus’ta yeni yapılanmalar var olsa da eski değerler oldukça iyi korunur. Ayrıca ülkede pazarlık yapmak olmazsa olmazlardandır. Sadece taksi kullanımında bu durum geçerli değildir. Taksiciler pazarlık yapmak isterlerse kabul edilmemelidir. Taksimetre açılması istenmelidir. Ayrıca ülke genelinde bir işletme sahibi ya da garson geç kaldıysa, bu kızılacak bir durum olarak görülmez. Bu gayet normal karşılanan bir durumdur. Tunus sağlık sistemi için genel olarak iyi denilebilir. Ülkedeki doktorların birçoğu eğitimlerini Fransa’da almışlardır.

Tunus’taki önemli günler ve tatiller;

1 Ocak Yeni Yıl / 14 Ocak Devrim ve Gençlik Günü / 20 Mart, Mart Ekinoksu / 20 Mart Bağımsızlık Günü / 9 Nisan Şehitler Günü / 1 Mayıs İşçi Bayramı / 20 Haziran, Haziran Gündönümü / Ramazan Bayramı / Kurban Bayramı / 25 Temmuz Cumhuriyet Bayramı / 13 Ağustos Kadınlar ve Aile Günü / 22 Eylül, Eylül Ekinoksu / 3 Ekim Muharrem / 12 Aralık Hz. Muhammed’in Doğum Günü / 21 Aralık, Aralık Gündönümüdür.