Menü

Tanzanya


Tanzanya

Nüfusu : 55,57 milyon 

Yüzölçümü : 945.087 km²

Para Birimi : Tanzanya Şili’ni

Resmi Dil : Svahili, İngilizce

Telefon Kodu : +255

Saat Farkı : (GMT+3) Türkiye ile Tanzanya arasında saat farkı bulunmaz.

Konsolosluk Bilgileri : Darüsselam Büyükelçiliği görev bölgesindedir.

Kıta : Afrika

Vize Durumu : Kapıda Vize / 90 gün (Sınırda 50 dolar karşılığında vize alınabiliyor.)
 

Tanzanya Hakkında

Zanzibar ve Tanganyika bölgelerinin birleşmesiyle kurulmuş olan Tanzanya, genç bir ülke sayılmaktadır. 1961 senesinde İngiliz egemenliğinden ayrılmıştır ve 1964 senesinde Zanzibar’da ülkeye katılarak bugünkü duruma ulaşılmıştır. Doğu Afrika’da Uganda ve Kenya’nın alt tarafında bulunan Tanzanya; Burundi, Ruanda, Zambiya ve Demokratik Kongo’nun sağ tarafında Mozambik ve Malavi’nin hemen üst tarafından yer alır. Ülkedeki en büyük kent Darüsselam’dır. Ülkenin başkenti ise Dodoma’dır. Bu iki şehir arasındaki ilişki, Türkiye’deki İstanbul ve Ankara arasındaki ilişkiye benzemektedir. Ülkenin iki anadili vardır. Bunlar İngilizce ve Swahili dilleridir.

Tanzanya, herkesin görmesi gereken bir ülkedir. Doğa, okyanus, kumsallar, Afrika’daki en mühim milli parklar, görkemli Kilimanjaro Dağı, safari ve vahşi yaşam maceraları ve farklı bir kültür Tanzanya’da ziyaretçilerini beklemektedir. Ayrıca Tanzanya, UNESCO koruması altında yer almaktadır. Tanzanya, yirmi altı bölgeden meydana gelir. Bu bölgelere Mikoa ismi verilir. Ülkede başkent ve Darüsselam dışında yer alan diğer önemli şehirlerden biri de Arusha’dır. Arusha, dünya çapında adını duyurmuş olan bir şehirdir. En turistik şehirlerden biriyse Bagamoyo olmaktadır. Bu şehir aynı zamanda Dünya Mirasları Listesi’ne de aday gösterilmektedir.

Herkesin ilgi duyduğu konulardan biri de insanlık tarihidir. Tanzanya, bu konuyla oldukça ilgili bir ülkedir. Çünkü Tanzanya, bilinen en eski yerleşim noktasıdır. Öyle ki Tanzanya’da, günümüzden iki milyon yıl evvel yaşamış olan insanlara dair kalıntılara ulaşılmaktadır. Afrika topraklarına Vasco da Gama ayak basmıştır ve sonrasında ülke, Portekiz sömürgesi halini almıştır. Bu durum on sekizinci yüzyıla dek sürmüştür. Ummanlı Araplar, ülkeyi işgal etmiştir ve bu sömürge hali böylece son bulmuştur. Ülke toprakları bundan sonra Arapların köle ticareti için kullanılmıştır. Ülke daha sonrasında Almanya’nın, onun ardından da İngiltere’nin himayesine girmiştir. Yani Tanzanya pek çok ülkeye sömürü olmuş bir ülkedir. 1961 senesinde bağımsızlığını ilan eden ülke günümüzde de bağımsızlığını korumaktadır. Ülke, bağımsızlığını Tanganika ismiyle ilan etmiştir. Ülkenin komşusu olan Zengibar ise 1963 yılında Zengibar Devrimi’ni yaparak bağımsızlığına kavuşmuştur. 26 Nisan 1964 tarihinde de bu iki ülke birleşmişlerdir ve ortaya bugünkü Tanzanya çıkmıştır.

Tanzanya’da Şehir içi Ulaşım

Şehir içi ulaşımda genelde toplu taşıma araçları tercih edilebilir. Bu araçlar içerisinde otobüsler yer alsa da daha sık tercih edilenler minibüslerdir. İstenilen pek çok yere minibüslerle çok daha kolay ulaşılmaktadır. Ulaşım için kullanılan bir diğer araçsa üç tekerlekli motosikletlerdir. Bu araçları daha çok kalabalığı sevmeyen kişiler tercih etmektedir. Özellikle kısa mesafelerde üç tekerlekli motosikletler oldukça ideal bir seçenek olabilir. Konfor sevenlerin bir diğer tercihi ise taksilerden yana olmaktadır. Fakat taksi kullanımında ücret kısmına dikkat edilmelidir. Gidilecek yere göre ücrette baştan anlaşmaya varılmalı, mümkünse pazarlık yapılmalıdır. Ayrıca ülkede geceleri taksi kullanılacaksa daha fazla dikkatli olmakta fayda vardır.

Tanzanya’ya Ne zaman ve Nasıl Gidilir?

Ülke içerisinde bulunulan yere göre iklim değişiklik gösterebilir. Ülkedeki yağışlı dönem mart, nisan ve mayıs aylarını içine alan dönemdir. Kurak mevsimse haziran-ekim arasıdır. Tanzanya’yı ziyaret etmek için en ideal olan dönem de bu kurak dönem olmaktadır. Kasım ve aralık aylarında da hava yağışlıdır ancak bu dönemdeki yağmurlar daha kısa olmaktadır.

Tanzanya’ya gitmek için tercih edilecek ulaşım şekli havayoludur. Türkiye’den Tanzanya’ya direkt uçuş seferleri bulunmaktadır. Uçuşlar genelde Darüsselam’a gerçekleşir ve ortalama olarak yedi buçuk saat sürer. Bunun dışında Klimanjaro’ya da direk uçuş seferleri bulunabilmektedir. Aktarmasız olan bu uçuşlar elbette biraz daha pahalıdır. Bu nedenle seyahat bütçelerinde daha az bir harcama yapmak isteyenler aktarmalı uçuş seçeneklerini tercih edebilirler. Aktarma yapmak için Dubai ya da Doha gibi noktalar tercih edilebilir.

Tanzanya’da Nerede Kalınır?

Tanzanya’da konaklama yapılırken genelde orta bütçeli yerler tercih edilir. Darüsselam ve Arusha konaklama yapmak için çok fazla alternatife sahip olan şehirlerdir. Hatta Darüsselam’da bu alternatifler çok daha fazladır. Elbette ülkede daha lük isteyenler ya da özel istekte bulunanlar için de konaklama yerleri vardır. Ancak böyle bir talep olmadıkça, orta bir bütçeyle iyi bir konaklama hizmeti almak mümkündür.

Tanzanya’da Gezilecek Yerler

Tanzanya demek doğa, kültür, tarih ve daha pek çok güzellik demektir. Oldukça ünlü milli parklar, eşsiz bir doğa, kumsallar, okyanus, harika bir su altı dünyası ve köklü bir kültür Tanzanya’da ziyaretçilerini beklemektedir. Tanzanya’da gezilecek yerler denildiğinde ilk akla gelen isim Kilimanjaro Dağı olmaktadır. Burası en sık ziyaret edilen noktalardan biridir. Bu dağı görmek ve kimi zaman bu dağa tırmanmak harika bir deneyimdir. Kilimanjaro, Dünya Mirası Sit Alanıdır. Burası 1 milyon yıl evvelindeki volkanik bir olay sonucu oluşmuştur. Uhuru Zirvesi, dağın en yüksek noktasıdır. Bu zirve, Yedi Zirvelerden bir tanesidir. Yedi zirveler, her kıtada bulunan en yüksek dağın oluşturduğu gruptur.

Ülkede görülecek bir diğer önemli noktaysa Serengeti Milli Parkı olmaktadır. Burası bir ovadır ve binlerce hayvana ev sahipliği yapmaktadır. Tanzanya’daki en büyük milli park olan Serengeti Parkı, vahşi yaşamı gözlemlemek isteyenler tarafından sıklıkla ziyaret edilmektedir. Ayrıca burada yer alan milyonlarca Afrika antilobu ve zebra, her sene mayıs ayında veya haziran ayının başında göç etmektedir. Dünyadaki en etkileyici doğa olaylarından sayılan bu göç, pek çok turisti kendine çekmektedir. Zanzibar ile Pemba adalarından oluşan Zanzibar Adaları, görülmesi gereken başka önemli bir noktadır. Zanzibar, muhteşem plajlara ev sahipliği yapmaktadır ve oldukça önemli bir tatil destinasyonudur. Ngorongoro Koruma Alanı, Manyara Gölü’yle Serengeti Milli Parkı arasında bulunur ve Tanzanya’daki en meşhur vahşi yaşam gözleme alanlarına sahiptir. Ayrıca oldukça meşhur olan volkanik Ngorongoro Krateri de bu alandadır. Volkanik kraterde su kaynağı vardır ve hayvanlar bu nedenle alandan göç etmemektedirler.

Manyara Gölü Milli Parkı gezilecek bir başka noktadır. Bu parkın üçte ikisi sudan meydana gelir. Ayrıca Manyara Gölü pek çok kuş türüne ve bazı dönemlerde de binlerce flamingoya ev sahipliği yapar. Bu park pek çok file, hipopotama ve ağaç tırmanan aslana ev sahipliği yapmaktadır. Bu parkta, bahsedilen hayvanlar oldukça yakından görülebilmektedir. Ayrıca parkta oldukça çok sayıda babun da vardır. Manyara Gölü Milli Parkı’nda safari, kuş gözlemi ve göl uygunsa kano sporu yapılabilir. Mafia Adası, su altını sevenlerin uğrak yerlerinden biridir. Mafia Adası Deniz Parkı ismiyle korunmaktadır ve burada çok çeşitli balıklarla harika mercanlar bulunmaktadır. Ayrıca burada oldukça güzel bir dalış ortamı vardır. Bu ada aynı zamanda nesli tükenme riskiyle karşı karşıya kalan yeşil kaplumbağaların da üreme bölgesidir. Tarangire Milli Parkı, hayvanların nehrin kenarında toplanışıyla oldukça harika bir yerdir. Temmuz-eylül ayları arasında ziyaret edilmesi daha uygundur. Park içinde yer alan baobab ağaçları ve suyun etrafında yer alan zebralar, antiloplar, ceylanlar ve daha niceleri oldukça büyüleyicidir. Ayrıca bu park kuş gözlemi için de oldukça idealdir.

Zanzibar takımadalarının en kuzeyinde yer alan Pemba Adası, en iyi tüple dalış noktalarının sahibidir. Buradaki su altı cennetinde süngerler, mercanlar ve harika canlılar gözlemlenebilir. Bu ada, Zanzibar’a göre daha sakin bir yerdir. Stone Town yani Taş Kasaba, Zanzibar’ın kültür merkezidir ve son 200 yıl boyunca değişmemiş bir yapıdadır. Sokaklardaki Arap evlerinin çoğu on dokuzuncu yüzyılda inşa edilmiştir. Kasabada kiliseler yer almaktadır. Tarihi alanların bir kısmı müze olmuştur. Burada görülecek yerlerin başında; Forodhani Gardens, Beit el-Sahel Sarayı,Old Dispensary, Hamamni Persian Baths ve kasabadaki en eski yapı olan Old Fort gelir. Selous Vahşi Yaşam Alanı da ülkedeki muazzam yerlerdendir. Bu alan 1922 senesinde kurulmuştur ve Tanzanya toplam yüzölçümünün yüzde beşini oluşturur. Alanın güneyinde uçurumlar ve yoğun bir orman vardır. O nedenle o kısmı gezmek yasaktır. Arusha Milli Parkı da pek çok habitata ev sahipliği yapmaktadır. Buraya gelen ziyaretçiler doğal hayatı gözlemlemektedir ve Meru Dağı’na çıkmaktadır. Meru Dağı, Tanzanya’daki en yüksek ikinci dağdır ve Afrika’daki en güzel volkanlardan sayılır.

Tanzanya’daki ikinci en büyük park olan Ruaha Milli Parkı, pek çok kuş gözlemcisinin uğrak adresidir. Ayrıca park içindeki Büyük Ruaha Nehri, hidroelektrik baraj vasıtasıyla Tanzanya elektriğinin büyük bir bölümünü karşılamaktadır. Katavi Milli Parkı, el değmemiş bir vahşi yaşamdır. Katuma Nehri, burada göze çarpan ilk şeydir. Bu nehirle birlikte birçok gölün böldüğü taşkın alan da oldukça etkileyicidir. Gölde timsahlar, hipopotamlar ve 400 üstünde kuş yaşar. Ayrıca bu parkta, yağışsız olan dönemde iki yüz kadar hipopotam aynı anda suya girmeye çalışır. Bu parkta meydana gelen olaylar içinde en izlenilesi olan budur. Gombe Stream Milli Parkı, uğrak noktalardan kaçınanlar ve şempanzeleri görmek isteyenler için idealdir. Burası Tanzanya’daki en küçük parktır. Ormana rehberli turlarla gidilebilir ve vahşi yaşamın içinde şempanzeler gözlemlenebilir. Viktorya Gölü de gezilecek yerlerden biridir ve burası Afrika’daki en büyük tatlı su gölü olmaktadır. Ayrıca göl yakınında yer alan kasabalar da turistlerin oldukça ilgisini çeken yerlerdir.

Arusha şehrinde Arusha Milli Parkı,Meserani Yılan Parkı ve Doğa Tarih Müzesi mutlaka gezilmesi gereken yerlerdir. Bu şehir vahşi yaşamla iç içedir ve bakir doğası görenleri büyüler niteliktedir. Ülkenin başkenti olan Dodoma’da görülecek yerler; Parlamento Binası, Kaddafi Cami, Simba Tepesi,Angilikan Kilisesi,Lutheran Katedrali, Jamatkhana Cami ve şehirdeki milli parklardır. Ülkenin en büyük kenti olan Darüsselam’da ise Ulusal Köy Müzesi, Ulusal Müze, Anzania Front Lutheran Kilisesi,Bongoyo Adası, Kipepeo Plajı, hayvanatbahçesi ve botanik bahçesi mutlaka görülmesi gereken yerlerdir. Natron Gölü de ülkede görülebilecek yerler arasındadır ve oldukça ilginçtir. Göl, korku filmi niteliğinde bir üne sahiptir. Şöyle ki; göl içindeki mineraller çürümeyi engellemektedir. Burada ölen canlılar yıkanır ve yıllar boyu heykel gibi sergilenir. Tabi bir anda olmaz. Zamanla meydana gelen bu 

olay sonucunda göl, adeta bir heykel bahçesine dönüşmektedir. Vücudu taşlaşmış olan canlıları görmek hayli farklı bir deneyim olabilir.

Tanzanya’da Yemek Kültürü

Ülke mutfağında daha çok deniz ürünleri, tropik meyveler ve sebzeler kullanılır. Sofralarda sıklıkla yengeç ve ahtapot görülebilir. Ülkedeki kahvaltılarda genelde tropik meyveler bulunur. Ayrıca alışık olunan reçel, yumurta, bal gibi besinler de kahvaltılarda yer almaktadır. Tanzanya mutfağında Pilau isimli yemek iç pilava benzemektedir. Ugali, mısır unundan yapılan bir yemektir. Bunun dışında bezelye, barbunya, ıspanak gibi yemekler de sıklıkla tüketilir. Ayrıca yemeklerde bol miktarda balık ve et de tüketilmektedir. Ülke genelinde neredeyse on çeşit muz vardır ve bu muzların bazıları yemek yapımında da kullanılır. Sıcak muz yemekleri ve muz kızartmaları denenmesi gereken lezzetler arasındadır.

Ülke mutfağında yer alan bir diğer önemli besin mısırdır. Öyle ki pek çok yerde mangalda mısır satanlar görülebilir. Ülke yemekleri genelde pilav ya da patatesle servis edilmektedir. Mtori isimli sığır eti yemeği ve Mchicha isimli sebzeli balık yahnisi yerel halkın en sevdiği yiyecekler arasında bulunur. İçecek olarak elbette meyve suları yaygındır. Ayrıca kendi üretimleri olan kahve ve çaylar da oldukça meşhurdur. Ayrıca ülkede Kilimanjaro ve Serengeti isimli yerel biralar da vardır ve tatları da hiç fena değildir. Hatta ünlü bira markalarına bile taş çıkartacak cinstendir.

Tanzanya’da Eğlence ve Festivaller

Tanzanya’daki gece hayatı çok gelişmiş değildir. Ancak bu konuda Darüsselam’da kaliteli yerler bulunabilir. Otellerin mekanları ya da şehirde yer alan barlarda keyifli zamanlar geçirilebilir. Ayrıca merkezdeki otellerin çoğunda casino da vardır. Bu yerler, meraklıları için oldukça iyi bir alternatiftir. Arusha kentiyse eğlence bakımından daha fazla gelişmiş bir yerdir.                                                                                                                           

Tanzanya’da düzenlenen festivaller;

1.  Şubat

  • Sauti Za Busara / Müzik festivalidir ve ülkedeki en önemli organizasyonlardandır. Zanzibar’da düzenlenmektedir.

2.  Haziran

  • Zanzibar International Film Festivali
  • Tanzanya Çocuk Günü

Tanzanya’da Alışveriş

Tanzanya’da özellikle turistik bölgelerde çok fazla hediyelik eşya alınabilecek yer vardır. Ülkeye özgü olan eşyalar, oyma ürünler ki özellikle filler ve heykeller en popüler olan hediyelik ürünlerdir. Ülkede var olan yöresel kıyafetler de güzel bir anı olarak satın alınabilir. Alışveriş yaparken dikkat edilmesi gereken bir nokta vardır. Hediyelik eşya fiyatları biraz yüksektir. Bu nedenle dozunda pazarlık yapmakta fayda vardır. Alınabilecek meşhur bir ürünse Tanzanya kahvesidir. Ülkenin Darüsselam şehrinde en bilindik alışveriş yeri Mwenge Carvers, Arusha kentindeyse Cultural Heritage ve Mgaramtoni Market olmaktadır.

Tanzanya’da Bilmeniz Gerekenler

Tanzanya insanlarında, Bizdeki Atatürk sevgisi gibi bir sevgi vardır. Bu sevgiyi, ülkeyi İngilizlerin egemenliğinden kurtaran Julius Nyerere’yekarşı hissetmektedirler. Bu kişi hem ülkeyi işgalden kurtarmıştır hem de her birinin farklı bir dili olan 120 çeşitli kabileyi, tek bir dilde birleştirmiştir. 

(Swahili) Böylelikle hem Tanzanya hem de Afrika tarihinde yerini bulmuş olan önemli bir lider olmuştur.

Tanzanya gezisinde sıtma veya sarı humma gibi hastalıkların riskleri söz konusudur. Ancak gerekli olan önlemler alındığında bu konuyla alakalı bir sorun yaşanmamaktadır. Zaten Tanzanya aşı konusunda oldukça hassas olan bir ülkedir. Sarı humma, Hepatit A ve B ile tifo aşısı olunmalıdır. Sıtma, en yaygın olan hastalıklardandır. Ancak ülkede yaygın olarak görüldüğünden, ülke bu alanda başarılıdır. Yine de Türkiye’den doktor kontrolünde önerilen bir ilaç götürülebilir. Bununla beraber önlem amaçlı sivrisinek spreyi de kullanılabilir. Ülkenin en pahalı şehri Darüsselam olarak bilinir. Ancak fiyatlar ülke genelinde benzer şekilde seyretmektedir. Ülkede açık sulardan içilmemesi önerilir. Bu nedenle ambalajlı su tüketmekte fayda vardır. Ya da dezenfektan klor tabletler kullanılabilir.

Ülke nüfusunda yoğun olarak Müslümanlar ve Hristiyanlar bulunmaktadır. Geri kalan kısmı yerel dinleri benimseyenler oluşturur. Ülke ekonomisi tarım temellidir. Son zamanlarda altın ve yeni çıkarılan doğal gaz da ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır. Ülkede zengin yer altı kaynakları da vardır. Fakat madencilik gelişmiş değildir. Tanzanya bu duruma rağmen, Afrika’daki altın madenciliğinde en gelişmiş üçüncü ülkedir. Ülkedeki ulusal parklarsa dünya çapında ünlüdür ve bu parklar ekonomiye de büyük katkı sağlamaktadır. Ülkede var olan bir görgü kuralı sağ eli kullanmaktır. Bir şey uzatıldığında, yemek yerken ve tokalaşırken sağ el kullanılır. Ülke halkı bu eylemlerde sol elini kullananları ayıplarlar ve genelde ters bir şekilde bakarlar. Ayrıca Ramazan ayında sokakta bir şey yemek, alkol almak ve sigara içmek de ayıplanan davranışlardandır. Zaten ülkede Zanzibar ve turistik bölgeler haricinde alkol tüketmek yasaktır. Ülkede yaklaşık olarak 100 farklı etnik yapı vardır. Tanzanya barışçıl bir yapıdadır ve bu gruplar bir arada, huzur içinde yaşamaktadırlar.

Tanzanya’daki önemli günler ve tatiller;

1 Ocak Yeni Yıl / 12 Ocak Zanzibar Devrim Günü / Kutsal Cuma / Kutsal Cumartesi / Paskalya Pazartesi’si / 26 Nisan Birleşme Günü / 1 Mayıs İşçi Bayramı / 7 Temmuz Saba Saba yani Köylüler Günü / 8 Ağustos Nane Nane yani Çiftçiler Günü Bayramı / 9 Aralık Bağımsızlık Günü / 25 Aralık Noel Günü / 26 Aralık Noel Ertesi Günü’dür.