Menü

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti


Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Başkent : Lefkoşa

Nüfusu :  313.626 (2016)

Yüzölçümü : 3.355 km²

Para Birimi : Türk lirası

Resmi Dil :  Türkçe

Telefon Kodu : +90

Saat Farkı : (GMT+2) Türkiye KKTC saatinden 1 saat ileridedir.

Konsolosluk Bilgileri : Dikilitaş Mahallesi, Yenigelin Sk 24/A, 34349 Beşiktaş/İstanbul'da bulunmaktadır.

Kıta :  Avrupa

Vize Durumu : Tc kimlik ile  90 Gün müafiyet uygulanmaktadır.Daha uzun süre için Vize alınmaldır.
 

KKTC Hakkında

 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Akdenizde Türkiye'ye göre güney bölgesinde yer alan bir adadır.Bağımsızlığını ilan ederek Türk Cumhuriyeti'ne geçmiş ve adayı askeri,siyasi ve ekonomik olarak destek verilmiştir.

Ülkenin başkenti Lefkoşa'dır.Başkentin 45 bin nüfusu bulunmaktadır.Turizm ve diğer geziler için en ideal bölge ise girne'dir.Liman ve  plajların olduğu girneye turist akımı daha fazladır.Akdeniz ikili yaşandığı için genelde yaz tatillerinde çok kalabalık olmaktadır.

KKTC’ne Ne zaman ve Nasıl Gidilir?

Aslında bakılırsa Kuzey Kıbrıs'a gitmek için mevsim ayırt etmek gereksiz olabilir.Tipik bir akdeniz ikilime sahip olan Kuzey Kıbrıs her ay gitmek için uygundur.ancak Temmuz ve Ağustos aylarında sıcaklıktan bunalabilirsiniz.Oldukça sıcak bir hava söz konusu olabiliyor.Ayrıca deniz sıcaklığıda bir okadar ısınmış olabilir.Bu sebeple daha rahat ve daha konforlu bir tatil geçirmek istiyorsanız Mayıs ve Haziran aylarında Eylül ve Ekim aylarında Kuzey Kıbrıs'a gitmeniz daha sağlıklı olmakta.

Kuzey Kıbrıs'a sadece Türkiye'den direkt olarak uçuşlar vardır.Ayrıca Alanlya,Mersin ve Taşucu şehirlerinde bulunan limanlardan gemilere binebilir ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine gidebilirsiniz.Ayrıca hızlı feribot ve arabalı feribotlarla hızlı geçişlerde mümkündür.

KKTC ’de Yemek kültürü

Kuzey Kıbrıs bu zamana kadar bir çok kültürün etkisinde kalmış ve günümüze kadar uzanan bir tarihi mutfak elde etmiştir.Ayrıca Kıbrıs Rum mutfağı ile ortak noktaları çok görülür.Pilavuna Şeftali kebabı ,keçi 

peyniri hellim kızartması,meyve şekelemeleri,reçeller ve macunlar en ünlü mutfakları arasındadır.

Kuzey Kıbrıs'ın en ünlü mezelerin arasında turşu,salata,fava,hellim peyniri ve cacık'tır.Hellim peyiniri kıbrısa özel bir peynirdir.Mangalda veya kızartarak yenilebilen bir yiyecektir.

Çoğu kişiye ilginç gelen bir yiyecek ise Kolokastır.Kolokas bir sebzedir ve kıbrısın dışında bulunan bir yiyecektir.Kıbrıslılar tarafından kış yiyeceği olarak bilinen kolokas patatese benzer.Ancak patatesten daha tatlı bir yiyecek olduğunu herkez bilir.Yapılışı ise limonu bol tutarak kerevezinde sapını katarak pişirilir.Kuzey Kıbrısın en sevilen kış yemeklerinden biridir.

KKTC ’de Eğlence ve Festivaller

Kuzey Kıbrıs'ta her yıl geleneksel kutlamalar ve festivaller oluşturulmaktadır.Eski zamanlarda bu eğlenceler panayır olarak dile getirilirdi.Ancak şuanda festival olarak adlandırılıyor.Kuzey Kıbrıs'ta festivaller genelde yapıldığı şehrin ismini alarak oluşur.Bu şehirlere görede festivaller yapılır.

Mayıs-Haziran ayları arasında Uluslararası Kuzey Kıbrıs Bellpais Müzik Festivalleri yapılır.

Magusa Kültür Sanat Festivalleri Haziran ve Temmuz aylarında olmakta.