Menü

Ermenistan


Ermenistan

Başkent                        : Erivan

Nüfusu                          : 2.986.100

Yüzölçümü                   : 29.743 km²

Para Birimi                   : Ermeni Dramı

Resmi Dil                      : Ermenice

Telefon Kodu                : +374

Saat Farkı                      : UTC+4 saat diliminde yer alan Ermenistan’da saat Türkiye saatinden bir saat iletidir.

Konsolosluk Bilgileri   : Ermenistan’da Türkiye dış temsilciği bulunmamaktadır.

Kıta                                : Avrupa

Vize Durumu                 : Kapıda 120 Gün. Sadece bordo pasaport sahiplerine havayoluyla gidildiğinde sınırda 120 Gün. Siyah, Gri, Yeşil Pasaport sahipleri de vizeye tabi ve sınırda vize alamamaktadır.

Ermenistan Hakkında

Kafkasya’nın güneyinde yer alan Ermenistan Türkiye ile sınır komşusudur. Gürcistan, Karabağ cumhuriyeti, Azerbaycan, İran ve Nahçıvan Özer cumhuriyeti sınır komşusudur.

Her yıl %25 oranında turizm alanında büyüme sağlayan ülke antik mimarileri ve sanat örneklerinkiyle de dikkat çekici bir ülke olarak karşımıza çıkmaktadır.

11 bölge ve 49 kentsel alandan oluşan ülke de kırsal alanlarda dahil toplam 915  topluluğa ayrılmaktadır. Ülkenin en önemli kenti başkent Erivan ve sonrasında da Gümrü, Hrazdan, Abovyan, Kapan ve Gavar gibi kentlerde diğer önemli kentleridir.

Ermenistan’da Şehir içi Ulaşım?

Ermenistan’da şehir iç ulaşımda çok geniş bir ağda hizmet veren otobüs, minibüsleri kullanabilirseniz. Oldukça uygun fiyata hizmet evren toplu taşıma araçlarından tren ağı ise daha yavaştır.

Şehir içi ulaşımda taksileri de kullanabilirsiniz fakat taksimetrenin açık olduğundan emin olmanızı ve binmeden önce pazarlıkta yapabilirsiniz. Şehir içinde bisiklet ve motosiklet kullanımı da son derece yaygındır.

Ermenistan’da Ne zaman ve Nasıl Gidilir?

Ermenistan’ı ziyaret etmek için en uygun dönem sıcak ve yağmurların daha az olduğu yaz aylarıdır. Sıcaklıklar yaz aylarında 40 derecenin üstüne çıkmasından rahatsız olacaksanız yağmurlu dönem olan bahar mevsimi de tercih edebilirisiniz. Kış mevsiminin özellikle dağlık bölgelerde sert geçtiğinden dolayı tavsiye etmiyoruz.

Ermenistan’a gidebilmek için en kolay yöntem ülkenin başkenti olan Erivan’a uçuş gerçekleştirmenizdir. Türkiye’den İstanbul, Ankara başta olmak üzere Trabzon ve Erzurum’dan da otobüsle de seyahat edilebilmektedir.

Ermenistan’a hava yoluyla ulaşım sağlayabilmek için, uçak bileti sorgulamanızı 150’den fazla hava yolunun resmi temsilcisi olan ucuzauc.com web sitesi üzerinden Ermenistan uçak bileti sorgulaması yapabilirsiniz. Sorgulama sonrasında seçtiğiniz uçak biletinizi kredi kartınızla anında ve taksit imkanlarından da faydalanarak satın alabilirisiniz.

Ermenistan’da Nerede Kalınır?

Ermenistan’da konaklayabileceğiniz otel, pansiyon ve butik otellerin sayısı oldukça fazladır. Seyahat ettiğiniz şehre göre de farklı alternatifler bulabileceğiniz Ermenistan’da size en uygun yeri  seçebilmek için tur hizmetleri operatörümüzle de görüşebilirsiniz.

Ermenistan’ın en önemli şehri başkenti ve en büyük eknti olan Erivan’ı tercih edebileceğiniz gibi ayrıca Gümrü, Kağan, Armavir, Tatev, Gavar ve Vanadzor gibi şehirlerde de konaklayabilirsiniz.

Ermenistan’da Gezilecek Yerler

Ermenistan’da Vayıts Dzor ‘da yer alan kireçtaşı mağaraları,  Goris yakınında yamaçlarda yer alan mağara evleri ve Erivan’da yer alan Doğa Tarihi ve Ermeni Tarihi müzesi de gezebileceğiniz yerler arasındadır. Erivan Kütüphanesi hem mimarisi hem de el yazması metinlere ev sahipliği yapmasıyla bilinen görülmesi gereken bir yer olarak da gezi listenizde bulunabilir. Yine Erivan’da Gökmescit, Cumhuriyet Meydanı, Opera Binası mimarisi ve dizaynıyla da dikkat çeken yerlerdir.

Ermenistan’ın kalbinde yer alan Sevan Gölü manzarası ise bu ülkede görmeniz gerekenler arsında şüphesiz ilk sıradadır. Manastırlar ile çevrili olan bu gölde Sevanavank Manastırı en dikkat çekici manastırıdır. Dört milli parka ev sahipliği yapan Ermenistan2ın en güzel olanı olarak sizlere önereceğimiz Dilijan Milli Parkı’ ziyaret edebilirsiniz.

Ermenistan manastırları ile ünlü olup en belirleyici özelliği de manastırlarında ki mimarisidir Ermenistan’da yer alan manastırlara örnek olarak en iyi mimariyi yansıtan Noravank Manastırı’nı ziyaret edebilirisiniz.

UNESCO Dünya Mirasları listesinde yer alan Yukarı Azat Vadisi ve Geghard Manastırı ayrıca, yedinci yüzyıla kadar uzanan tarihiile Amberd Fortress, Karahunj ve ortaçağda ülkenin başkenti olan Dvin’i de ziyaret edebilirisiniz.

Ermenistan’da Yemek kültürü

Ermenistan yemek kültüründe farklı tatlar ve aromaları bulabilirsiniz. Gurmeler içinde özel bir yeri bulunan Ermenistan mutfağında ağır baharatlardan ziyade kaliteli malzemeler ile farklı tatlar elde edebilmeleridir. Fındık, meyve,, çeşitli buğday  ve yapraklarla yemeklere katılan tatlar bu mutfağı daha da cazip kılıyor.

Türk Mutfağından alışık olduğumuz ayran, cacık ve dolma gibi benzer tatlarla da Ermeni mutfağında yer almaktadır.

Ermenistan’da nar meyvesi doğurganlığı temsil ettiğinden ülkenin sembolik meyvelerinden, şeftali ise ulusal meyvesi olarak kabul edilmektedir..

Domuz, kuzu, tavuk ve dana eti ise yöresel yemek olan Khorovats’ın ana temeli olup Ermeni mutfağına özel baharatlarla beraber servis edilmektedir.

Geleneksel çorbaları olan Borscht çorbası, pancar ile yapılan kremalı bir çorba olarak tadabileceklerinizden birisidir. Ermeni mutfağını özelkılan bir diğer unsur ise ekmekleridir. Siyah ekmekten, lavaş ekmeğe kadar bir çokçeşiti tadabilirsiniz.

Ermeni mutfağında içeceklerden az yemekler kadar önemlidir. Nar şarapları başta olmak üzere yemeklerde içecek olarak yöresel tatlardan oluşan içecekleri de deneyebilirsiniz. Dut şarabının da Ermeni mutfağında özel bir yeri olduğunu belirtmekte fayda var.

Ermenistan’da Eğlence ve Festivaller

Ermenistan’da ki festivallerin temeli yemek kültürüne dayanmaktadır. Bu nedenle de yemek kültürünü yansıtan birçok festivallere ev sahipliği yapmaktadır.

  • Nisan

Balık Festivali ( Balık yemekleri yapmak ve tatmak amacıyla düzenlenen festival.)

  • Mayıs

Dolma Festivali ( Lahana çeşitlerinin tanıtılması amacıyla danslar, şarkılar ve çeşitli yarışmalar düzenlenen festival.)

  • Haziran

Bread In The Mountains ( Ekmek kültürünü tanıtmak amacıyla düzenlenen festival)

  • Temmuz

Gifts Of Syunik ( Duttan votka yapımının gerçekleştirildiği ve tadımların yapıldığı, yöresel şarkılar, danslar ve geleneksek Syunik yemeklerinin de yapıldığı festivaldir.)

  • Ağustos

Navasard Festivali ( Ermeniler için yeni yıl kutlamasıdır. )

Festival of Carpets ( Ağustos ayının ikinci pazarında düzenlenen bu festivalde Ermeni halıların satışı ve yapılışı gerçekleştirilir.)

Bal ve Çilek Festivali

  • Eylül

Barbekü Festivali ( 40 ‘dan fazla kebap çeşidinin yapılarak sunulduğu festival, Ermeni kültürüne ait müzikler, danslar ve geleneksel oyunlara sahne olmaktadır.)

  • Ekim

Ulusal Tiyatro Festivali

Gata Festivali ( 10 ekimde Khachik’te düzenlenmektedir. Dünyanın en büyük gatasının pişirilişinin gerçekleştirildiği festivaldir.)

Şarap Festivali ( Eim aynın üçüncü Pazar günü düzenlenen bu festival Karabağ yöntemiyle yapılan şarapların yapım aşamaları ve tadımları gerçekleştirilmektedir.)

Ermenistan’da Alışveriş

Ermenistan’da alışveriş yapabileceğiniz bir çok butik dükkan bulunmaktadır. Şehrin Pazar bölgeleri ve ana caddelerinde yer alan bu dükkanlara ek olarak alışveriş merkezlerinde de alışveriş yapabilirsiniz.

Ermenistan’da alışveriş yaparken alabilecekleriniz arasında buraya özgü magnetler, kıyafetler, baharatlar, nar suları ve nar şaraplarını tercih edebilirsiniz. Ayrıca manastırlarıyla ünlü bu ülke de buralara ait biblolar, kül tablaları ve kil ve tahta oyma sanatının incelikle işlendiği ürünleri de hatıra olarak veya hediyelik olarak satın alabilirsiniz.

Ermenistan’da Bilmeniz Gerekenler

Ermenistan’da diğer ülkelerden farklı olarak musluk suyunu içerebilirsiniz. Fakat şişe suları daha güvenlidir.

Sıcakkanlı ve misafirperver bir halk olan Ermeni halkı, turistlere de aynı sıcaklıkla ve sevecenlikle yaklaşmaktadır. Hiç tanımadığınız bir evden bile rahatlıkla gidip su isteyebileceğiniz kadar rahat olabileceğinizi söyleyelim.

Genel olarak tehlikeli bir ülke olmayan Ermenistan’da turistlere yönelik hırsızlık veya yankesicilik yaygın olduğundan dikkat etmenizi öneririz.

Siyasi konularda oldukça titiz olan bu halkla konuşurken duyarlı ve dikkatli olmanız bu ülkenin insanlarını kırmamanız için oldukça önemli bir başka konudur. Özellikle Ermeni soykırımı üzerine konuşmaktan kaçınmanızı tavsiye ederiz.

Sigara içmek halka açık alanlarda yasak olabilir bu nednele de sormanızı öneririz yoksa ceza ödeyebilirsiniz.

Ermenistan’da bazı bölgelerde erkekler kadınlarla el sıkışmaz. Böyle bir durumla karşılaşmanızda gayet olası ve normal olduğu gibi yolda yürüyen el ele utuşmuş erkekleri görmeniz de yine bu ülke için oldukça normal bir durum.