Menü

Şili


Şili

Başkent : Santiago

Nüfusu : 18.006.407

Yüzölçümü : 756.945  km²

Para Birimi : Şili Pezosu

Resmi Dil : İspanyolca

Telefon Kodu : +56

Saat Farkı : (GMT-3) Türkiye saati ile Şili saati arasında 6 saat fark bulunur.

Konsolosluk Bilgileri : Santiago Büyükelçilği

Vize Durumu : Vizesiz/ 90 Gün
 

Şili Hakkında

Büyük okyanus boyunca uzanan şilinin kuzeyden güneye uzunluğu 4300 kilometredir. Arjantin ile beraber Amerika Kıtasının en güneyindeki iki ülkeden bir tanesidir. Kuzeyinde Peru ve Bolivya bulunurken Doğusunda Arjantin varken tarihin en zorlu boğazlarından biri olan Drake Boğazcıda ülkenin güneyinde yer alarak Antarktika ile sınırı oluşturur. Ülke kuzeyden güneye doğru uzandığından çok farlı iklim, bitki örtüsü ve coğrafi şekilleri göstermektedir. Ayrıca yeryüzünde ki en yüksek sıra dağları Şili’dedir.

Şili İnca ve Mapuçe gibi yerli toplulukların ana vatanıdır. 16 yüzyılda İspanyol hâkimiyeti altına giren şilinin başkenti olan Santiago şehirde 1541 yılında kurulmuştur. Şilin Kuzey bölgesinde çöl iklimi hüküm sürerken güney bölgesinde kutup iklimine rastlanır. Şili de nüfusun büyük bölümü başkent Santiago da yaşamaktadır.

Şili üniter başkanlık sistemi ile yönetilen bir cumhuriyettir. Ülkenin din dağılımında yarıdan fazlası Katolik’tir ve diğer dinlerde kalan kısmını teşkil etmektedir.

Şili ‘de Şehir içi Ulaşım?

Şili’de nüfusun büyük bölümünün yaşadığı başkent Santiago da toplu ulaşım ağı gelişmiş bir seviyede bulunmaktadır. Şehir içi ulaşımda kullanılan birçok araç vardır.

Otobüs, başkente çok fazla otobüs ağı mevcut bulunmaktadır.

Metro Santiago metrosu hızlı modern ve konforlu bir seviyededir ve 5 farlı hatan oluşan metro yeni ağlar ile gelişmektedir.

Toplu taşıma araçlarında kullanılan biletleri istasyonlarda mevcut olan bilet otamalarından temin edebilir veya istasyonların etrafında bulunan bilet satış yerlerinden satın alabilirsiniz

Santiago’daki siyah taksiler şehir genelinde yaygındır. Ortalama taksi ücretleri dünyadaki birçok şehirden daha düşük miktardadır.

Şehir merkezinde bulunan uluslararası Comodora Arturo Merino Benitez Uluslararası Havalimanından şehir merkezine taksiyle, araç kiralama yoluyla veya buradan kalkan otobüsler ile ulaşabilirsiniz.

Ayrıca diğer Şili şehirlerinden bazıları olan Antofagasta da ulaşımı sağlayan tek havalimanı vardır ve şehirdeki ulaşım taksi ve minibüsler ile yapılmaktadır. Vina del Mar da ise şehirde ulaşım taksi, otobüs ve metro ile sağlanmakla birlikte şehirde kara ve demiryolu da bulunmaktadır. Ayrıca Valparaiso şehrinde otobüs ağı geniştir ve hafif raylı sistem ile şehir limanından merkeze gidilir.

Şili ‘ye Ne zaman ve Nasıl Gidilir?

Güney yarım kürede olan Şili ülkemizde yaz mevsimin yaşandığı Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında kış dönemini yaşar. Başkentin bulunduğu Santiago Akdeniz iklimine sahip bir şehirdir. Kış aylarında ise aşırır yağışlı olan şehirde hayat zorlaşır. Bu nedenle de ilkbahar mevsimi Şili’ye gitmek için oldukça uygundur. Kasım ve Şubat ayları arasında Şili’yi ziyaret edebilirsiniz.

Türkiye den Şili’ye aktarmasız uçuş yoktur. Paris, Sao Paulo, Buenos Aires gibi bazı şehirlerden aktarma ile Santiago’ya ulaşılır. Şili’ye uçuş gerçekleştiren hava yollarının tam listesine ve sefer bilgilerine ucuzauc.com web sitesi üzerinden kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. En ucuz Şili uçak biletlerine uçak bileti sorgulaması yaptıktan sonra ulaşabilir ve kredi kartınızla anında taksit imkanlarından da faydalanarak satın alabilirsiniz.

Şili ‘de Nerede Kalınır?

Şilinin başkenti olan Santiago’da geniş konaklama seçenekleri mevcut olup her zevke ve bütçeye hitap etmektedir. Şehir çok ucuz pansiyon, konuk evleri mevcut olmakla birlikte lüks otellere de sahiptir. Ulaşım ağı açısından kolay erişim imkânı sunan ve gezilecek yerlere yakınlığı ile turistlerin ilgisini çeken Condes bölgesi tercih edilmektedir.

Valparaiso’da şehir merkezinde daha çok butik oteller olmakla birlikte şehrin Vina del Mar bölgesinde pek çok şık ve lüks otel yer almaktadır.

Diğer şehirlerde de pek çok lüks otel mevcut olduğu gibi ucuz pansiyon ve butik otellerde bulunur. Şili’de konaklama seçenekleri hakkında ayrıntılı bilgi almak için müşteri temsilcimizle iletişime geçerek seyahatinizi planlayabilir ve otel rezervasyonunuzu yaptırabilirsiniz.

Şili ‘de Gezilecek Yerler

Şili de Santiago şehrinde yer alan Plaza de Armas önemli bir buluşma noktası ve şehrin ana meydanıdır. Etrafı da şehrin önemli yapıları ile doludur ve yine şehrin ana meydanın etrafında bulunan gotik ve barok tarzında inşa edilen Santiago Katedrali mimari üslubu ile ziyaretçileri etkiler

Şehrin trafiğe kapalı caddesi olan Paseo Ahumada birçok kafe, pasaj, butik, hediyelik eşya dükkânları ve sokak şarkıcılarının bulunduğu bir caddedir.

San Cristobal Tepesi, şehri panoramik açıdan izleyebileceğiniz en güzel seçenektir. Tepenin zirvesine füniküler ile ulaşabilir And Dağlarını ve şehri seyredebilirsiniz.

Bir liman şehri olan Valparaiso,  turistler tarafından genellikle günü birlik ziyaret edilen ve sokak sanatçıları ile ünlü bir şehirdir. Dolaşmaktan keyif alacağınız bir bölge olan Concepcion Hill, Valparaiso şehrinin tepe noktalarından birin yer aldığı, önemli turistik noktalarından bir tanesidir.

Şilinin bir başka şehri olan Ester Island da gezilecek noktardan bazıları Anakena ve Ovahe plajları, volkanik alanlar ve taş duvar yapıların olduğu Vinapu bölgesidir.

Şili ‘de Yemek kültürü

Şili yemek kültürü sahip olduğu coğrafyanın özeliklerini bünyesinde barındırmaktadır. Ülke Pasifik Okyanusu boyunca uzanan bir kıyı şeridine sahiptir ve deniz ürünleri oldukça çeşitli olarak bulunur ve Şili mutfağında da görünür. Ülkenin coğrafi konumunun uygun iklime sahip olması nedeni ile meyve, sebze bolluğu ve et tüketimi coğrafi konumun getirileri arasındadır.

Geleneksel yemeklerden bir kaçı asoado, humitas, pastel de papas ve emanadas dır. Sebze meyve ve etin bir arada harmanladığı yemeklerdir.

Şili ‘de Eğlence ve Festivaller

1.  Şubat

  • Vina del Mar Müzik Festivali – Santiago şehrine 2 saat uzaklıkta bir kasabada yapılan dünya çapındaki müzik festivalinde geleneksel halk ezgilerinin yanı sıra birçok pop ezgileri de yer almaktadır. Ayrıca festival süresince de müzik yarışmaları yapılır.

 

  • Carnaval Andino Con la Fuerza del Sol  –  Etkileyici gösterileri ile uluslararası üne sahip olan etkinlik şubat ayında kuzey bölgelerinde yapılmaktadır. Etkinlikte Afrika kökenli ve yerli guruplar ile Katolik toplumunu oluşturan insanların yan yana geldiği bir etkinliktir. Şilinin ulusal onuru olan bu yarışmada geleneksel danslar ve kostümler sokaklarda sergilenir.

 

2.  Eylül

  • Fiestas Patrias - Ülkenin bağımsızlık günün kutlandığı bir festivaldir ve karnaval çeşitli etkinlikler yapılır. Evlerde geleneksel yemekler yapılır, yerel içkiler tüketilir ve gece boyunca dans edilir.

Şili ‘de Alışveriş

Şili de alışverişte alabileceğiniz ürünlerden birisi ayakkabıdır. Çünkü Şili’de deri ayakkabıcılığı sektörü oldukça gelişmiş durumdadır. Yalnız Şili ve Afganistan’da bulunan gökyüzü taşı burada bir takıda kullanılır ve Lapis lazuli denir. Ahşap kâseler ise Şilin bir diğer geleneksel ürünüdür ve Greda olarak isimlendirilirler. Bakır madenin yoğun olarak çıkarıldığı Şili de bakır işlemeciliği ile yapılan ürünlerde bulabilirsiniz. Ayrıca Şili de şarap konusunda bayağı iyidir ve hediyelik eşya olarak da seçenekleriniz arasında bulunabilir.

Şili ‘de Bilmeniz Gerekenler

Ülkede kapkaç ve hırsızlık oranları yüksek olmakla birlikte suç işleme oranları diğer Amerika Ülkelerine oranla daha azdır. Yerel halk diğer Güney Amerika Ülkelerine nazaran yabancılara karşı daha saygılı, eğitimli ve moderndir. Ayrıca çok güler yüzlü ve yardım severlerdir.