Menü

Botsvana


Botsvana

Başkent                         : Gaborone

Nüfusu                           : 2. 155. 784

Yüzölçümü                    : 581.730 km²

Para Birimi                    : Pula

Resmi Dil                       : İngilizce, Tsvanaa

Telefon Kodu                 : +267

Saat Farkı                       : Türkiye saati Borsvana saatinden 1 saat ileridir.

Konsolosluk Bilgileri     : Gaboron Büyükelçiliği

Kıta                                  : Afrika

Vize Durumu                   : Vizesiz/ 90 gün

Botsvana Hakkında

Afrika kıtasında yer alan Borsvana, Afrika Cumhuriyet, Namibya, Zambiya ve Zimbabve ile sınır komşusudur. Doğası ve vahşi yaşam alanları, ulusal parklarıyla bilinen bu ülke de safari hayatı ön plana çıkmaktadır.

Ülkenin resmi dili olarak İngilizce kabul edilmiş olsa da yerel halkın çoğu kabul edilen bir diğer resmi dil olan Setsvana’yı kullanmaktadır.

Tarihimizden 1000 yıl öncesinde ilk olarak yaşam bulgularının bulunduğu bu ülke de öncesine ait herhangi bir bilgi de bulunmaktadır. Hayvancılık ülkenin en önemli geçim kaynağıdır fakat elmas ticareti de ihracatın %70’i gibi büyük bir orana sahiptir. Bakır, nikel, gümüş ve kömür gibi madenlerde ülkenin geçim kaynakları arasındadır.

Botsvana’da Şehir içi Ulaşım?

Botsvana’da şehir içi ulaşımda otobüsler kullanılmaktadır. Refah düzenin düşük olduğu bu ülke de taksiler ve araç kiralama da başka bir seçenek olarak kullanabilirsiniz. Ayrıca minibüsler de ülkenin farklı bölümlerinde belirli güzergâhlarında hizmet vermektedir. Safari araçları ve tur firmaları aracılığıyla da ülkenin önde gelen parklarını ve bölgelerini de gezebilirsiniz.

Botsvana’da Ne zaman ve Nasıl Gidilir?

Botsvana’da hava sıcaklığı Kasım ve Mayıs ayında en yüksektir. Havanın en sıcak olduğu zamansa Şubat ayıdır. Hava sıcaklıkları kış aylarının başlangıcında daha normal sayılabilir.  Sıcaklıktan etkilenmemek ve rahat bir gezi geçirmek için Nisan ayı Botsvana’yı ziyaret için en uygun amandır.

Botsvana’ya ülkenin ana havalimanı olarak hizmet veren ve başkent Gaborone’de yer alan Sir Seretse Khava Havalimanı’na uçuş gerçekleştirerek ulaşabilirsiniz. Maun’da da havalimanı bulunmaktadır ve buradan da ülkeye ulaşım mümkündür. Botsvana’ya direk veya aktarmalı olarak büyük uçuşları görüntülemek için ucuzauc.com web sitesi üzerinden uçak bileti sorgulaması yapabilirisiniz. Botsvana’ya genel olarak Cape Town’dan aktarmalı olarak uçuş gerçekleştirilmektedir. Size en uygun güzergah bilgisi ve biletinizi satın almak için müşteri hizmetlerimizle de iletişime geçebilirsiniz.

Botsvana’da Nerede Kalınır?

Botsvana’nın en büyük şehri ülkenin de başkenti olan Gaborone’dir Burada konaklayabileceğiniz oteller ve pansiyonlar oldukça mütevazidir. Fakat dilerseniz lüks otellerde de konaklayabilirsiniz. Ayrıca Maun ve Kasane gibi şehirlerde de konaklayabilirsiniz. Ülkenin başkentinden sonra gelişmiş olan ve Francistown ve Molepolole’de yine konaklayabileceğiniz yerler açısından farklı alternatiflerin bulunduğu yerlerdir.

Botsvana’da tercihlerinize ve bütçenize göre size en uygun otel veya pansiyonlar hakkında bilgi almak ve rezervasyonunuzu yaptırmak için tur hizmetleri operatörümüzle iletişime geçebilirsiniz.

Botsvana’da Gezilecek Yerler

Botsvana, vahşi yaşam alanlarıyla dikkat çeken bir ülkedir. Botsvana’da gezilecek yyerler arasında en önemli ulusal parkları Chobe Ulusal Parkı, Gemsbok Ulusal Parkı, Makgadikgadi Pans Ulusal Parkıdır.

Gezi için ülkenin başkentinde diğer şehirlere oranla daha çok gezilecek yer bulunmaktadır. Gaborone Barajı, ,Kgale Tepesi, Mokolodi Doğal Yaşam Parkı, Orapa House, St.Claire Aslan Parkı, Ulusal Müze ve Sanat Galerisi, Somarelang Tikologo ekoloji Parkı, Khama Anıtı ve  Thamaga Çömlek İmalathanesi’de gezilecek yerler arasındadır.

Botsvana’da Yemek kültürü

Botsvana mutfağı Afrika kültüründen etkilenmişti. Özellikle güney Afrika yemeklerini bulabileceğiniz bu ülke de lapa ve meyve püresi en çok tüketilen yemek çeşitleridir. Mısır unu da hemen her yemekte karşımıza çıkmaktadır.

Hayvancılıkla geçimini sağlayan halkın arasında sığır etlerini de yemeklerde bolca kullanılmaktadır. Tuzla hazırlanan et yemeği olan Seswaa ise restoranlarda bulabileceğiniz yöresel yemeklerden birisidir. Ayrıca Vetkoek olarak bilinen yemeklerin yanında tüketilen ve sandviç yapmak içinde kullanılan ekmek çeşidini de tadabilirsiniz. Sandviçlerde genelde kavrulmuş kıyma, bal veya jambon tercih edilmektedir. Yulaf lapası olan bogope ise en çok tüketilen ve sevilen tatlardan birisidir.

Botsvana’da Eğlence ve Festivaller

Botsvana’da yılın ilk gününden son gününe kadar birçok festival düzenlenmektedir. Festivaller etnik kökenlerin dansların, müziklerini ve kültürlerini içermesinin yanı sıra Dünya Sulak Alan günü gibi ağaç ekiminin ve ekolojinin bozulmamasına yönelik festivalleri de bulunmaktadır. Ülkenin en çok ilgi gören ve ulusal alanda da izlenen ve takip edilen Toyota 1000 Çöl Yarışı da farklı ve dikkat çekici bir festival olarak karşımıza çıkmaktadır.  Botsvana’da düzenlenen festivaller

1.  Ocak - Yeni yıl Festivali

2.  Şubat - Dünya Sulak Alan Günü

3.  Mart - Maisisong Festivali

4.  Nisan - Maun Festivali

5.  Mayıs - Tjilenje Kültür Festivali

6.  Haziran - Toyota 1000 Çöl Yarışı

6.  Eylül - Botsvana Günü - 30 Eylül

 

Botsvana’da Alışveriş

Botsvana’a elmas ihracatı konusunda kendisini geliştirmiş bir ülke olarak oldukça uygun fiyata mücevher alabileceğiniz bir ülkedir. Afrika yerlilerinin geleneklerini sürdürdüğü bu ülke de alışverişiniz sırasında yerli kıyafetlerinden de satın alabilirsiniz. Yöresel kıyafetler ve takılar satın alabilecekleriniz sırasında ilk sırada yer almaktadır.

Botsvana’da yerel halk tarafından ürünlerinin satıldığı pazarlar kurulmaktadır ve başkentin belirli bölgelerinde belirli günlerinde kurulan pazarlarından gıdadan kıyafete kadar birçok ürünü satın alabilirsiniz.

Botsvana’da Bilmeniz Gerekenler

Botsvana’ya gitmeden öncesinde bazı aşıları yaptırmanız gerekmektedir. Bu konuda tam ve ayrıntılı bilgi için müşteri hizmetlerimizi arayabilirsiniz.

Okuma zorunluluğunun bulunmadığı bu ülke de ilk ve orta öğretim kurumları genelde başkentte bulunmaktadır. Ayrıca başkentte bir üniversite bulunmasına rağmen okuma-yazma oranı %70’den fazladır.

Ülkenin en kötü yerleşim birimlerinde bile doktorlar bulunmaktadır ve gezici sağlık ekipleri de sürekli olarak ülkenin hemen her noktasına giderek hizmet vermektedir.

Botsvana halkının %24’ünde HIV+ virüsü bulunmaktadır. Bu nedenle de dikkat etmenizi öneririz. Refah seviyesi düşük olan bu ülke de halkın büyük çoğunluğu köylerde ve saz damlı evlerde yaşamaktadır.