Menü

Niue


Niue

Nüfusu : 1.611

Yüzölçümü : 261,5 km²

Para Birimi : Yeni Zelanda Doları, Niue Dollar

Resmi Dil : İngilizce

Telefon Kodu : +683

Saat Farkı : (GMT-11) 14 saat fark. Türkiye saati Niue saatinden 14 saat ileridir.

Konsolosluk Bilgileri : Yeni Zelanda Büyükelçiliği görev bölgesindedir.

Kıta : Okyanusya

Vize Durumu : Vizesiz / 30 gün
 

Niue Hakkında

Niue, Büyük Okyanus’ta yer alır. Niue ülkesinin Cook Adaları ile karadan bir bağlantısı yoktur ancak komşu konumdadır. Kısmen Yeni Zelanda’ya bağlı bulunan ülkenin başkenti Alofi’dir. Bu ülke muhteşem plajlarıyla, masmavi denizi ve bembeyaz kumlarıyla tatil severler için adeta cennetten bir köşe gibidir. Dünyadaki en büyük mercan adalarından biri olan Niue, kendi kendini yöneten bir devlettir. Yeni Zelanda ile özgür bir ilişkidedir. Hepsini olmasa da çoğu diplomatik ilişkiyi Yeni Zelanda yönetir.

James Cook, on sekizinci yüzyılda adalar topluluğu olan Niue’yi keşfetmiştir. Daha sonra Niue, İngiliz egemenliği altında olmuştur ve İngiliz egemenliği altındayken ülkenin idaresi Yeni Zelanda’ya verilmiştir. Ülke 1974 senesinde Yeni Zelanda’dan idari özerklik almıştır. Ancak Niue nüfusunun büyük bir kısmı birtakım sebeplerden dolayı Avustralya ve Yeni Zelanda’ya göç etmiştir. Dünyanın en küçük ülkelerinden biri olan Niue, bu küçük yapısına rağmen en büyük mercan adalarından biri sayılır. Mercan kayalıklarla çevrili bir halde olan ada farklı diyarları merak edenler için ilgi noktası haline gelmiştir.

Niue’de Şehir içi Ulaşım

Niue de aslında bir ulaşımdan söz etmek pek doğru olmaz. Çünkü ülkeye gelenlerin genel olarak amacı deniz, kum ve güneş eşliğinde bir tatil yapmaktır. Bu da seçilen bölgeye ya da bölgelere göre hareket edilmesi anlamına gelir. Ülkeye gidişte genel olarak tur gezileri tercih edilir. Bireysel olarak gidildiğinde de bulunulan bölge dışında kayalık alanlara çıkılacaksa araba kullanılır. Denizde gezinti yapmak isteyenlerse genelde küçük tekneleri tercihe ederler.

Niue’ye Ne zaman ve Nasıl Gidilir?

Tropikal bir iklim etkisi altında olan ülkede yağmurlu olmayan zaman seçilmelidir. Yağmurlu zamanlar hem gezmek hem de tatil yapmak için çok da uygun olmaz. Ülkedeki yağışlı dönem kasım ayı ile nisan ayı arasındaki dönemdir. Bu nedenle Niue’ye gidecek olanlar bu dönem dışında kalan zamanları tercih etmelidirler.

Niue’ye gitmek zor sayılabilir. Deyim yerindeyse Niue, dünyanın bir ucunda olan ülkedir. Dolayısıyla ülkeye gitmek için aktarma yapmak gerekir. Yeni Zelanda veya Avustralya aktarma yapmak için uygundur. Niue’ye uçuş süresi ortalama olarak yirmi saattir. Bu süre içerisinde aktarmalar da bulunmaktadır.

Niue’de Nerede Kalınır?

Niue; deniz, kum ve güneş üçlüsünün doyasıya yaşandığı bir yerdir. Bu kapsamda ülkede lüks oteller var olduğu gibi düşük bütçeli oteller de bulunmaktadır. Burada kıstas kişilerin ne kadar bir bütçe ayırdığıdır. Lüks otellerde en sevilen şey Pasifik’in ayaklarınızın altında olmasıdır.

Niue’de Gezilecek Yerler

Ülkede gezilecek yerlerin başında başkent gelir. Başkent, ülkedeki diğer bölgelere nazaran çok daha gelişmiştir. Bu gezmek isteyenler için bir avantajdır. Ayrıca yerel halkla iç içe olmak ve başkentin doğal güzelliklerini keşfetmek de oldukça keyiflidir. Niue demek aslında en genel haliyle deniz, kum ve güneş demektir. Bu ülkeye gelenler en çok bu amaçla gelirler. Doğal güzellikler turistlerin oldukça ilgisini çeker. Ayrıca Niue’nin su dünyası da oldukça muazzamdır. Tabi bu güzellikler dışında ada kültürünü tanımak için gezilmesi gereken belli başlı noktalar vardır. Bu sayede hem muhteşem bir tatil yapılabilir hem de farklı kültür deneyimleri yaşanabilir.

Harika bir doğa ve bu doğaya eşlik eden pek çok heykelin yer aldığı Hikulagi Sculpture Park, gezilecek noktalardan bir tanesidir. Doğa severler hem dilediklerince doğanın tadını çıkarırlar hem de park içerisinde bulunan heykelleri yakından görebilirler. Ülke kültürünü yakından bilmek ve tanımak isteyenler için en ideal yerlerden biri de Huanaki Cultural Centre and National Museum olmaktadır. Niue Cemaati Hıristiyan Kilisesi olan Ekalesia Niue de yerel halkı tanımak ve onların yerel yaşamlarına tanıklık etmek için gezilecek olan noktalardan biridir. Burada yapılan dini ritüelleri gözlemlemek, ilahileri dinlemek ve yerel halkı tanımak harika bir deneyim olacaktır.

Manzarayla eşsiz bir suyun buluştuğu yer olan Utuko Beach gezilecek yerlerdendir. Balıklarla, harika bir suyla ve müthiş bir manzarayla insana cennetteymiş hissi yaşatır. Aynı şekilde harika bir manzara isteyenler Tomb Point’i de ziyaret edebilirler. Burası özellikle sessiz ve sakin bir kıyı isteyenler içindir. Ayrıca buraya ulaşımın oldukça kolay olması da bir avantajdır. Muhteşem bir manzaranın yanı sıra şnorkelle yüzmek isteyenlerse Opaahi Landing’i tercih edebilirler.

Niue, bünyesinde pek çok tatil köyü barındırır. Tropikal ormanlarla çevrili olan bir ülkede bu duruma şaşmamak gerekir. Tatil köylerinde konaklama yaparken balkondan deniz ya da orman manzarasını izlemek şahanedir. Tatilin karşılığının doğa ve deniz olduğu bu ülkede, tatil köyleri bu güzelliklerin hakkını fazlasıyla verir. Aslında doğa ve deniz için ülkede istenilen her yere gidilebilir. Niue’deki plajlarda keyifli su aktiviteleri yapmak, doğanın, suyun ve manzaranın keyfini çıkarmak oldukça güzel ve dinlendirici bir tatil anlamına gelmektedir. Limu Pools, Hio Beach ve Omahi Beach ülkede en meşhur olan plajlardır.

Niue’de Yemek Kültürü

Niue gibi bir ülke mutfağında ön planda olanlar elbette deniz ürünleri ve tropikal meyvelerdir. Ülkenin coğrafyası ve iklimi, ülke mutfağını oldukça etkilemiş durumdadır. Öyle ki adada var olan iklimsel sıcaklık çok fazla ağır yemeklerin olmamasına neden olmuştur. Adalılar mevcut sıcaklıklardan dolayı çok ağır yemek tüketmemektedirler. Yemek konusunda başkentte bulunan restoranlar oldukça güzeldir. Bu restoranların birinde ülkeye ait yemekler denenebilir. Özellikle ülkeye ait olan balık yemekleri mutlaka denenmelidir.

Niue’de Eğlence ve Festivaller

Niue’de eğlence demek aslında yapılan aktiviteler demektir. Doğa turları, mağara turları, ada turları, yüzme, dalış ve daha pek çok aktivite Niue bünyesinde ziyaretçilerini beklemektedir. Gündüz eğlencelerinin yanı sıra gece eğlenmesini de sevenler için başkent Alofi ideal bir adrestir. Alofi’de çok sayıda gece kulübü vardır. Bu mekanların birinde eğlenmek oldukça keyifli olur.

Ülkede, Niue Kültür ve Sanat Festivali yapılır. Bu festival her iki yılda bir düzenlenir. Festival adına yakışır bir şekilde organize edilir. Görsel sanatlar, dans, müzik ve tiyatro bu festivalde tam kadro olarak yer alır. Bu festival düzenlenmeye 2009 yılında başlamıştır. O günden bugüne dek ülke kültürünün tanınması bakımından oldukça etkili olmuştur. Her iki yılda bir düzenlendiğinden dolayı kesin tarih için ilgili yerlerden bilgi almak gereklidir. Seyahat öncesinde planlama yaparken bu konuya dikkat edilebilir. En son 2017 yılında, nisan ayında gerçekleşmiştir.

Niue’de Alışveriş

Ülkenin başkentinde var olan yerel pazar, mutlaka gidilmesi gereken yerlerden biridir. Buraya hiçbir şey almayacak olsanız bile gitmeniz gerekir. Halkla kaynaşmak be el emeği onlarca ürünü bir arada görmek için bu harika bir fırsat olur. Ülkede özellikle kadınların yapmış oldukları dokumalar çok popülerdir. Bu nedenle hem kendiniz hem de sevdikleriniz için dokuma ürünler farklı bir hediye seçeneği olabilir. Ayrıca ülkede var olan tütünler de meraklıları için değişik bir hediye olur. Başkentte yerel pazar dışında bir alışveriş merkezi isteyenler Commercial Centre’yi ziyaret edebilirler.

Niue’de Bilmeniz Gerekenler

Ülkenin ekonomisi Yeni Zelanda desteklidir. Öyle ki ülkede az bir nüfus olması ve Niue’nin dışa kapalı bir yapıda bulunması ekonomiyi zorlayan nedenlerdir. Bu nedenler ekonomiyi küçültmüştür. Ülke halkı kendini idare edecek kadar çiftçilik yapar. Niue, bankacılık ve turizm alanında da adını duyurmaya başlamıştır. Ancak Niue, internet alan adı ‘’nu’’ ile büyük bir üne sahip olmuştur. Şöyle ki Niue, 2003 yılında dünyadaki ilk tam kablosuz ulusal internet sistemi alımı yapmıştır.

Niue’de çok büyük ve kapsamlı bir hastane bulunması beklenmemelidir. Öyle ki ülkede yaşayanlar bile donanımlı bir hastaneye ihtiyaç duyduklarında Yeni Zelanda’yı ya da Avustralya’yı tercihe ederler. Niue’nin mercanlarla çevrili olduğu bilinen bir gerçektir. Bu nedenle ülkede sıklıkla mercan kesme olayları yaşanır. Ülkeye seyahat edenlerin böyle durumlara karşı hazırlıklı olmalarında ve gerekli olan önlemleri almalarında fayda vardır. Hele ki ülkede çok donanımlı ve büyük bir hastane olmadığı düşünülürse bu konuya çok daha fazla önem verilmesi gerektiği aşikardır. Bir de ülke polisi genel olarak biraz katıdır. Şöyle ki olay çıkaran veya alkolü fazla kaçıran kişilerin sınır dışı edildikleri vakalar vardır. Bu nedenle genel olarak dikkatli olmakta fayda vardır.

Ülkede kıyafetler genel olarak rahattır. Bu konuda herhangi bir olumsuzluk veya katılık yoktur. Sadece dini mekanlara girişte kadınlar da erkekler de kıyafetlerine dikkat ederler. Erkekler böyle yerlere uzun pantolonla girerlerken, kadınlar da şapka takarlar ve omuzlarını kapatan kıyafetleri tercih ederler. Ülkede tatil demek deniz, kum ve güneş demektir. Yani pek çok insan ülke plajlarında olmaktadır. Burada dikkat edilecek noktalardan biri üstsüz yüzmemektir. Çünkü ülke plajlarında üstsüz yüzmek yasak olan bir durumdur. Ayrıca balıkların yumurtlamış oldukları alanlarda da yüzmek yasaktır.

Niue’deki önemli günler ve tatiller;

Paskalya / Paskalya Pazartesi’si / Laik Tatil Anzak’tır.