Menü

Bosna Hersek


Bosna Hersek

Başkent                            : Saraybosna

Nüfusu                              : 3. 351. 159

Yüzölçümü                       : 51. 197 km²

Para Birimi                       : Konvertibıl Mark

Resmi Dil                          : Boşnakça, Sırpça, Hırvatça

Telefon Kodu                   : +387

Saat Farkı                         : (UTC+1), yaz (UTC+2), Türkiye saati Bosna Herek saatinden yaz saati uygulamasına göre 1 saat ileridedir.

Konsolosluk Bilgileri       : Türkiye’nin bu ülke de Saraybosna Büyükelçili ve Mostar Başkonsolosluğu olmak üzere iki temsilciliği bulunmaktadır.

Kıta                                    : Avrupa

Vize Durumu                     : Vizesiz/ 90 Gün

Bosna Hersek Hakkında

Sırp, Boşnak ve Hırvat olmak üzere üç etnik gruba ayrılan Bosna-Hersek, komünizm etkisinde olan bir ülkedir. Ayrıca ülke içinde Bosnalı ve Hersekli olmak üzere de ikiye ayrım görülmektedir. Bosna kuzey bölgesi, Hersek ise güney bölgesi olarak kabul edilmektedir.

Savaşlar ve göçlerden dolayı da dönemsel olarak ciddi bir nüfus düşüşü yaşayan Bosna Hersek, Balkan müziğinin de öncülerinden olan bir üfledir.

Akdeniz’e kıyısı bulunan bu ülke de roma İmparatorluğu hâkimiyeti altında kaldıktan sonra 1463 yılından Osmanlı idaresine geçmiş ve İslam dinini benimsemişlerdir. Osmanlı döneminden sonra da tarihinde birçok iç savaş ve katliamlarla savaşan bu ülke 1992 yılında Bosna Hersek olarak bağımsızlığını ilan etmiştir.

Bosna Hersek ‘de Şehir içi Ulaşım?

Bosna Hersek’te genel olarak küçük ve turistik kentlerden oluşmaktadır. Ülkenin başkenti olan Saraybosna’da yürüyerek şehrin birçok bölümünü gezebilirsiniz. Şehir içinde hizmet veren tramvayları kullanabilirsiniz. Ayrıca Bosna Hersek hemen her şehrinde bulunan minibüsler de alternatif bir ulaşım aracı olarak hizmet vermektedir. Otobüslerde düzenli olarak belirli güzergâhlarda şehrin hemen her noktasına ulaşım sağlayabileceğiniz bir ulaşım ağına sahiptir.

Dilerseniz taksiyle de şehir içinde ulaşım sağlayabilirsiniz. Araç kiralamak ve havalimanından şehir merkezine kadar ulaşımınızı kolaylıkla sağlayabilmek için transfer veya araç kiralama işlemlerinizi de yine müşteri temsilcimizi arayarak gerçekleştirebilirsiniz.

 Bosna Hersek ‘e Ne zaman ve Nasıl Gidilir?

Bosna Hersek’te de ülkemizde olduğu gibi dört mevsim yaşanmaktadır. Kış aylarında çok soğuk yaz aylarında da aşırı sıcaklarla karşılaşabilirsiniz. Hava koşullarından etkilenmeden rahat bir şekilde zamanınızı geçirmek için en uygun zamanlar bahar mevsimleridir. İlkbahar ve sonbahar ülkeyi gezmeniz için son derece uygun.

Bosna Hersek’e ülkemizden direk uçuşlarla hizmet veren hava yollarıyla ulaşım sağlanabilmektedir. Saraybosna ve Mostar’a direk olarak İstanbul’dan uçuş gerçekleştiren hava yollarının tam listesine ucuzauc.com web Sitesi üzerinden seyahat edeceğiniz şehre göre Bosna Hersek uçak bileti sorgulaması yaparak ulaşabilirsiniz. Aktarmalı ve direk uçuşların hepsini görüntüleyerek biletinizi seçebilir veya ulaşımınız için müşteri hizmetlerimizle de iletişime geçerek uçak biletinizi satın alabilirsiniz.

Karayoluyla da veya trenle de ulaşım sağlayabileceğiniz Bosna Hersek’e Bulgaristan üzerinden geçiş sağlanacağından Bulgaristan sınırında transit vize alınması gerekmektedir. Ayrıca Belgrad ve Zagreb aktarmalı olarak 20 saat süren bir tren yolculuğundan sonra Bosna Hersek’e ulaşım sağlayabilirsiniz.

Bosna Hersek ‘de Nerede Kalınır?

Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’dır. Ülkeyi ziyaretlerinizde başkent başta olmak üzere ayrıca Mostar köprüsüyle ünlü Mostar şehri, Banja Luka, Bilhac ve Travnik gibi şehirlerde de konaklama açısından farklı alternatifler sunan şehirlerdir.

Bosna Hersek’te tarihi evlerin dekore edilmesiyle oluşturulan butik oteller, doğa içinde konaklayabileceğiniz otelleri şehir içinde daha uyguna konaklayabileceğiniz pansiyonlar ve biraz daha lüks otellere kadar birçok seçenek bulunmaktadır.

Bosna Hersek’de seyahat olanınıza göre ziyaret edeceğiniz şehirde bulunan oteller ve pansiyonlar hakkında ayrıntılı bilgi almak için tur hizmetleri operatörümüzle iletişime geçebilirsiniz.

Bosna Hersek ‘de Gezilecek Yerler

Bosna Hersek’te gezilecek yerler arasında Milijacka Nehri ve çevresine kurulan ülkenin başkenti olan Saraybosna ilk sırada yer almaktadır. Bosna Hersek’te İkinci Dünya Savaşı’nın simgesi olan “Sönmeyen Ateş Anıtı” muhakkak görülmesi gereken bir anıttır. Gece ve gündüz yanan bu ateş ülke içinde son derece önemlidir.

İç savaş döneminde yapılan Umut tüneli, ülkeyi büyük ölçüde etkileyen Birinci Dünya Savaşı’nın ilk izlerinin görüldüğü Latin Köprüsü ’de tarihin izlerini merak edenler için görülmeye değer yapılar arasındadır.

Ülkenin en önemli ulusal arşivinin yer aldığı Viyeçnitsa Kütüphanesi, UNESCO Dünya Mirasları arasında bulunan Mostar Köprüsü, Bosna halkını ve onlar için milli sembol haline gelen, bu halkın inatçı ruhunu simgeleyen Inat Kuca Evi, doğal bir oluşum olarak karşımıza çıkan hayran kalacağınız Kravitse Şelaleleri ve Neum Şehri’de Bosna- Hersek’te gezebileceğiniz yerlerdir.  

Bosna Hersek’te ayrıca Poçitel Köprüsü, Bosna Piramitleri, Sokullu Mehmet Paşa Köprüsü, Tuzla Kantonu’da gezilecek diğer yerlerdir.

Bosna Hersek ‘de Yemek kültürü

Bosna Hersek yemek kültürü, Osmanlının hüküm sürdüğü dönemde, Osmanlı mutfağından büyük ölçü de etkilenmiştir.  Bosna Hersek’te Cevapi, hamur kızartmasına benzet olarak yapılan Pita, Boşnak Böreği ve İtalyan ravolisine benzer olan lepe, beyaz şarap eklenerek yapılan et ve sebzelerden oluşan Bosansk Lonak yöresel ve öne çıkan lezzetlerdir.

Bosna Hersek’te yemek kültürü de bizim yemek kültürümüze benzemektedir. Ayrıca genel olarak hamur işleri ve et yemekleri bu ülkede öne çıkan hemen he yemekte kullanılan unsurlardır Akdeniz’e kıyısı olan şehirlerde ise Akdeniz mutfağının izleri de görülmektedir.

Bosna Hersek ‘de Eğlence ve Festivaller

Bosna Hersek’ te farklı etnik gruplar bir arada yaşamaktadır bu nedenle de gelenekleri ve eğlencelerine göre festivalleri de bu oranda oldukça fazladır. Genel olarak tiyatro, müzik, sinema ve geleneksel halk festivallerinin düzenlendiği festivallerden bazıları,

1.  Şubat

  • Uluslararası Kış Festivali

2.  Nisan/ Mayıs

  • Banja Luka Korosu Festivali

3.  Haziran

  • Çocuk Festivali- Avrupa2nın en kapsamlı ve büyük çocuk festivali

4.  Temmuz

  • Kozara Etno Festivali
  • Bascarsija Geceleri
  • Vrbas Yaz Festivali- Kastel Kalesi İçinde
  • Saraybosna Film Festivali- Temmuz sonu Ağustos Başı

5.  Ağustos

  • Banja Luka Yaz Oyunları- Kastel Kalesi içinde düzenlenmektedir

6.  Ekim

  • Uluslararası Tiyatro Festivali- Sonbaharda düzenlenmektedir.

7.  Kasım

  • Sarajevo Caz Festivali

Bosna Hersek ‘de Alışveriş

Bosna Hersek’te alışveriş yapabileceğiniz birçok etnik pazar ve çarşı bulunmaktadır. Saraybosna’da Başçarşı ise bakır ve gümüş işlemecilerini izleyebileceğiniz ve hediyelik alabileceğiniz yerlerden birisidir.Gıda ürünleri için Telalii Pazar, kıyafet ve müzik aletleri içinse Sirano Pazarı ve ikinci el ürünler içinse Ciglane pazarını tercih edebilirisiniz. Eğer Mostar’a seyahat etmişseniz Eski Pazar, ayakkabıdan kuyumcu dükkânlarına ve gümüş ürünlere kadar birçok ürünü bulabileceğiniz bir yerdir.

Bosna Hersek’te nerede olursanız olun Bosna kahvesi, kanaviçe ve tahta kaşıkları da bu ülkeye özgü satın alabileceğiniz eşyalar arasındadır.

Bosna Hersek ‘de Bilmeniz Gerekenler

Tramvaya binmeden önce biletinizi satın almanız gerekmektedir. Yoksa cezai işlem uygulanmaktadır.

Şehir içi ulaşımda taksilere binmeden önce pazarlık yapmanız gerekmektedir.

Şehir dışı seyahatler için Saraybosna’dan iki adet otobüs ve tren istasyonu bulunmaktadır. Diğer şehirlerde de genel olarak şehirlerarası ulaşımda tren veya otobüs tercih edebilirisiniz.

Bosna Hersek’ te Boşnakça, Sırpça ve Hırvatça ana dil olarak kabul edilmektedir fakat birçok kelime çekçe ve Slovakçadan gelmektedir. İngilizce de bu ülkede yaşayan hemen herkesin ikinci dili olarak bilinmektedir. İngilizce biliyorsanız ülkede sorun yaşamadan iletişim kurabilirsiniz.

Bosna Hersek %44 gibi büyük bir oranı Müslümandır.  Geriye kalan büyük bir çoğunlukta Ortadokslar ve Hırvat Katolikleri oluşturmaktadır. Laik bir sisteme sahip bir ülke olan Bosna Hersek’te inanç konusunda sorun yaşamayacağınızın garantisini de verebiliriz.