Menü

Dominika


Dominika

Başkent : Roseau

Nüfusu : 73. 607

Yüzölçümü : 754 km²

Para Birimi : Doğu Karayip Doları

Resmi Dil : İngilizce/ Fransızca/ Kreolce

Telefon Kodu : +1-767

Saat Farkı : (UTC-4) Türkiye saati Dominika saatinden 7 saat ileridir.

Konsolosluk Bilgileri : Dominikte Türk Konsolosluğu bulunmamaktadır.

Kıta : Kuzey Amerika

Vize Durumu : Vizesiz/ 21 Gün
 

Dominika Hakkında

Dominika, Küçük Antiller ’de bulunan bir ada ülkesidir. Karayip denizinde yer alan bu ada ülkesinin güneyinde Martinik Adası bulunmaktadır.

Başkenti Roseau olan ülkenin en kalabalık ülkesi de yine bu şehirdir. Fransa ve sonrasında da Birleşik Krallık sömürgesinde kalan Dominika, 1978 yılında resmi olarak bağımsızlığını ilan etmiştir.

Ülke nüfusunun %80’i Katolik olsa da Protestan inancına mensup kişiler sayısı oldukça fazladır. Ayrıca ülkede bulunan ilk cami de Ross Üniversitesi tarafından inşa edilmiştir.

Ticari olarak turizm ve tarıma dayalı olarak kalkınan bu ülkede muz üretimi ön plandadır. Turizm açsından da Karayipler de ada hayatını yaşamak isteyenler için oldukça uygun bir ülkedir.

Dominika ‘da Şehir içi Ulaşım?

Dominika’da şehir içi ulaşımda minibüsler, otobüsler, taksiler, motosikletler ve bisikletler kullanılmaktadır. Uluslararası ehliyetiniz varsa motosiklet veya araba kiralayarak da şehri gezebilirsiniz. Ada ülkesi olan Dominika’da yürüyerek de bulunduğunuz şehri gezebilirsiniz.

Dominika ‘da Ne zaman ve Nasıl Gidilir?

Dominik’te fırtınaların yağışın az olduğu en uygun zaman olarak,  Şubat ve Mayıs ayları arasında ülkeyi ziyaret edebilirisiniz.  Ayrıca festivallerde bu zamana denk gelmektedir.

Dominik’te iki adet ana havalimanı üzerinden ulaşım sağlanabilmektedir. Dominik seyahatlerinizi planlamak ve direk veya aktarmalı olarak bütün uçuşları görüntülemek için ucuzauc.com web sitesi üzerinden Dominik uçak bileti sorgulaması yapabilirsiniz. Dilerseniz uçak biletinizi satın almanız ve seyahatinizi planlanmasında da sizlere yardımcı olması için müşteri temsilcimizle iletişime geçebilirsiniz.

Dominika ‘da Nerede Kalınır?

Dominika 10 bölgeye ayrılmıştır. Ülkenin başkenti olan Roseau en kalabalık şehridir ve diğer önemli şehirlerarasında da Marigot, Berekua, Mahaut, Wesley ve Portsmouth yer almaktadır.

Dominika’da konaklayabileceğiniz yerler arasında daha geniş  bir alternatif listesi için başkenti veya Porstmouth tercih edebilirsiniz. Çok büyük otellerden ziyade butik otellerin bulunduğu bu ülke de keyifli ve huzurlu bir tatil geçirmek için ut hizmetleri operatörümüzle iletişime geçerek ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Dominika ‘da Gezilecek Yerler

Dominika’da ülkenin ilk camisi olan Ross Üniversitesi tarafından yaptırılan camiyi ziyaret edebiilirisniz. Sömürge döneminden kalan anıtlar ve müzeleri görebilirsiniz. Adanın genelinde Fransız mimarisi ile modern mimari karışık halde bulunmaktadır. Roseau’da  Romen Katolik Psikoposluğu, Windsor Park Stadum görebilirisiniz.

Tarihi yerler açısından Portsmouth daha fazla yapıya ev sahipliği yapmaktadır. Southern Ohio Müzesi, İlk Lutheran Kilisesi, Caves State Resort Park ve Vern Riffe Center gibi yerler ve plajları da Dominika ‘da gezilecek yerler arasındadır.

Dominika ‘da Yemek kültürü

Dominika tarıma dayalı bir ekonomisi bulunduğundan ayrca kültürel olarak da Fransa ve İngiliz sömürgesinde kaldığı dönemlerde bu ülkelerinde mutfaklarından etkilenmiş olmasından kaynaklı da çok farklı yemekleri tadabilirsiniz. Dominika’da en önemli öğün kahvaltıdır. Fast food gibi kızartmaları tadabileceğiniz bu ülke de tuzlu balık kızartmalarının da yeri ayrıdır. Sokakta kızartılmış tavuk veya balık tezgâhlarını görebilirisiniz. Özellikle kahvaltıda tüketilen bu yemeklerin yanı sıra mısır unu ve sütle hazırlanan lapa da yine en çok yenilenler arasındadır. İngiliz sömürgesi zamanından kalan yumurta, domuz pastırması ve ekmekte yine kahvaltıda yenilenler arasındadır.

Öğle yemeklerinde ise muz, yer elması ve tatlı patates gibi daha çok sebze veya meyve ağırlıklı beslenme alışkanlıkları bulunmaktadır.

Dominik’te yemek kültüründe et olarak tavuk ve balık eti tüketilse de sığır eti de yahni olarak tüketilmektedir. Havuç sığan ve zencefil gibi farklı baharatlarla beraber haşlanılan sığır eti de yöresel yemeğidir.

Dominika ‘da Eğlence ve Festivaller

Dominika’nın en önemli festivali ülkenin Karnavalıdır. Karnaval, her yıl Paskalya bayramından önceki büyük perhizin ilk çarşambasından önceki afta kutlanmaktadır. Karayiplerde  ticari olmayan, kültürel alışkanlıklardan doğal bir çok festival bulunmaktadır.  Özellikle en çok katılımın sağlandığı, ülkenin sanatsal aktiviteleri gibi yerel güzellikleri ve su altı güzelliklerini de görebileceğiz festivallerden bazıları;

1.  Nisan- Haziran - Sanat festivali

2.  Nisan- Mayıs - Karayip Endemik Kuş Festivali

3.  Temmuz - Dalış Festivali

Dominika ‘da Alışveriş

Dominika’da alışveriş yapmak isterseniz el işlerinin ürünlerine önerilebilirsiniz. Kilim, çanta ve şapka gibi el örmesi, el işi ürünleri satın alabilirsiniz.

Bu halkın kullandığı toprak kaplar, ülkenin renklerinden oluşan desenli tişörtler, ahşap elbiseler, kahve ve şifalı bitkilerde dahil hediyelik eşya yelpazesi çok geniş olan bu ülke de yerel pazarları tercih etmenizi öneririz. Yerel pazarlar ve mağazalar sabah 8 en akşam 4’e adar hizmet vermektedir.

Dominika ‘da Bilmeniz Gerekenler

Dominka hırsızlık olaylarına karşı dikkatli olmanızı öneririz.  Toplu taşıma araçlarını tercih edecekseniz biletinizi araç iiçide veya öncesinde de satın alabilirizsiniz. Fakat genelde araç içinde de bilet alabilirsiniz.

Dominika’da önemli olan Epifani, Paskalya öncesi Perşembe, Kutsal Cuma, Katolik Yortusu, Bağımsızlık Günü, Kurtuluş Günü, Kamu Hizmetleri Ulusal Günü, Anne ve Babalar Günü gibi birçok öenli zaman bulunmaktadır Bu günlerde büyük bir coşkuyla kutlanmaktadır.

Dominika kıyafetlerine “wob dwiyet” denmektedir. Üst üste giyinilen parçalardan oluşan bu kıyafet zamanla değişmeye başlamıştır. Genelde festival ve özel günlerde yöresel kıyafetler giyilmektedir.

Dominika halkı dans etmeyi ve müziği çok sevdikleri gibi, dalgıçlığı da çok severler ayrıca krikette en sevdikleri spordur.