Menü

Fas


Fas

Başkent                        : Rabat

Nüfusu                          : 32. 725. 847

Yüzölçümü                   : 740. 850 km²

Para Birimi                   : Fas Dirhemi ( MAD)

Resmi Dil                      : Arapça/ Berberi

Telefon Kodu                : +212

Saat Farkı                      : Kış, ( UTC+0), yaz ( UTC+1) Türkiye saati Fas saatinden 3 saat ileridir.

Konsolosluk Bilgileri    : Rabat Büyükelçiliği

Kıta                                 : Afrika

Vize Durumu                  : Vizesiz/ 90 Gün
 

Fas Hakkında

Fas krallığı Milattan önceki dönemden beri varlığın sürdüren medeniyetlerden birisidir. Afrika birliğine üye olmayan tek ülke olan Fas, batıdaki yer anlamına gelen ismini Berberice’den almıştır. Osmanlı döneminde üretilen feslerin bu ülkeden alınması nedeniyle de Türkiye’de festen türeyen Fas kelimesi ile özdeşleşmiştir.

İki ayrı parlamenter ve monarşi ile idare edilen ülke de kral hem avukat hem de lider olarak karşımıza çıkmaktadır.

Geçmişte Fransız sömürgesi olan bu ülkede Fransa da ana dil düzeyinde bilinen ikinci bir dildir. Akdeniz’e sahili olması ve verimli topraklarıyla da Afrika’da yer alan diğer ülkelerden benzersiz bir özellikle ayrılmaktadır.

Fas, renkli Pazar yerleri, portakal ağaçları, beyaz evleriyle ünlü olan Kazablanka şehri ve kızıl renkleriyle dikkat çeken tarihi yapılarıyla da öne çıkan Marakeş ile anılmaktadır.

Sahra çölünün de bu ülkenin sınırları içerisinde yer alması turizm açısından önemli bir kaynak olmuş ve okyanusta sörf yapmak isteyen turistlerinde tercih ettiği bir ülke olan Fas hakkında daha fazla bilgi için yazımızın devamına göz atabilirsiniz.

Fas’ da Şehir içi Ulaşım?

Fas’da şehir içi ulaşımda şehirlerin büyüklüğüne göre otobüs ağlarının genişliği de ve iyiliği de farklılık göstermektedir. Fakat hemen hemen turistlerin yoğun olduğu kentte ulaşım oldukça rahattır. Rabat ve Kazablanka başta olmak üzere diğer kentlerde de aynı durum geçerlidir. Maddi açıdan da oldukça uygun fiyatlara taksiyle de şehir içinde gezebileceğiniz gibi mavi renkli küçük taksilerle de şehir içinde istediğiniz yere ulaşım sağlayabilirsiniz. Bazı şehirlerde yer alan tramvaylarda yine şehir içi ulaşımda tercih edebileceğiniz alternatif bir yol olarak karşımıza çıkmaktadır.

Fas’ da Ne zaman ve Nasıl Gidilir?

Fas, bir Afrika ülkesi olduğundan dolayı yaz aylarında aşırı sıcaklara denk gelmek istemiyorsanız kış aylarında bu ülkeyi ziyaret edebilirsiniz. Yazın sıcak ve kurak olan bu ülke de kış aylarında ise çok daha keyifli zaman geçirebilirsiniz. Kasım ve Mart aylarındaki dönem Fas ziyaretleriniz için oldukça uygundur.

Fas’a İstanbul üzerinden düzenlenen direk uçuşlarla ulaşım sağlanabilmektedir. Kazablanka’ya direk olarak ulaşım sağlanabilirken Marakeş’e ve diğer şehirlere de aktarmalı olarak seferler düzenlenmektedir. Fas’a seyahatlerinizde çıkış ve varış noktanıza göre 150’den fazla hava yolunun en güncel direk ve aktarmalı uçuşlarına ucuzauc.com üzerinden uçak bileti sorgulaması yaparak ulaşabilirsiniz. Dilerseniz müşteri temsilcimizle de iletişime geçerek seyahatinizi planlayabilir ve anında dokuz taksite varan taksit imkânlarından da faydalanarak biletinizi satın alabilirsiniz.

Fas’ da Nerede Kalınır?

Fas’ın en büyük şehri Kazablanka’dır.  Turizm açsından da hareketli olan bu kentte konaklayabileceğiniz bir ok seçenek yer almaktaır. FEz, Marakeş, Tangier ve Essaovira’da yine Kazablanka’dan sonra tercih edebileceğiniz diğer kentlerdir.

Eğer başkentte konaklamayı tercih edecekseniz yeni şehrin Mohammed V caddesi ve Abderrahman Caddesi’nde yer alan otelleri tercih edebilirsiniz. Eski şehir yani Medina kısmında ise daha uygun bütçeli çokta bakımlı olmayan otellerde de konaklayabilirsiniz.

Fas’ta ziyaret ettiğiniz kente göre konaklama seçenekleri de bir o kadar farklılık göstermektedir. Gittiğiniz şehre ve tercihlerinize göre size en uygun otel veya pansiyon için müşteri temsilcimizle iletişime geçebilirsiniz.

Fas’ da Gezilecek Yerler

Fas’ın dar sokakları, tarihi yapıları ve 17. Yüzyıldan kalma hisarları ile dikkat çeken şehri Rabat, ülkenin başkenti olması sebebiyle de en çok tercih edilen yerlerden birisi ve öğretim merkezidir. Rabat’ta tarihi yapıları görebilirsiniz. Eğer okyanusu görmek istiyorsanız ülkenin en büyük şehri olan Kazablanka’yı gezmek için tercih edebilirsiniz.  Hollywood’un Casablanca filmiyle de ünlenen bu kent her yıl birçok turiste ev sahipliği yapmaktadır.

Bunun yanı sıra Fas’ın ilk başkenti olan ve Atlantik ile Fas arasında geçiş bölgesinde yer alan, mimari özelliği nedeniyle de kırmızı şehir olarak anılan Marakeş’te kesinlikle görmeniz gereken ve gezilecek yerleriyle de tarih severleri büyüleyecek bir şehir olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca ticaret alanında Afrika’nın en hareketli şehri olan Marakeş doğal güzelliğiyle de görenleri büyüleyen bir şehirdir.

Fas’da gezebileceğiniz, dikkat çekici diğer kentleri Agadir, Tanca, Meknes, Fes ve Chefchaouen’dir.

Fas’ da Yemek Kültürü

Fas mutfağı, Afrika mutfağının ender ve etkileyici yemeklerini tadabileceğiniz bir ülkedir. Baharatların fazlalığı ve farklılığı dikkat çekerken, şeker ve tuzun bir arada kullanıldığı yemekleri se oldukça farklı tatların ortaya çıkmasını sağlamıştır. Kuru meyvelerin ve taze meyveler bu ülkede mutfağın en çekici özelliğidir. Türk mutfağına benzerlik gösteren Fas mutfağında yemek kültürü her öğün için ayrı bir öneme sahiptir. Öğle yemeklerinin krallara layık bir sofra da yenildiğini söyleyebiliriz.

Fas’ta hemen hemen ülkenin her yerinde elle yemek yiyen insanları görebilirsiniz. Dini inançlara dayandırılan bu geleneğe dikkat etmenizi öneririz. Dört veya beş parmakla şeytanların yemek yediğine inanıldığından üç parmağınızı kullanmaya dikkat etmeniz gerek.

Fas’ın en önemli yemeği irmikle hazırlana içinde sebze ve etin de yer aldığı kuskus ve farklı bahratlarla hazırlanarak servis edilen bir yemek olan Tajindir. Tajin’de özel olarak kömür ateşinde pişmiş etler servis edilmektedir. Yemeklerden önce çorba yani Harira içilmektedir. Çorbaya Harira denmektedir. Genelde sebzeyle hazırlana bu çorbalardan sonra Kefta yani bizde köfteye benzeyen yemekleri de tadabilirsiniz.

Fas’ta sabah kahvaltılarında Fransız kültüründen de kalma olarak çok fazla çeşit tüketilmemektedir. Peynir kültürünün çok gelişmediğini peynir severlere üzülerek söyleyebiliriz. Kahvaltılarda yağ, reçel, zeytin ve bazlama servis edilmektedir.

Fas’ta yemek kültüründe birçok ülkede olduğu gibi sokak satıcıları da son derece dikkat çekicidir. Kazan içinde yalnızca su ve baharatla pişirilen salyangozlar ise ülke genelinde en çok sevilen tüketilen yemektir.

Fas’ da Eğlence ve Festivaller

Fas her yıl düzenlenen ve Bob Marley, Jimi Hendrix gibi isimlerin ağırlandığı Gnawa Müzik Festivali en ünlü festivaldir.

  • Mayıs

    • Gnawa Festivali
    • Dünya Kutsal Müzik Festivali
    • Fes Festival of World Sacred Music ( Dünyanın bütün dinlerinin bir araya geldiği, kutsal birlikteliğin amaçlandığı, müzisyen ve bilim insanların katılımıyla gerçekleştirilen festival.)
  • Ekim
    • Hurma Festivali
  • Aralık
    • Marekeş Uluslararası Film Festivali

Fas’ da Alışveriş

Fas’ta alışveriş yapabilmeniz için en uygun çarşı Suk adı verilen yerlerdir. Her şehirde kurulan bu Pazar yerleri Fas’a özel eşyalar, sebze ve meyveler, baharatlar, el yapımı ürünler, Fas’a özel nane çayı, Fes Porselenleri ve Celleb adı verilen yöresel kıyafetler babuş isimli terlikler, argan yağları, güneşten korunmak amacıyla kullanılan fularlar satın alabileceğiniz hediyelik eşyalardır.

Fas’ da Bilmeniz Gerekenler

Fas’ta trafik akışı sağdan gerçekleştirilmektedir. Ekonomik ve siyasi olarak da diğer Afrika ülkelerinden farklı olan Fas’ta rahat zaman geçirebilirsiniz. Güvenlik açısından da çok bir sorunla karşılaşmayacağınızı söyleyebiliriz. Ülkede ki sivil polis sayısı oldukça fazladır. Buna rağmen çokta nadir olarak hırsızlık veya yankesicilikle karşılaşabilirsiniz.

Fas halkının %99 u Müslümandır ve resmi dini de İslam’dır. Alkol konusunda titiz olan bir ülke olduğundan bu konuda tercihlerinize dikkat etmenizi öneririz.

Ülkenin iklimi nedeniyle de gece ve gündüz sıcaklık farklı fazladır. Bu durumu da göz önünde bulundurarak yanınıza kıyafet almanızı tavsiye ederiz.

Fas’ta yemek yerken eğer genel olarak el kullanılıyorsa sizin de ellerinizi kullanmanız gerekmektedir. İnanışa göre dört veya beş parmakla şeytanlar yemek yediğinden ve üç parmakla peygamberler yemek yediğinden üç parmağınızı kullanmaya dikkat etmeniz gerekmektedir.