Menü

Komor Federe İslam Cumhuriyeti
Komor Federe İslam Cumhuriyeti

Nüfusu : 497.000 

Yüzölçümü : 1.862 km2

Para Birimi : Afrika Frankı

Resmi Dil : Fransızca, Arapça ve Komorca 

Telefon Kodu :+269

Saat Farkı :(GMT+3) Komor Federe İslam Cumhuriyeti ile Türkiye arasında saat farkı yoktur.

Konsolosluk Bilgileri : Antananarıvo Büyükelçiliği'nin görev bölgesindedir.

Kıta : Afrika

Vize Durumu : Sadece sınırda vize alınabiliyor.Bu nedenle kişilerin gerekli olan evrakları yanlarında götürmeleri gerekiyor.
 

Komor Federe İslam CumhuriyetiHakkında

Komoralar ya da resmi adıyla Komor Federe İslam Cumhuriyeti, Afrika’nın doğu tarafında yer alır. Madagascar ile Mozambik arasında yer alan Komor Adaları, dört adet adadan meydana gelir. Ancak bu dört adanın sadece üç tanesi Komor Devleti’ne bağlı durumdadır. Mayotte Adası ise Fransa yönetiminde bulunmaktadır.

Komor Adaları, üç ada bölgeden meydana gelir ve başkenti ise Moroni şehridir. Ülkenin resmi dilleriyse; Fransızca, Arapça ve Komorca’dır. Domoni, Fomboni, Moroni ve Moutsamoudou ülkedeki en önemli şehirlerdir. Ülkenin ismi Arapça ’da bir kelime olan ve ay manasına gelen qamar kelimesinden gelir. Osmanlı döneminde Kamer Adaları olarak anılan bölge Fransa hakimiyetine geçince Comores olarak anılmıştır. Ülke, bir ada ülkesi olduğundan kara komşu yoktur. Ülkenin güneydoğusunda deniz sınırı olan Madagaskar bulunur. En yakın noktaysa 297 km mesafede olan Mozambik kıyılarıdır.

Ülkedeki tüm adalar volkanik bir yapıya sahiptir. Ülke kıyılarıysa sığ kayalıklardan ve mercanlardan oluşur. Karthala Dağı, 2361 metre yükseklikle ülkenin en yüksek noktasıdır. Bu dağda volkanik hareket en son 2007 senesinde yaşanmıştır.

Adaların tarihi on dördüncü yüzyıla dek uzanmaktadır. Adada hayatın başlamasıysa Müslüman kaşiflerin adalara yerleşmesiyle olmuştur. Kaşifler dört adada, dört adet sultanlık kurmuşlardır. Müslümanlardan evvel ada büyük oranda boştur. On dokuzuncu yüzyılın sonlarına doğru ise ada Fransız sömürgeciler tarafından işgal edilir. Bunun sonucunda uzun yıllar boyunca Fransız sömürgesinde kalır. Fransa adada bulunan İslam öğelerini ortadan kaldırmaya çalışmışsa da günümüzde bu adaların dini İslam olarak devam eder. 1974 senesinde Fransa’nın yaptığı bir referandumla dört adadan üç tanesi bağımsızlık kazanır. Mayotte Adası yani dördüncü adaysa Fransa yönetimi altında kalmaya devam eder.

Komor Federe İslam Cumhuriyeti’nde Şehir içi Ulaşım

Komor Adaları’nın içerisinde toplu taşıma yok denecek kadar azdır. Bir yerden başka bir yere ulaşmak için özel minibüsler bulunur. Aslında genelde şehir içinde buna gerek kalmaz. Ancak da içinde bu araçlara ihtiyaç duyulabilir. Adalar arası ulaşım ise feribotlarla sağlanır. Ancak feribot seferlerinin zamanını çok iyi denk getirmek gereklidir. Bunun dışında adalar arası ulaşım için özel bir tekne de kiralanabilir.

Komor Federe İslam Cumhuriyeti’ne Ne zaman ve Nasıl Gidilir?

Bölgede kasım-mayıs arası dönem, yağışlı dönemdir. Bu dönemde siklonlar yani fırtınalar oluşabilir ve bu durum seyahatleri oldukça olumsuz etkileyebilir. O nedenle yağışın çok daha az olduğu haziran- ekim ayları arasındaki dönem, ülkeyi ziyaret etmek için daha uygundur. Bunun dışında ülkede volkanik hareketlilik var olabilir. Bu nedenle ülkeye gitmeden evvel bu alanda araştırma yapılmasında fayda vardır.

Komor Adaları’na, Afrika’da bulunan birkaç ülke dışında direkt uçuş bulunmaz. Bu nedenle buraya aktarmalı gidilir. Biraz meşakkatli bir yolculuk olabilir. En iyi alternatif Mozambik ya da Madagaskar’a gitmek ve oralardan deniz yolu ile ulaşım sağlamak olur.

Komor Federe İslam Cumhuriyeti’nde Nerede Kalınır?

Komor Adaları plajları ve okyanuslarıyla harika bir tatil bölgesidir. Ayrıca bölgedeki ekonomi genel olarak turizm üzerine kuruludur. Bu da ülkede konaklama yapılacak pek çok yer alternatifinin olmasını sağlamıştır. Buradaki otellerde genel olarak var olan ayrım, otelin şehir içinde yer alması ya da okyanus kıyısında bulunmasıdır. Şehir içinde var olan konaklama mekanları arasında uygun bütçeli yerler bulmak mümkündür. Ancak okyanusa oldukça yakın yerlerde konaklama yapmak isteyenler, bütçelerinin çıtasını biraz yükseğe çekmek durumundadırlar. Özellikle okyanusa bir adım olan bungalow otellerinin geceliği yüksek fiyatlarda seyreder.

Komor Federe İslam Cumhuriyeti’nde Gezilecek Yerler

Komor Adaları demek aslında genel olarak deniz, kum ve güneş demektir. Buraya gelen çoğu kişinin tatilden anladığı bu üçlüdür. Ancak bunun dışında bu adalarda eşsiz bir doğa, farklı bir kültür ve ilginç şehirler de ziyaretçilerini beklemektedir. Komor Federe İslam Cumhuriyeti’nde gezilecek yerlerden biri başkent Moroni ’dir. Burası oldukça küçük olmasına rağmen sevimli ve egzotik bir şehirdir. Şehirde genel olarak yapılacak şeylerin başında sokakları keşfetmek ve var olan plajları gezmek gelir. Şehrin mimarisi ve plajları oldukça iyidir.

İkoni, bir kasabadır ve bizim kültürümüze yakın mimari örneklerine sahiptir. Burada yer alan en meşhur bina, İkoni Camisi’dir. Bunun dışında deniz kenarında yer alan tepeler ve kayalıklar da görülmeye değerdir. Kısacası burası, doğanın tadını çıkarmak isteyenler için idealdir. Karthala Dağı, ülkedeki en yüksek yerdir. Bu dağla ilgili diğer bir özellikse, bu dağın dünyadaki en büyük ve tehlikeli aktif yanardağlardan biri olmasıdır. Öyle ki patlama olduğunda etrafındaki 3-4 km mesafedeki alana yayılma gösterebilir. Geçilen 300 sene içinde 20 defa patlamıştır. Ancak şöyle bir durum vardır ki, yanardağların patlayacağı önceden belli olur. Bu nedenle yapılan bir araştırma sonrasında bu harika dağ görülebilir ve etrafındaki yemyeşil manzara izlenebilir.

Moheli, muazzam doğasıyla ünlenmiş bir adadır. Özelikle doğa yürüyüşü sevenler için ideal bir yerdir. Öyle ki buraya giden herkes harika bir deneyim yaşadığını söylemektedir. Bu adada devasa kaplumbağaları görmek, yumurtalarının üstünde oldukları ana tanıklık etmek, mağaralarda yarasaların uykularına şahit olmak ve baobab ağaçlarının arasında harika bir vakit geçirmek 

mümkündür. Denizde ise bir balinayı su püskürtürken ya da yunus sürülerini çeşitli oyunlar yaparken görebilirsiniz.

Bu ülkede doğa yürüyüşleri yapmalı, plajları dolaşmalı ve su altının harika dünyasına adım atmalısınız. Ayrıca ekili olan tarlaları gezmeli ve bu tarlalardaki mükemmel kokulu çiçekleri görmelisiniz. Masmavi bir okyanus ve dünyadaki en güzel kumsallar bu ülkede sizleri beklemektedir. Ayrıca burada yerel halkla sohbet etmek de oldukça keyiflidir. Bir kültürü tanımanın en iyi yollarından biri de düğünlerdir. Sizler de herkese açık olan bu düğünlere katılın ve farklı bir kültüre merhaba deyin.

Komor Federe İslam Cumhuriyeti’nde Yemek Kültürü

Ülke mutfağında Arap ve Fransız etkileri görülmektedir. Ülkede yapılan yemekler aslında pek çok yerde yenilebilecek yemeklerdir. Ancak buradaki pişirme usulleri yemeklerin lezzetini oldukça farklı yapmaktadır. Mesela ızgaraları oldukça iyidir. Ayrıca mutfakta egzotik meyveler de oldukça sık kullanılır ve bu meyvelerin çoğunu halk kendi yetiştirir. Bölge bir ada ülkesidir ve bu nedenle çeşitli balık türleri de mutfaklardaki yerini almıştır.

Alkol konusunda oldukça geniş bir yelpaze vardır. Burada pek çok içki çeşidi bulmak mümkündür. Alkol kullananlar için bu durum iyidir. Özellikle şaraplar Fransa’dan gelir.

Komor Federe İslam Cumhuriyeti’nde Eğlence ve Festivaller

Bu ülkede gece hayatıyla ilgili öne çıkan bir yer bulunmaz. Ancak alkollü içeceklerin tüketildiği mekanlar vardır. Fakat bu yerlerin sayısı oldukça azdır. Komor Federe İslam Cumhuriyeti doğasıyla, denizi ve kumsalıyla, farklı kültürü ve dağlarıyla oldukça keyifli zaman geçirilebilecek bir yerdir. Ülke genelinde başkentte yapılan festivallerse;

  • Ocak / Shattila Ekadashi
  • Şubat / Bhaimi Ekadashi
  • Mayıs / Mohini Ekadashi
  • Haziran / Dujee Ekadashi
  • Eylül / Parama Ekadashi
  • Aralık / Utpanna Ekadashi şeklindedir.

Komor Federe İslam Cumhuriyeti’nde Alışveriş

Ülke genelinde el işlerinin yoğun olduğu görülür. Ancak bu el işlerinin en kaliteli olarak satıldığı yer başkent Moroni ’deki Volo Volo Pazarı’dır. Ülke genelinde bulunan en popüler hediyelik eşyalarsa; çeşitli esanslar, baharatlar, Hindistan cevizi ile yapılan ürünler ve deniz kabuğundan yapılmış olan ürünlerdir.

Komor Federe İslam Cumhuriyeti’nde Bilmeniz Gerekenler

Komor Federe İslam Cumhuriyeti’nin gelişmekte olan bir ekonomisi vardır. Ekonomideki en önemli kollarsa tarım ve hayvancılıktır. Ülkede var olan yaşam standartları düşüktür. Ülkeye yapılan yatırımlarla bu standartların yükseltilmesi ve turizmin canlandırılması hedeflenir. Tarım, ülkedeki en önemli ekonomik kaynaktır. Başlıca ihraç edilen ürünlerse; ylang-ylang, vanilya, parfüm esansları, karanfil ve kurutulmuş Hindistan cevizidir. Singapur, Fransa ve Japonya ise en büyük ihracat ortaklarıdır.

Ülkenin resmi dini İslam’dır. Nüfusta yüzde doksan dokuzluk kısmı Müslümanlar oluşturur. Geriye kalan kısımda ise Hristiyan ve Hindu vardır. Hristiyan olan nüfus, Fransa tarafından adalara yerleştirilmiş olan Katoliklerdir. Burada yaşayan halk yüzde doksan oranında Svahililerden oluşur. 

Yüzde sekiz buçukluk kısım Arap’tır. Geriye kalanlar sömürge döneminde yerleştirilmiş olanlar, Malaylar, Hindistanlılar ve Malgaşlardır.

Ülkede kasım-mayıs arası dönemde yaşanan siklonlara karşı dikkatli olunmalıdır. Ülkedeki bazı kesimlerde iç savaş yaşanır. Anjouan Adası, bu konudaki en tehlikeli yerdir. Bununla birlikte Grand Komore Adası’nda bulunan Le Kartala yanardağı aktiftir. Bu konuya da dikkat etmek gerekir. Ülkede sıtma hastalığına karşı da dikkatli olmakta ve gerekli önlemleri almakta fayda vardır. Sıtma taşımakta olan sivrisinekler için mutlaka tedbir alınmalıdır.

Ülkede 6 Temmuz, Bağımsızlık Günü’dür. (1975)