Menü

Provence'e Gitmek İçin 10 Neden


Provence'e Gitmek İçin 10 Neden

Yeni bir yıla girmemizle beraber yeni seyahat planları yapmaya başladık birçoğumuz. Fakat akılları kurcalayan soruların başında “Nereye gitsem?” yer alıyor. Bu sorunuza bir cevap olması umuduyla Fransa’nın Provence bölgesini ele alacağız bu yazımızda. Bambaşka bir dünyaya gitmişsiniz hissi veren bölge, Fransa’nın güneydoğusunda yer alıyor. Mor lavanta tarlaları, yemyeşil ağaçları, masmavi gökyüzü ve tarihi taş binalarıyla Provence, sunduğu sessizlik ve sakinliğiyle huzurun kapılarını aralıyor. İsterseniz lafı fazla uzatmadan 2018 yılında Provence’e gitmek için 10 nedene bir göz atalım.

Güneşli havası

Eğer amacınız kayak yapmak değilse, bir tatilden başlıca beklentiniz güneş olacaktır. Sunduğu yıllık ortalama 2850 saat güneşli havasıyla Provence, doyasıya gezmek isteyenler için uygun hava koşulları konusunda garanti veriyor. Londra’nın 1400 saat güneş ışığı aldığını düşünürsek, güzel ve güneşli bir seyahat açısından Provence kesinlikle birkaç adım önde.

Pazarları

Fransa modanın önde gelen ülkelerinden biri olduğu gibi, doğal meyve & sebze ve şarküteri ürünleriyle de göz dolduruyor. İşte Provence bölgesi, doğal ürünler konusunda Fransa’nın en çok tercih edilen bölgelerinden biri. Sizi şaşırtacak güzellikte meyve ve sebzeleri, çeşitli balları, çiçekleri, balıkları, etleri ve yöresel peynirleriyle bu bölgenin, alışveriş yapmasanız dahi birkaç saatinizi istemsizce harcayacağınız birçok pazarı bulunuyor.

Upuzun sahil şeridi

Fransa’nın Camargue’sından Nice’e kadar uzanan Akdeniz kıyısında cennetten düşme bir yer… Turizmin her çeşidine ev sahipliği yapan bu kıyı şeridi, harikulade plajlara ve nefes kesici manzaralara ev sahipliği yapıyor. Calanques kayalıkları boyunca yapacağınız 20 kilometrelik bir yürüyüş, hayatınız boyunca unutamayacağınız bir anı olarak kalacak aklınızın bir köşesinde. Şirin balıkçı tekneleri ve pastel boyalı evlerin sizi karşılayacağı sahil şeridi, mutlaka görülmesi gerekenler arasında bulunuyor.

Köyleri, kasabaları ve şehirleri

Hangi birinden başlasak bilemiyoruz. Zaten başlasak da Provence bölgesindeki ilgi çekici kasabaları ve büyüleyici köyleri anlatmaya kelimelerimiz yetmeyecek. Keşfedilecek o kadar çok yer var ki bu bölgede, saymakla bitmez hakikaten. Ama sizin için seçtiğimiz birkaç tanesini söyleyelim hemen: Kiliseleri ve çarpıcı şapelleriyle Avignon, Fransa’nın kalbi olarak adlandırılıyor. Aix-En-Provence ise Fransa’nın en güzel kasabalarından biri. 15. yüzyıldan kalma binalarıyla sizi karşılayan kasaba, güzel meydanları ve ihtişamlı kiliseleriyle mola vermek için mükemmel bir yer.

Lavanta tarlaları

Haziran ve Ağustos ayları arasında çiçek açan lavantalar, Provence’in ruhudur desek abartmış olmayız. Eşsiz kokusu ve göz alıcı mor renkleriyle lavantaların, tarlalarda düz çizgiler halinde uzanırken bize sundukları manzara, tartışmasız dünyanın en güzel resimlerinden. 

Gorges du Verdon

Fransa’nın en derin vadisi olma unvanını elinde bulunduran Gorges du Verdon, Provence’in mutlaka görülmesi gereken doğal güzelliklerinden biri. Harika manzaralar sunan Gorges du Verdon, aynı zamanda yürüyüş yapmak için de harika bir rota.

Paul Ricard Track

Tarihi Le Castellet köyüne kısa bir mesafede yer alan bu yarış pisti, 1969 da inşa edilmiş ve günümüzde de gelişmiş bir test pisti olarak kullanılmaya devam ediyor. Eğer F1 yarışlarına merakınız varsa, bu pisti mutlaka yakından görmelisiniz.

Enfes şarapları

Provence bölgesi, Chateauneuf-du-Pape gibi dünyaca ünlü şarapların imalathanelerine ev sahipliği yapıyor. Rosè şaraplarıyla nam salan bölge, kaliteli bağları ve üzümleriyle göz dolduruyor. Sıcak ve güneşli bir Provence gününde serinlemek için en çok tercih edilen Rosè şaraplarının tadına mutlaka anavatanında bakmalısınız.

Yemekleri

Fransa’nın gastronomi konusunda bu kadar ünlü olmasında başrolü oynayanlardan biri de Provence’dir. Michelin yıldızlı restoranlardan birinde unutulmaz bir akşam yemeği yemek, ölmeden önce mutlaka yapılacaklar listenizde kesinlikle olmalı. Christophe Bacquié adlı Michelin restoranı ise gittiğinize pişman olmayacağınız, damağınıza bayram havası yaşatacak bir yer.


Tarihi


Yüzyıllardır bozulmamış, zengin ve dolu bir tarihe sahip olan Provence, eski Fransız mimarisini en güzel gözlemleyebileceğiniz yapılara ev sahipliği yapıyor. Le Castellet Köyü’nden Aix Katedrali’ne kadar tarihle ilgilenen herkesin büyüleneceği bir dokuya sahip Provence.