Menü

5 Ülke 5 Milli Park


5 Ülke 5 Milli Park

5 Ülke 5 Milli Park

Ulusal ve uluslar arası platformda hem bilimsel hem de estetik açıdan eşsiz ve nadir bulunan tabii ve kültürel kaynak değerleri ile her yönden koruma altına alınmış dinlenme ve turizm alanlarına sahip tabiat harikası olan milli parklar, geleceğe bırakılacak en güzel mirastır. Bünyesinde barındırdığı doğal ve kültürel değerleri ile milli parklara belirli kurallar çerçevesinde ziyarette bulunmak mümkün olmaktadır. Türkiye’de toplam 40 tane bulunan milli parklar, dünyada ise toplam 6555 adettir.

Iguazu Doğal Parkı, Arjantin ve Brezilya  

3000 dönümlük bir alanda yer ala Kruger Ulusal Parkı, muhteşem kıyı şeridi, eşsiz bitki ve hayvan türleri, eşine az rastlanır kültürel çeşitliliği, müzeleri ve tarihi yapıları ile üç tarafı okyanuslarla çevrili ülke olan Güney Afrika’da yer almaktadır. Fil, zürafa, gergedan, su aygırı, aslan gibi tropik hayvanları hayvanat bahçesi yerine doğal yaşam alanlarında görme ve inceleme fırsatı veren park, Afrika’nın en büyük milli parkı olma statüsüyle yıl içinde birçok turistin ziyaret için tercih ettiği bir ulusal park olmaktadır.

Kakadu Ulusal Parkı, Avustralya

Avustralya’nın yerli halkı Aborjinler tarafından yaklaşık 40.000 yıl kadar yaşam alanı olarak kullanılmış olan Kakadu Ulusal Parkı, 20.000 km2’lik bir alanda yer almaktadır. Eşsiz doğal güzelliklerinin yanında çok eskiye dayanan yerleşim yerli olması dolayısıyla arkeolojik değerlerin de önemli bir yer tuttuğu park, UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirasları listesine eklenmiştir. Gelgit düzlükleri, taşkın yatakları, düz ovaları ve platoları ile ekosistemde önemli bir yer tutan parkta yer alan nadir ve vahşi hayvan türleri ile park, Avustralya hükümeti ve yerli halkı olan Aborjinler tarafından ortak olarak idare edilmektedir.


Snowdonia Milli Parkı, Galler


Birleşik Krallığa bağlı Galler bölgesinde bulunan ve 1951 yılında milli park olarak halka hizmet veren Snowdonia Milli Parkı, 2.220 km2’lik bir alanda yer almaktadır. Yeşil doğasıyla bilinen Galler Bölgesi’nde yer alan Snowdonia Milli Parkı, her yıl binlerce turist tarafından ziyaret edilmekte ve ziyaretçilerine eşsiz göl manzaralı yemyeşil bir ziyafet çekmektedir. Tarihi kaleleri, soğuk nehirleri, otantik yapıları ve gölleriyle görsel bir şölen sunan park, Galler bölgesinin en eski doğal güzelliği olmaktadır.


Jostedalsbreen Milli Parkı, Norveç


Adını Avrupa’nın en büyük buzulu olan Jostedalbreen’den almış olan Jostedalsbreen Milli Parkı, 1.310 km2’lik bir alanda buzulların ve soğuğun merkezlerinden biri olan Norveç’te yer almaktadır. 1991 yılında kurulan park, özellikle de kış sporları ile uğraşan ziyaretçilerin uğrak yerlerinden biridir. Eriyik suların buzul ırmaklarını oluşturduğu park, büyüleyici buzul manzarasına sahiptir. Park her yıl binlerce turist tarafından özellikle de Ocak ve Şubat aylarında ziyaret edilmektedir.