Menü

5 Gizemli Yer Alt Kenti


5 Gizemli Yer Alt Kenti

Seyahat etmeyi seviyorsunuz ama keşfetmeyi daha çok seviyorsanız gözlerinizi iyi açın. Efsanevi hikayeleri, şehir efsaneleri, antik kentler ve gizli bölmeleriyle  dünyanın en gizemli 5 yeraltı kentine küçük bir yolculuk yapalım.

1. Derinkuyu, Kapadokya, Türkiye

Yer altı kentleri arasında yerli ve yabancı turistlerin göz bebeği olan Kapadokya’yı ilk sırada. Kapadokya’yı bilmeyen yoktur. Peri bacaları, yer altı ketleri, mağaralarıyla ünlü bu bölge90 metre aşapıya kadar inen 35 farklı yer altı şehrine de ev sahipliği yapmaktadır. Bunlar arasında en büyükleri olan Derinkuyu, 1960 yıllarda keşfedilmiştir.  20 bine yakın insanın yaşadığı düşünülen bu yeraltı şehrinde, kilise, ambar, marangozhane, ahırlar ve diğer imalathaneleri gibi Yaşam alanları bulunuyor.

Kapadokya’da ki yer altı kentlerinin hepsinin ziyarete açık olmadığını ve bir tur rehberi eşliğinde buraları gezebilirsiniz.

2. Wieliczka Madeni, Krakow, Polonya

Krakow’un Wieliczka ilçesinde yer alan yer altı nehri 1200 yıllarda kullanılmaya başlanmış ve 800 yıl boyunca da sofra tuzunun karşılanması görevini de üstlenmiştir. Yer altı tuz kenti olarak a kabul edilen Wieliczka Madeni, 250 kilometreyi aşan uzunluktadır. Madenin sadece 3 katı ziyarete açık olması ile madenin büyüklüğünü kavramanız için yeterlidir. 9 katlı olan bu madende, Maden içerisinde üç binden fazla oda bulunmaktadır.

İki çeşit tur hizmeti bulunan Wieliczka Madenin de bunlardan birisi madencilik hakkında ve bir diğeri de dini bir turdur. Dini turda Papa 2. Ionnes Paulus heykelini görüp ile Missa Ayini ’ne katılabilirsiniz.

3. Şangay Tünelleri, Portland, Amerika Birleşik Devletleri

Dünya genelinde Şangay Tünelleri olarak bilinen bu tüneller yerel halk tarafından Portland Yeraltı kenti olarak bilinmektedir. Karmaşık yapısı nedeniyle tur rehberi aracılığıyla gezmenizi tavsiye ettiğimiz bu tüneller Çin Mahallesi’ni Portland’a yeraltından bağlama özelliğiyle de dikkat çekicidir. Eskiden kent merkezinde yer alan otellere bağlı olan bu tüneller, Willamette Nehri’ne kadar uzanıyormuş.  Günümüzde özel rehberli yürüyüş turlarıyla gezebileceğiniz Şangay Tünelleri, Portland’ın en gözde yerlerinden birisi olarak turistleri ağırlamaktadır.

4. Moose Jaw Tünelleri, Moose Jaw, Kanada

Kanada’nın güneyinde bulunan Moose Jaw kentinin altında yer alan tüneller, 1900’lü yıllarda kullanılmaya başlanmıştır.  Çinli göçmenlerin yaptığı bu tüneller,  Çinlilerin Kanadalılara vergi ödemekten kaçması niyetiyle inşa edilmiştir. 1921 yılına kadar tüneller yaşayan Çinli halın olduğu bilinmektedir.  Ayrıca Amerika Birleşik Devletleri’nde alkol yasağı döneminde de Al Capone’un deposu olarak kullanıldığı söylentileri de bulunmaktadır. Günümüzde ziyarete açık olan bu tüneller o döneme ait insanların yaşam tarlarıyla ilgili bilgi edinmek için son derece önemli bir merkez.

5. Edinburg Tünelleri, Edinburg, İskoçya

Edinburg Tünelleri Edinburg2’un tarihi sokakları ve yapıları altında yer alan karanlık bir dünya olarak kabul edilmektedir. İskoçya’nın önemli kentlerinden biri olan Edinburg’da soyular ve fakirler olarak ayrılan kısımlara göre fakirlerin yaşadığı bu tüneller günümüzde de varlığını sürdürmektedir.

20’ye yakın kemeri bulunan ve güney Köprüsü Mahzenleri olarak da bilinen bu odalar, ayakkabı tamircileri, han sahipleri, lokantalar, demirciler gibi zanaatkârların çalışma alanları ve yasadışı maddelerin de saklandığı yerler olarak bilinmektedir. Burada yaşayan esnaf ve zanaatkârların yer altı kentini terk etmişler. Onların yerine odalara kentte yaşayan fakirlerin yerleşmesiyle de şehrin batakhanesi olarak kabul edilen bir yer altı şehri olarak görülmeye başlanmış.