Menü

İzmir’in En Şirin İlçesi: Selçuk


İzmir’in En Şirin İlçesi: Selçuk

Uzun zamandır gezi programı mı yapıyorsunuz ya da hafta sonunda şehrin keşmekeşinden kurtulmak için bir kaçamak arıyorsunuz. Tam olarak doğru adrestesiniz, rotamızı İzmir’in en şirin ilçesi olan Selçuk’a çeviriyoruz. Selçuk’a öze aracınızla ulaşmak için İzmir – Aydın otoyolu üzerinde 72 km daha devam etmeniz gerekecek. Uçakla geldiyseniz Selçuk'a geçmek daha da kolay; hemen havaalanının içinden geçen metroya binerek direkt Selçuk'a ulaşabilirsiniz. Otobüsle ya da trenle İzmir’e geldiyseniz, İzmir otogarından ilçelere kalkan dolmuşları tercih edebilirsiniz. En pratik ulaşım seçeneği ise İzmir'den Selçuk'a kadar rahat rahat gidebileceğiniz metro ya da diğer bir adıyla İzban. Metroya ulaşmak için Halkapınar aktarma durağına gidebilirsiniz. Yaklaşık 1 saat 28 dk. sonra Selçuk'a varmanız mümkün.

İzmir’in şirin mi şirin, buram buram tarih kokan ilçesi Selçuk, 295 kilometrekarelik bir alanı kapsıyor. Akdeniz ikliminin görüldüğü ilçe, coğrafi açıdan da oldukça zengin. Halkı, tarım ve hayvancılığın yanı sıra turizm ile de geçimini sağlıyor. Mandalina ve şeftali başta olmak üzere narenciye, zeytin, pamuk, üzüm, Selçuk halkının başlıca gelir kaynaklarını oluşturuyor. Selçuk, her yıl ocak ayında Deve Güreşleri Festivali’ne ev sahipliği yapıyor.  Şirince’de ise her yıl ekim ayında düzenlenen Bağbozumu, Kültür Sanat ve Dostluk Festivali de oldukça eğlenceli geçiyor.

Selçuk’ta Gezilecek Yerler

Milattan Önce 6000 yıllarında kurulan Efes Antik Kenti’ne ev sahipliği yapan ilçenin tarihi ve yüzyıllarca liman kenti olması dolayısıyla Doğu ve Batı arasındaki kapı olarak nitelendirilmiş. Dünyanın 7 harikası listesine adını yazdırmış Artemis Tapınağı, Efes Antik Tiyatro, Doğu Gymnasionu ve Devlet Agorası Hamamları, Odeon, Prytaneion, Varius Hamamları,  Aşk Evi, Hadrianus Tapınağı, Celcus Kütüphanesi ve Meryem Ana Kilisesi’ni mutlaka gezmenizi öneriyoruz. Meryem Ana Kilisesi'nde dilek dilemeyi, suyundan içmeyi, hediyelik Meryem Ana ürünlerinden almayı unutmayın. Tam bir doğaseverseniz ve kuşları gözlemlemeyi seviyorsanız üç doğal göleti olan Selçuk Kuş Cenneti’ni de görmelisiniz.
 

Selçuk’un açık ara en turistik yerlerinden biri olan Şirince içinse en az bir gününüzü ayırmanızı tavsiye ediyoruz. Çünkü Şirince’nin o güzel sokaklarında gezerken hem alışverişten hem de doğal güzelliklerden nasibinizi bir hayli alacaksınız. Hatta Şirince'de konaklamak bile isteyebilirsiniz. Şirince’nin pansiyonları, temiz, keyifli yeşillikler içinde birbirinden güzel seçenekleri ile sizleri bekliyor olacak. Mutlaka bütçenize uygun bir köy evi pansiyonu bulabilirsiniz. Ancak yine de gitmeden önce özellikle hafta sonuysa mutlaka rezervasyon yaptırmalısınız. İzmir ve çevresinde yaşayanlar hafta sonları Şirince'ye günübirlik geldikleri için doluluk oranı oldukça yüksek olabiliyor. Bir diğer gezilecek yer olan Pamucak sahiline giderseniz, yeşil bir orman sahasından sonra masmavi bir deniz ve gökyüzü ile buluşabilirsiniz. Yaz döneminde kamp yeri olarak tercih edilen Pamucak sahili Selçuk turunuzun unutulmazlarından olacak.

Selçuk’ta Ne Yenir?

Yerel yemeklerinden ot kavurması, sütlü balık, kirde kebabı gibi lezzetlerin yanı sıra Şirince’de mutlaka köy kahvaltısı yapmalısınız. Şirince’ye gelmişken organik ürünlerinden olan tarhana, zeytin, şeftali, incir, meyve özlü sabunlarından ve tabii en önemlisi ev yapımı meyve şaraplarından tatmayı ve almayı unutmayın. Şirince’de kumda kahve ve mürver şurubu içmenizi de öneriyoruz.  

Yapmadan Dönme:

  • Ortaklarda çöp şiş yemeden,
  • Şirince’de köy kahvaltısı yapmadan,
  • Şirince’de ev yapımı sofra şaraplarını tatmadan,
  • Şirince’de ata binmeden,
  • Dünyanın 7 harikasından biri olan Artemis Tapınağı’nı görmeden,
  • Efes Antik Tiyatro’da bir konser izlemeden,
  • Deve Güreşleri etkinliğine katılmadan,
  • Yeşille mavinin buluştuğu Pamucak sahilinde güneşlenmeden,
  • Kuş Cenneti’nde doğa sporları yapmadan,
  • Meryem Ana’yı ziyaret etmeden,
  • Yedi Uyuyanlar’da gözleme yemeden ve
  • Paraşütle atlama deneyimini yaşamadan Selçuk’tan ayrılamamalısınız.